l1
l2


S

 

A Red Bull harcosai a győzelemért utaznak a Selyemút Rallyra

Július 6.
Az orosz főváros három napon belül mozgalmas helyszínné válik a Silk Way Rally mezőnyének köszönhetően. Az orosz Dakarként emlegetett megmérettetés július 8-án rajtol el a moszkvai Luzhniki Stadionból, majd 17 nap kőkemény megpróbáltatás következik a kínai célig.

A több, mint két hétig tartó futamon 10,780 kilométerrel kell számolniuk a bátor jelentkezőknek, ahol Oroszországból elrajtolva Kazahsztánon keresztül juthatnak el a célig, mely Kínában kerül felállításra. A nevezők száma is a mutatja a futam jelentőségét – mintegy 100 autó és 30 kamion lesz ott a Luzsnyiki Stadionban.

A hazai márka jóvoltából több Dakar bajnok is részese lehet a menetnek - hat Kamaz, melyből hármat egy-egy Dakar bajnok fog terelgetni a különleges izgalmakat ígérő terepeken. Ajrat Margyejev, Andrej Karginov és Eduard Nyikolajev a szinte felbecsülhetetlen tapasztalatokkal rendelkező trió az egyik legnagyobb esélyese a Silk Way Rally kamionos kategória győzelmére. Nagy vetélytársa, Vlagyimir Csagin lehet, aki hétszeres egyéni kategóriabajnokként szintén dobogóra esélyes. A Kamaz rajongók számára egyébként az idei Selyem út Rally különleges esemény lesz, hiszen a fekete ruhába öltöző csőrös modell most először bizonyíthat nemzetközi szinten.

Az autósok között talán még nagyobb harc ígérkezik, hiszen az orosz pályákról nem hiányozhat a Dakar győztes márkája. A Peugeot-Total csapata természetesen nem hagyja otthon azt a Peterhansel-t, aki hatalmas elánnal harcolta ki a 2016-os Dakar első helyét a Peugeot 2008 DKR-rel. Jean-Paul Cottret navigátorával újra egyesülve visszatérnek július 8-24. között egy újabb győzelem reményében.

A Peugeot másik full francia párosa, Cyril Despres és navigátora, David Castera is nagy reményekkel érkezik az oroszokhoz. Az ötszörös Dakar motoros győztes a Közel-Keleten is rendelkezik már bőven tapasztalattal - a kínai Selyemút ralin korábban egy első és egy második hellyel is büszkélkedhet.

A kilencszeres rali világbajnok, Sebastien Loeb harmadik résztvevőként lehetőséget kap a Peugeot jóvoltából, hogy terepralis tapasztalatait tovább gyarapítsa. Daniel Elena-val a jobbján és egy 2008-as DKR-rel vágnak majd neki a két hetes küzdelemnek. A francia páros bízik abban, hogy a Dakar-hoz hasonlóan több szakaszgyőzelemre is esélyesek lesznek a pénteken kezdődő parádén.

Mindkét egyesület, a Kamaz Master és a Peugeot-Total is izgatottan várja július 8-át. A moszkvai Vörös téren várhatóan több ezren fogják bátorítani majd a résztvevőket kezdésként.

Az orosz kilométerek után Kazahsztánba érkezik a mezőny, az utolsó kilenc szakaszt pedig már Kínában tudják le azok, akik túlélték az addigi két ország kilométereit.

Stéphane Peterhansel: "Nagyon jó dolognak tartom, hogy egy évben legalább két világméretű futammal számolhatunk - a legendás Dakar mellett ez a Silk Way a másik olyan esemény, melyet a világ figyelemmel követ a médiás lefedettségnek köszönhetően. Izgatottan várom a futamot, hiszen a kínai terepek külön érdekességeket rejtenek magukban, amitől egyáltalán nem lesznek unalmasak a versenykilométerek. A vörös téri rajt régi emlékeket ébreszt fel bennem – több éve volt szerencsém ott nekivágni a szelektíveknek, így pozitív tapasztalatokkal térek most oda vissza. Most Olaszország után érkezem meg az oroszokhoz, ahol feleségemmel egy Buggy-ban próbáltunk szerencsét. Elég szórakoztató volt, de ez teljesen más lesz most."

Cyril Despres: "A Silk Way dűnéi olyanok lesznek most a számunkra, mint amikor motorról autóra váltottam. Két keréken teljesen más volt az élet, magadra voltál ugyan utalva, de szinte 360 fokban láttad, mi van körülötted, jobban fel tudtad mérni a dűnéket. Egyébként külön meg kell említenem, hogy fantasztikusan érzem magam a csapatban – nem mondhatja el magáról bárki, hogy Stephane Peterhansel, Sebastien Loeb és Carlos Sainz társaságában versenyezhet. Mindig azon vagyok, hogy tanuljak, és a lehető leghamarabb fejlődjek fel az autósok szintjére, erre pedig a Silk Way kiváló lehetőség lesz."

Eduard Nyikolajev: "Boldogok vagyunk, hogy újból az Oroszországból elrajtoló Silk Way mezőny tagjai lehetünk. Kifejezetten izgalmas esemény ez a számunkra, hiszen részben hazai pályákon teljesítünk, ahol először fogjuk bemutatni legújabb Kamazunkat nemzetközi szinten. Kínába egyébként először fogunk keveredni, így az a terep teljesen új lesz. Alig várom a rajtot és hogy bizonyíthassunk a csőrössel."

Lara