l1
l2


 

A Hyundai négy autóval támadja a dobogót Portugáliában

Május 16.
Négy autóval utazik a Hyundai csapata a világbajnokság hétvégi állomására. A portugál ralira Hayden Paddon, Thierry Neuville, Dani Sordo és az R5-ös projektben aktívan résztvevő Kevin Abbring kap egy i20-as WRC-t a hasznos konstruktőri pontok reményében.

Az idei évben Kevin Abbring navigátorával, Seb Marshall-lal először foglal majd helyet WRC-ben. A páros egy 2015-ös specifikációjú autót kap majd május harmadik hétvégéjére, egészen pontosan azt a modellt, mellyel Hayden Paddon még a szezonnyitó Monte Carlo ralin állt rajthoz. A szezonban egyébként először lesz példa arra, hogy a Hyundai mind a négy versenyzője ott toporog majd a rajtvonalnál.

A Hyundai Shell World Rally Team-et Hayden Paddon és Dani Sordo képviseli Portugáliában - ők a 3-as illetve a 4-es rajtszámú i20-ast kapják meg. Kevin Abbring és Thierry Neuville ebből kifolyólag egyértelműen a Hyundai Mobis World Rally Team támogatását élvezi a 10-es és a 20-as rajtszámmal.

A csapat nagy reményekkel várja a jövő hétvégi kilométereket, hiszen Argentínában Hayden Paddon egy lenyűgöző vezetéssel a dobogó legtetejére állhatott fel – megszerezve élete első világbajnoki győzelmét.

A Hyundai számára egyébként nem jelent rossz emlékeket Portugália - gondoljunk csak vissza 2014-re, mely a csapat debütáló szezonja volt, és ez volt az a futam, ahol Dani Sordo megszerezte a márka első szakaszgyőzelmét. Mivel a versenyközpont tavaly költözött át Északra, Porto környékére, ezért az alzenauiak bíznak abban, hogy a nagyon régen versenykiírásban szerepelt gyorsok szinte mindenki számára újnak mondhatóak, így egész jó reményekkel várják a hétvégét. Az idei versenyen egyébként 19 gyorsasági szakasz kerül megrendezésre, mely 368 versenykilométert jelent. Egy új, 1,85 kilométeres városi rész is bemutatkozik, melyen kétszer fognak futni a fiúk Pénteken Porto központjában. Az esemény vasárnap zárul majd három reggeli gyorssal, melyek közül az egyik legismertebb rész, a Fafe sem hiányozhat.

 

Michel Nandan, a Hyundai Motorsport csapatfőnöke: "Szeretnénk Argentínához hasonló eredménnyel zárni, de tudjuk jól, hogy Portugália egy másabb kihívást jelent mindenki számára. Most négy autóval leszünk ott Portugáliában, ahol Kevin csatlakozik a bandához, pár napig hanyagolva az R5-ös tevékenységeket. Tavaly megmutatta, hogy van benne erő Korzikán - most pedig Portugáliában más körülmények között is bizonyíthat. Az útvonal hasonló lesz a 2015-ös felvonáshoz, ahol tapasztaltuk, hogy a gumiválasztáson akár helyezések is múlhatnak. Az új generációs i20-as nagyon el lett találva, és bízom benne, hogy jövőhéten ez az eredményekben is meglátszik majd."

A futam előtt természetesen mind a négy versenyző lehetőséget kapott a tesztelésre. Paddon, Sordo és Neuville már túl vannak a kilométereken, Abbring pedig hétfőn állítgathatja kedvére az autót.

A portugál rali egyik favoritja az argentin rali győztes párosa, Hayden Paddon és John Kennard. A kiwi srác természetesen óvatosan tekint a jövőhét végére, de nem tagadja, hogy szeretne ismét hasznos pontokat gyűjteni.

Hayden Paddon (#3 új generációs i20 WRC): "Nagyszerű érzés még most is visszagondolni arra, ami Argentínában történt! Soha nem fogom elfelejteni azt a pillanatot. Most azonban újra kell gondolni mindent, és Portugáliára hangolódni. Kedvelem az európai futamokat az eddigi tapasztalatok alapján. Természetesen szeretném hozni az argentin formát, és dobogós helyekért harcolni. Az új generációs autó igazán versenyképes lett, de tudjuk, hogy azért van még mit kihozni belőle. Nagyon izgatott vagyok és már várom a rajt pillanatát."

Dani Sordo és Marc Martí félig-meddig hazai terepen érezheti magát, hiszen a spanyol párosnak rengeteg szurkolója utazik el a szomszédos országba. Céljuk így nem lehet más, mint a dobogós hely, megköszönve ezzel a rajongók szeretét.

Dani Sordo  (#4 New Generation i20 WRC): "Portugália számomra az egyik legélvezetesebb ralinak számít. Mivel Spanyolország mellett van, ezért rajongóimtól rengeteg pluszt kapok azzal, hogy ellátogatnak miattam a szomszédos országba. A tavaly északra költözött futam teljesen más külsőt öltött a déli környezethez képest. Bízom benne, hogy képes leszek harcolni a dobogóért."

Thierry Neuville Argentínában a top 6-ba verekedte be magát, míg a portugál felkészülésen odaütötte a Hyundai hátulját. Most vegyes érzelmekkel, de nagy reményekkel várja a kilométereken Nicolas Gilsoul-lal a jobbján.

Thierry Neuville (#20 új generációs i20 WRC): "Volt néhány kemény futamunk, és egy erősnek mondható szezonkezdetünk. A tavalyi tapasztalatok alapján úgy gondolom, hogy egy jó gumiválasztás mellett a ritmus korai megtalálása egy kiváló eredményhez vezethet Portugáliában. Tehát a feladatunk – vagyis az én feladatom az lesz, hogy hamar megtaláljam a ritmust, hiszen egy jó rajt tovább motiválhat. Ha az idő jó lenne, akkor az csak előnyünkre válhatna. Szeretnék végre egy versenyképes és hibamentes hétvégét letudni."

Kevin Abbring és Seb Marshall tavaly öt világbajnoki futamon állt rajthoz WRC-vel. Idén először lesznek ott a rali krémjében egy 2015-ös fejlesztésű i20-as WRC-vel.

Kevin Abbring (#10 Hyundai i20 WRC): "Borzasztó izgatott vagyok, hogy ismét a világbajnoki mezőny tagja lehetek. Tesztpilótaként hatalmas élmény végre igazi versenykörülmények között bizonyítani. Portugáliához néhány éve már volt szerencsém – akkor még a juniorok között gyűjtöttem a kilométereket. Azóta átköltözött északra a központ, így újabb kihívások elé nézünk most. Tisztában vagyok vele, hogy tavalyi autóval nem lesz egyszerű dolgom, de igazából a tanulási fázisban kiváló autónak számít ez is. Célom elsősorban a hasznos tapasztalatok gyűjtése, de titkon reménykedem, hogy sikerül beverekednem magam a top10-be."

Lara