l1
l2


 

Tud e nyerni Kris Meeke Korzikán is?

Szeptember 27.
A Citroen csapata is harcba száll október első hétvégéjén. A francia márka természetesen nem fog hiányozni a hazainak számító sziget-eseményről – a DS3 WRC-ket Kris Meeke és Craig Breen vezetheti a szeptember 30-án kezdődő Tour de Corse-on.

Nagy izgalmakkal várja a Citroen Abu Dhabi Total együttese a soron következő világbajnoki futamot. A Korzika rali a Citroen-nek hazai pályának számít, így komoly reményekkel küldi harcba a márka két nagyszerű párosát - Kris Meeke/Paul Nagle és Craig Breen/Scott Martin bizonyíthat egy-egy DS3 WRC-vel.

A korzikai futam próbált kitűnni az utóbbi években a naptárból illetve a versenyek közül – a hosszú gyorsasági szakaszok mellett mindig próbálnak valami pluszt belecsempészni a menetrendbe, amitől külön taktikát is igényelnek a korzikai kilométerek. Pénteken, a nyitónapon például szervízparkos kitérő nélkül autózhatnak a párosok, csupán egy napközbeni kerékcserével kalkulálhatnak. A távokra idén sem lehet panasz – minden gyorsasági 30-50 kilométer körüli, kivétel a powerstage, ahol mindössze 10 kilométer dönthet a plusz pontokról.

A nehézségek mellett további érdekességet hozhat az időjárás, ami a kora ősz miatt kiszámíthatatlan lehet. Akár egy szakaszon belül is több körülmény váltakozhat – a napsütéses rajt után a hegyekben akár esőbe, ködbe is belefuthatnak a párosok. Ebből kifolyólag tehát egy megfelelő gumiválasztás akár a győzelmet is jelentheti.

Kris Meeke számára részben ismerős lesz Korzika. Az észak-ír versenyző tavaly negyedik lett a DS3-assal, előtte 2005-ben és 2006-ban egy C2 Super 1600-ossal rótta a köröket a szigeten. Idén azonban először fog aszfalton bizonyítani, így egy kis félsz is van benne, de a portugál és finn győzelem motiválja a Citroen versenyzőjét.

Craig Breen a WRC-s korszaka előtt is bőven autókázott a korzikai részeken. A tapasztalatokat 2012 óta folyamatosan gyűjtötte (IRC 2012, ERC 2013 és 2014, WRC2 2015), azonban az idei évben ő is először léphet aszfaltra a DS3-assal.

Kris Meeke: "Ha visszagondolok a tavalyi Korzikára, akkor borzasztó körülmények jutnak az eszembe – felhőszakadás, árvíz, törölt szakaszok. Az akkori negyedik hely azonban nagyon sokat jelentett a konstruktőri pontokhoz. Remélem, hogy az idei évben kedvezőbb feltételek várnak minket. Ha szárazak az utak, akkor egy fantasztikus raliról beszélhetünk egyébként. Már az első versenynapon, pénteken bekezdünk egy 50 kilométeres résszel, ahol ha a szakasz elején jó ritmust kapnánk el, kiváló idővel végezhetnénk. Célomat nehezen tudom most megfogalmazni – Portugália és Finnország után természetesen jó lenne aszfalton is nyerni, de idén először teljesíthetek ilyen felületen. Lényegében egy dobogós hellyel elégedett lennék."

Craig Breen: "Igazán kedvelem ezt a futamot. A keskeny utak egy picit Írországot idézik nekem, emiatt félig-meddig úgy érzem, mintha hazai pályán versenyeznék. Ez egy olyan megmérettetés, ahol nemcsak a technika de az állóképesség is fontos szerephez jut. Mindezek mellett ahogy már korábban is tapasztaltuk, az időjárás is igen fontos tényező lehet – ennek fényében pedig a gumiválasztás egyik fontos pontja lesz a hétvégének. Nem tudom igazából, mit remélek a hétvégétől – mivel első aszfalt futamom lesz, nem lenne reális egy Finnországban megszerzett dobogós helyet célul kitűznöm. Inkább egy top6-os pozícióval már elégedett lennék."

Lara