l1
l2


 

Szardínián is dobogóra pályázik a Hyundai

Június 5.
Bizakodva tekint a világbajnokság következő, hatodik fordulója elő a Hyundai Motorsport. A portugál kudarcok után az alzenauiak remélik, hogy Dani Sordo, Hayden Paddon, Thierry Neuville és Kevin Abbring is sikerrel jár a jövő hétvégi szardíniai derbin.

A koreai egyesület kifejezetten kellemes élményekkel gazdagodott az elmúlt szezonban Szardínián, hiszen a dobogón két Hyundai is helyet követelt magának. Ezúttal sem szeretnék alább adni, és bíznak abban, hogy mind a négy versenyzőjük elégedetten térhet haza az olasz szigetről. Hayden Paddon és Dani Sordo a Hyundai Shell World Rally Team pilótájaként, míg Kevin Abbring és Thierry Neuville a Hyundai Mobis World Rally Team színeiben bizonyíthat a szigeten. Neuville a 20-as rajtszámmal és a legújabb fejlesztéssel áll rajthoz, míg csapattársa, Abbring a 2015-ös autóval gyűjtheti a kilométereket.

Ha visszatekintünk az elmúlt pár hétre, a Hyundai számára eléggé mozgalmasan alakultak az események. Portugáliában például Paddon nullázta le az i20-ast, mely az ütközést következtében kigyulladt, és csapatnak szinte a nulláról kellett egy új autót összedobni a kiwinek. A feladatot sikeresen teljesítették, mely után Paddon mellett mindhárom versenyző egy-egy napos teszten vett részt, bízva abban, hogy Szardíniára a lehető legjobb beállításokat találják meg. A nagy munka középpontjába a felfüggesztés került, melyet a lehető legjobban szerettek volna ráhangolni a sziget murvás útjaira.

Tavaly a csapat két dobogós helyet is lefoglalt magának – az idén visszatérve Alghero-ba remélik, hogy idén sem kell ennél alább adniuk. A feladat természetesen senkinek sem lesz egyszerű – a durva, kavicsos szakaszokon egy körülbelül 30 fokos külső hőmérséklettel lehet kalkulálni, mely a fülkében elérheti akár az 50 fokot is. A versenyzőpárosok testi megterhelése mellett az autót is kihívás elé teszi az időjárás a motor, a gumik és az alkatrészek tekintetében.

Az új generációs i20 WRC egyébként már bizonyította versenyképességét a szezonnyitó futamtól kezdve. A Monte Carlo és svéd sikerek után az i-re a pontot Hayden Paddon tette fel az az argentin győzelemmel. Portugáliában a kudarcok ellenére egy negyedik helyet elcsíptek Dani Sordo jóvoltából, de Szardínián ettől sokkal több pontot szeretnének mind versenyzői mind gyártói téren.

Michel Nandan, a Hyundai Motorsport csapatfőnöke: "Annak ellenére, hogy Portugália kemény volt a számunkra, készen állunk a következő kihívásra. Kőkemény munkát végeztünk Szardínia előtt – nagyon sok időt fordítottunk most arra, hogy rendbe hozzuk magunkat a kudarcok után, és újult erővel vágjunk bele a világbajnokság hatodik fordulójára. Ezúton szeretném megköszönni a csapat munkáját – mindenki beletett apait-anyait. Az előző évről kellemes emlékeink vannak, így remélem, hogy ez az idei évben sem lesz másképp és kedvezőek lesznek számunkra a szardíniai kilométerek."

Hayden Paddon és navigátora, John Kennard a menny után a poklot is megjárta. Argentínában győztesként ünnepeltek, Portugáliában azonban kiégett az autójuk. A kiwi srác szeretne visszatérni a jó oldalra, és dobogón végezni a jövő hét végén.

Hayden Paddon (#3 Új Generációs i20 WRC): "Van néhány kedves emlékem Szardíniáról. Ez volt az első versenyem 2014-ben a Hyundai Motorsporttal, és tizenkét hónap múlva ugyanitt dobogóra is állhattam. Soha nem felejtem el első dobogós helyezésemet, melyet természetesen szeretnék megismételni. Az első nap gyorsasági szakaszai újak lesznek, melytől kicsit tartok, de ugyanakkor kíváncsian várom, hogy ismeretlen terepen melyik csapat lesz a domináns. Portugáliában kicsit megreccsentünk, de próbáltam feldolgozni a történteket és újult erővel most már készen állok a szardíniai rajtra."

Dani Sordo és társa, Marc Martí a szardíniai sziget tekintetében az egyik legtapasztaltabb páros. Három egymást követő negyedik pozícióval idén szeretnének előrébb végezni, és egy dobogós helyet elcsípni.

Dani Sordo (#4 Új Generációs i20 WRC):
"Szardíniát mindig is szép eseménynek tartottam. Viszonylag szűk helyeken versenyzünk kavicsos, köves terepeken. Ez egy olyan verseny, ahol szintén sokat számíthat a rajtpozíció az utak minősége miatt. A kavicsos, poros kanyarok csúszósak, néhol trükkösek lehetnek, több helyen pedig nem árt óvatosnak lenni. Múlt héten teszteltünk egy jót, mely során megpróbáltunk a lehető legjobban felkészülni a versenyre. Fizikailag is összeszedtük magunkat, hiszen a meleg nemcsak az autót, minket is komolyabban megviselhet. Ez az új generációs autó nagyon tetszik, egyre jobban kezdem megkedvelni, és remélem, ez majd az eredményben is tükröződik majd."

Thierry Neuville és Nicolas Gilsoul Portugáliában sikeresen mozgolódott a top5-ben egészen addig, míg nem fogyott az üzemanyag. A csapat ezután összeült, tisztázta a körülményeket, és bíznak abban, hogy ilyen baki többet nem fog előfordulni a Hyundai életében. A belga tavaly harmadik lett – idén pedig legalább a dobogó legalsó fokát szeretné megcsípni.

Thierry Neuville (#20 Új Generációs i20 WRC): "Egy nagyon különleges hely számomra Szardínia. Néhány éve itt mentem először négykerekes autóval, majd ezt követően minden szezonban sikerült pontot szereznem itt. Kétszer dobogón végeztem – 2013-ban a második, míg tavaly a harmadik lettem az i20-assal. Remélhetőleg idén egy erős eredménnyel bizonyíthatok és tanulva a portugál hibából, üzemanyagból nem lesz hiány."

Kevin Abbring ezúttal is Seb Marshall-al a jobbján csüccsen be a tavalyi fejlesztésű i20-asba. A holland versenyző az R5-ös projekt mellett néha kap egy kis pihenőt a csapattól - mely egy világbajnoki futamban teljesedik ki.

Kevin Abbring (#10 Hyundai i20 WRC): "Nagyon örülök, hogy Portugália után Szardínián is rajthoz állhatok. Portugáliában sajnos nem láthattam meg a célvonalat, ugyanis technikai gondok miatt a pálya szélére kényszerültem, de kielemeztük a problémát, és bízom benne, hogy még egyszer mi sem eshetünk ugyanabba a hibába. Szardínián egyébként már kétszer versenyeztem, de azt kell, hogy mondjam, sokkal durvább ez a sziget esemény, mint Portugália volt a maga murvájával. A trükkös kanyarok mellett az út széli kövekre, sziklákra is nagyon kell figyelni, nehogy amiatt vérezzünk el. Igazából olyan céllal utazom Szardíniára, hogy egyfajta bizalmat építsek mind a csapat mind az autó felé."

Lara