l1
l2


 

Neuville nyerte az első kört Szardínián + videó

Június 10.
A Hyundai belga versenyzője, Thierry Neuville foglalta el az első helyet a világbajnokság olasz állomásának első köre után, másodikként Jari-Matti Latvala, harmadikként Sebastien Ogier érkezik, aki az élről rajtolva is szakaszt tudott nyerni.

A verseny érdemi része már csütörtök este kezdetét vette, a szokásoknak megfelelően egy nézőcsalogató szuperspeciál szakasszal indult a rali. Sebastien Ogier délutánra is átmentette remek formáját, abszolút időt autózva magához ragadta a vezetést, akárcsak Ott Tanak, aki a shakedown 3. helye után a napot is az abszolút harmadik helyen zárta.

Péntek reggel a versenyzők elkezdték birtokba venni a földközi tengeri szigetet, a nap első felében négy gyorsasági került terítékre. Annak ellenére, hogy mindenki arra számított, az élen autózók ezeken a pályákon szenvedik el a legnagyobb hátrányt, sem Ogier, sem Mikkelsen idejére nem lehetett panasz, előbbi egy negyedik, utóbbi a harmadik legjobb idővel kezdte a napot, miközben Latvala szakaszgyőzelmével az összetettben is átvette a vezetést.

Az igazán nagy meglepetés azonban csak ez után következett, Sebastien Ogier elképesztő tempót autózott és megnyerte a szakaszt, amit a 2 tizeddel a második helyre szoruló Thierry Neuville nem is tudott feldolgozni. "Fogalmam sincs, hogy tudtak ilyen időt autózni." - reagált a belga Ogier abszolút idejére. "Lehetetlen ilyen gyorsan menni, nem lehetett ennyi tapadása az élről rajtolva. Sokkal gyengébb időre számítottam.”

 

Neuville-t feltehetőleg felpaprikázta, ami a nap második szakaszán történt, a belga rátett még egy lapáttal és kör hátralévő mindkét szakaszát megnyerte, minek köszönhetően az ebédszünetre már az első helyen tért vissza a szervizbe. Tegyük hozzá, Latvalával a nyakán, a Volkswagen finnje másfél másodperccel lemaradva követi. Ogier a kör második felében már nem tudott csodát tenni, kissé leszakadt az élen állóktól, de harmadik helye így is több mint dicséretes.

Mads Östberg legjobb eredménye a délelőtti 4 gyorsaságin egy abszolút harmadik idő, de ezzel együtt is csupán 1,8 másodperc választja el Ogier-től, Andreas Mikkelsen pedig 10 másodperccel lemaradva követi.

Parádés délelőttöt produkált a WRC2-esek élmezőnye, elsősorban két Skodás, Teemu Suninen és Umberto Scandolának köszönhetően. A finn fiú nem aprózta el a kezdést, az első pénteki pályán a WRC-k közül is csak öt páros volt nála gyorsabb, ezt követően Scandola verekedte be magát a Top10-be. A napi harmadikon Scandola, Suninen és Fuchs szerezte meg a 8., 9. és 10. helyeket, a záró szakaszon pedig ismét Suninen vitézkedett, aki a nap felénél másfél másodperccel előzi meg az argentin futamgyőztes Hayden Paddont a nyolcadik helyen, a WRC2-ben pedig Scandola 16,3, Lappi pedig 21,7 mp-es hátránnyal érkeznek a 2.-3. helyen. Turán Friciék is teljesítették az első négy pályát, magyar párosunk a csoport 11. helyéről várja a folytatást.

 A Rally Italia Sardegna állása az 5. gyorsasági után:
1. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 WRC 38:33.9
2. J-M. Latvala/Miikka Anttila, Volkswagen Polo R WRC +1.5
3. S. Ogier/J. Ingrassia, Volkswagen Polo R WRC +23.7
4. Mads Östberg/Ola Flöene, Ford Fiesta RS WRC +25.5
5. A. Mikkelsen/Anders Jaeger, Volkswagen Polo R WRC +35.1
6. Dani Sordo/Marc Martí, Hyundai i20 WRC +38.7
7. Henning Solberg/Ilka Minor, Ford Fiesta RS WRC +54.3
8. Teemu Suninen/Mikko Markkula, Skoda Fabia R5 +54.6
9. Hayden Paddon/John Kennard, Hyundai i20 WRC +1:00.3
10. Ott Tanak/ Raigo Mölder, Ford Fiesta RS WRC...
21. Turán Frigyes/Zsiros Gábor, Ford Fiesta R5...

Fri