l1
l2


 

Sirmacis futamot, Kajetanowicz EB címet nyert Lettországban

Szeptember 18.
Hazai versenyén harmadik EB futamgyőzelmét szerezte Ralfs Sirmacis, Kajetan Kajetanowitznak azonban a negyedik hely is elég volt újabb EB címéhez. Másodikként Alexej Lukjanuk, harmadikként Siim Plangi érkezett célba, legjobb magyarként Botka Dávid a kilencedik helyen zárta a versenyt.

Vasárnap kora délután befejeződött az idei Európa Bajnokság utolsó előtti megmérettetése. A Rally Liepaja 13 gyorsaságit ígért, melyből a második, vasárnapi versenynapra hat szakasz maradt. Szombaton estére Ralfs Sirmacis egy fél perces előnyre tett szert Alexej Lukjanukkal szemben, mely különbséget vasárnap délutánig a duplájára növelte.

Talán fiatal kora és részbeni tapasztalatlansága miatt Sirmacis többször is majdnem elbukta a győzelmet. "A nap elején úgy éreztem, hogy rossz időt autóztam, de végül nem volt tőlem gyorsabb. A cél előtt azt hittem, itt lesz a vége, ugyanis az utolsó kanyarokban kétszer is majdnem összetörtem az autót. Nagyon boldog vagyok, hogy hazai pályán tudtam nyerni, köszönöm mindenkinek a támogatást. Most úgy tervezem, hogy jövőre az összes murvás EB-n ott leszek." - mondta a boldog győztes.

 

Alexej Lukjanuk számára az időeredményekből kifolyólag már csak biztonsági autózásra kellett koncentrálnia, ami lássuk be, néha igazán nehéz feladat az orosznál. Most azonban nem szólt közbe se a technika ördöge, se a vezetéstechnika - Mitsubishi Lancer Evo-jával megcsípte az összetettbeli második pozíciót. "Nagyon örülök ennek az eredménynek, hosszú idő után végre egy sikeres hétvégét tudhatok magam mögött. Cipruson tovább nyomom majd, hogy az év végi összetettbeli második helyem biztos legyen." - mondta el Lukjanuk.

Kajetan Kajetanowicz szombaton még a harmadik helyen mozgolódott, a célban azonban átadta a dobogó legalsó fokát észt versenytársának, Siim Plangi-nak. A lengyel számára a tízedik szakasz jelentette a fordulatot, mely részen nagyon nehezen tudták újraindítani a Fiestát, így értékes másodperceket hagyott bent. "Az eredmény ellenére pozitívan gondolok a hétvégére, ugyanis a rengeteg segítségből látszódik, hogy a lehető legjobb csapat vesz engem körül. Nagyon sok problémánk volt az elmúlt két napban, de amennyire csak lehetett próbálták megoldani a srácok. Köszönöm mindenkinek a támogatást!" - nyilatkozta Kajto.

Botka Dávidék sikeresen megőrizték pozíciójukat a top10-ben - a leggyorsabb magyar Citroen-es páros az összetettbeli kilencedik helyet csípte el. Dávidéknak a motorgondok mellett a gumikkal sem volt minden rendben, ugyanis a vasárnapi két kör közötti szervizben nem cseréltek abroncsokat. Tovább tetőzte még a dolgokat egy időellenőrzőből való kikésés, mely miatt egy 30 másodperces büntetést is bezsebeltek.

Ifjabb Érdi Tiborék sikeresen célba értek a lett murván, akik egyébként egy tizenharmadik hellyel gazdagodtak. Klausz Kristófék a huszonegyedikként zártak, míg Várkonyi Szabolcsék a 11. gyors előtt visszavonulót fújtak.

A 2016-os Rally Liepaja végeredménye:
1. Sirmacis Ralfs / Simins Arturs - Skoda Fabia R5 1:43:11.2
2. Lukyanuk Alexey / Kapustin Roman - Mitsubishi Lancer Evo X +1:04.3
3. Plangi Siim / Sarapuu Marek - Mitsubishi Lancer Evo X +1:48.3
4. Kajetanowicz K. / Baran Jaroslaw - Ford Fiesta R5 +2:25.7
5. Kisiels R. / Ronis Arnis - Skoda Fabia R5 +5:03.7
6. Neiksans Maris / Jesse Anrijs - Mitsubishi Lancer Evo IX +5:53.9
7. Svilis M. / Pükis Ivo - Mitsubishi Lancer Evo X +5:54.1
8. Kasperczyk T. / Syty Damian - Ford Fiesta R5 +6:52.1
9. Botka Dávid / Szeles Péter - Citroen DS3 R5 +6:52.6
10. Svedas V. / Sakalauskas Z. - Mitsubishi Lancer Evo IX +7:02.9
13. Érdi Tibor jr. / Papp György - Mitsubishi Lancer Evo X +8:43.6
21. Klausz Kristóf / Nyirfás Y. - Peugeot 208 R2 +00:15:03.6

Lara