l1
l2


 

Kris Meeke nyerte a Portugál Ralit, Turán pontszerzéssel kezdett

Május 22.
Az idei szezon ötödik versenyén a harmadik gyártó és a negyedik pilóta ünnepelhetett futamgyőzelmet, Kris Meeke pályafutása második sikerét aratta Portugáliában Andreas Mikkelsen és Sebastien Ogier előtt. Turán Frici a WRC2 kilencedik helyén zárta a ralit.

A Citroen észak-ír versenyzője két verseny pihenő után győzelemmel tért vissza a Világbajnokságra, miután sikerrel kamatoztatta remek rajtpozícióját a futam első két napján. Meeke már a pénteki nap végre több mint félperces előnyre tett szert az élen, amit szombat délig megduplázott. A verseny második felében aztán csökkenni kezdett előnye, azonban a befejező nap négy gyorsasági szakaszának így is megnyugtató, 45 másodperces előnnyel vágott neki.

Izgalmak azonban a befejező napra is maradtak, ugyanis Andreas Mikkelsen némiképp váratlanul támadásba vette Sebastien Ogier második helyét. A Volkswagen norvégja már a befejező nap nyitószakaszán letaszította a második helyről a csapat franciáját, majd egy újabb szakaszgyőzelemmel Mikkelsen növelni kezdte előnyét, az utolsóelőttin azonban Ogier végzett az élen, így a power stage-re maradt a döntés.

Az extra pontokat adó szakasz királya, Sebastien Ogier ezúttal is feltartóztathatatlan volt, azonban a verseny végi második helyhez ez is kevés volt. A szakaszon Latvala autózta a második időt, Mikkelsennek csak az egy pontot érő harmadik hely jutott, de mivel Ogiertől csak két másodpercet kapott, megőrizte a második helyet.

"Ez egy közel tökéletes hétvége volt számunkra, minden úgy zajlott, ahogy a nagykönyvben megvan írva." - értékelt Meeke. "Pilótaként számomra ez egy újabb előrelépés. Az idei év számomra a tapasztalatszerzésről szól, és ennél többet most nem tehettem volna. Megpróbáljuk a lehető legjobban kihasználni az idei évi versenyeinket, hogy jövőre minél nagyobb eséllyel szállhassunk harcba a világbajnoki címért."

Sebastien Ogier sorsa igazából a nyitó szakaszon pecsételődött meg, amikor begyűjtött egy lassúdefektet és bár ehhez képest hozta a szakaszon a második időt és közel maradt Mikkelsennhez, a folytatásban azonban már nem nagyon ficánkolhatott, mivel pótkerék híján egy újabb defekt nagy valószínűséggel a verseny végét is jelentette volna az elmúlt három év világbajnoka számára. Mivel Hayden Paddon már a nyitónapon búcsúzott a versenytől Ogier a harmadik hellyel is tovább növelte előnyét a bajnoki ponttáblázat élén, túl a szezon egyharmadánál csaknem kétfutamnyi ponttal vezet immár Andreas Mikkelsen előtt.

 

Negyedik helyre az idei szezon kellemes meglepetése, Dani Sordo érkezett, aki az új generációs i20 WRC-vel versenyről-versenyre ott ólálkodik a dobogós helyek környékén. Az ötödik helyen a pályafutása eddig legjobb formáját mutató Eric Cammili érkezett célba, aki nem mást, mint a futam tavalyi győztesét, Jari-Matti Latvalát taszította le a hatodik helyre.

A WRC2-ben a Skoda kettős győzelmet ünnepelhetett, a csehek gyári pilótája, a svéd Pontus Tidemand kis híján rajt-cél győzelmet aratott Portugáliában, egyetlen gyorsasági erejéig engedte ki kezéből a vezetést a célba végül másodikként érkező perui Nicolas Fuchs előtt. Adobogó harmadik fokára a záró szakaszon a norvég Marius Aasen kapaszkodott fel egy R5-ös Fiestával, két tizeddel letaszítva a pódiumról a shakedownon felboruló ausztrál Scott Pedder.

A mezőny magyar párosa, Turán Frigyes és Zsíros Gábor folyamatosan javuló teljesítménnyel rukkolt elő idei szezonjuk első állomásán, a célba végül a Fordos háziverseny második és a kategória kilencedik érkeztek, minek köszönhetően 2 pontot vághattak zsebre.

 

A Vodafone Rally de Portugal végeredménye:
1. Kris Meeke/Paul Nagle, Citroen DS3 WRC 3:59:01.0
2. Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger, Volkswagen Polo R WRC +29.7
3. S. Ogier/J. Ingrassia, Volkswagen Polo R WRC +34.5
4. Dani Sordo/Marc Martí, Hyundai i20 WRC +1:37.1
5. Eric Camilli/B. Veillas, Ford Fiesta RS WRC +4:01.6
6. J-M. Latvala/Miikka Anttila, Volkswagen Polo R WRC +4:06.9
7. Mads Östberg/Ola Flöene, Ford Fiesta RS WRC +6:53.6
8. Martin Prokop/Jan Tománek, Ford Fiesta RS WRC +10:24.1
9. Pontus Tidemand/Emil Axelsson, Skoda Fabia R5 +11:45.2
10. Nicolás Fuchs/Fernando Mussano, Skoda Fabia R5 +13:14.0 ...
18. Turán Frigyes/Zsíros Gábor, Ford Fiesta R5 +22:03.7...

Fri