l1
l2


yS

 

Rally VB-s csillagok háborúja a spanyol tereprali VK futamon

Július 26.
Nasser Al-Attiyah parádés hajrájának köszönhetően győztesként zárta a 2016-os Baja Aragon-t. A katari után a Peugeot legendája, Carlos Sainz érkezett, Mikko Hirvonen a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A motorosoknál Barreda remekelt, Lónyai Pál és Horn Albert egyetlen magyar párosként a 31. helyen zárt.

A tereprali világkupa ötödik futamára került sor július 22-24. között, ahol a bátor résztvevőkre a négy versenynap alatt négy szelektív szakasz várt, hogy eldöntsék, ki lesz a 2016-os Baja Aragon legjobbja.

A Peugeot Total együttese a Selyemút ralin aratott sikerek után nagy reményekkel várták a spanyol folytatást. A hazai színeket képviselő versenyzőjük, Carlos Sainz egész jól autózott, vezette is a futamot, azonban Nasser Al-Attiyah nem elégedett meg egy második hellyel.

A katari pilóta mindent kihozott Toyotájából, és erőfeszítése nem maradt el sikerek nélkül. A Baja Aragon-t 19 másodperccel megnyerte nagy vetélytársa, Carlos Sainz előtt. A dobogó legalsó fokát egy Mini foglalta be a finn Mikko Hirvonen jóvoltából, aki 3 perc 11 másodperccel maradt el Sainz-tól.

Negyedik pozíciót Xavier Pons foglalta be egy Ford Ranger-rel, míg az ötödik időt Orlando Terranova hozta egy Mini-vel.

"Ez a Peugeot, amivel én versenyzek, kétkerék hajtású, és nem kifejezetten ezekre a pályákra lett tervezve. Ezt figyelembe véve örülök a második helynek, annak pedig még jobban, hogy két szakaszt győztesként tudtam zárni az összkerekes Mini és Toyota előtt. A futam egyébként kiváló teszt volt, hiszen a 2008 DKR-t olyan körülmények között láthattuk, melyek eddig szokatlanok voltak. Nagyon örültem, hogy részese lehettem a Baja Aragon mezőnyének, és köszönöm a közönségnek, akik miattam látogattak ki.” – nyilatkozta Sainz.

Nani Roma és Alex Haro a harmadik szelektívet követő bukás után nem tudták helyrepofozni az autót, így a verseny feladására kényszerültek. A kétszeres Dakar és kilencszeres Baja Aragon győztes Toyotája olyan mértékben megsérült, hogy jobbnak látták leadni a menetlevelet, mint végigszenvedni egy utolsó szelektívet.

A nagy vasak mezőnye sem maradt Rally VB-s sztár nélkül, Martin Prokop ezúttal egy Tatra kamionnal is próbára tette magát, és nem is lehetett rá panaszt, hiszen az időközben kétkerék hajtásúvá vált autóval a T4-es kategória második helyét szerezte meg csapattársa, Martin Kolomy előtt.

 

A kétkerekesek között Joan Barreda kiválóan motorozott. A Honda versenyzője azt a Gerard Farres-t előzte meg, aki a Baja Aragon elmúlt két kiadását megnyerte. A második helyet megszerző KTM-es után pedig ismét egy Honda következik a harmadik pozícióban Michael Metge jóvoltából.

"Nagyon örülök ennek a győzelemnek! Sikerült felvenni már a rajt után a ritmust, és ezt végig meg is tudtam tartani. Ugyan volt egy kis GPS problémám, de ebből tanultunk, és úgy döntöttük a csapattal, hogy tovább fejlesztjük rendszerünket.” – mondta el Barreda.

Egy magyar páros bátran vállalkozott a spanyol kilométerekre. Lónyai Pál és Horn Albert egy Porsche Macan-nal vágtak neki a négy napos megmérettetésnek, melyet sikeresen teljesítettek – a srácok számos megpróbáltatás után a 31. hellyel zárták a versenyt. Rajtuk kívül azonban akadtak még a magyar bajnoki mezőnyből, a Tereprali OB jelenlegi második helyezettje, a lengyel Marcin Lukaszewski a hatodik helyen mutatkozott be Spanyolországban, Tomas Ourednicek első közös versenyén a Ford Rangerrel az abszolút 11. helyen zárt.

A 2016-os Baja Aragon végeredménye:

1. Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel - Toyota Hilux Overdrive 6:59:59.0
2. Carlos Sainz/Lucas Cruz – Peugeot 2008 DKR +19.0
3. Mikko Hirvonen/Michel Perin – Mini All 4 Racing +3:30.0
4. Xavier Pons/Sergio Lafuente – Ford Ranger +9:57.0
5. Orlando Terranova/Tom Colsoul – Mini All 4 Racing +15:22.0
6. Joao Ramos/Vitor Jesus – Toyota Hilux +37:09.0
7. Marcin Lukaszewski/Magdalena Duhanik-Persson – BMW Series 1 +46:04.0
8. Fernando Alvarez/Pablo Monasterolo – Toyota Hilux +50:11.0
9. Mathieu Serradori/Fabian Lurquin – MCM Original +50:54.0
10. Petr Hozak/Marek Sykora – Hummer H3 +52:26.0
31. Lónyai Pál/Horn Albert – Porsche Macan +2:03:45.0

Lara