l1
l2


 

Sirmacis nyerte az Acropolis Rallyt

Május 8.
Lett sikerrel és hatalmas Skoda fölénnyel zárult az Európa Bajnokság harmadik versenye. Az Acropolis Rallyn Ralfs Sirmacis végzett az első helyen, aki a helyiek nagy kedvencét, Lambros Athanassoulast előzte meg több, mint két perccel. A dobogó legalsó fokát Jaromír Tarabus szerezte meg. Ranga Peti és Ifjabb Érdi Tibor is az utolsó gyorson csúsztak ki a top10-ből.

Már a futam elején váratlan fordulatokkal kezdődött az Európa Bajnokság hétvégi, görög futama. Kajetan Kajetanowicz a legelső szakaszon tetőre tette Fiesta R5-ösét, melyet követően az utolsó helyről próbált visszazárkózni. A lengyel címvédő végül a nyolcadik helyig feltornázta magát. "Nem tudom más jelzővel illetni ezt a futamot, csak a durvával. Most nem sikerült élmezőnybeli helyen végeznünk, de tudom, hogy a következő fordulókban lesz esélyünk harcolni az értékes pontokért és Alexej Lukjanuk-kal is lesz bőven még mit elintéznünk. Köszönöm a csapatnak és a nézőknek is a segítséget és szurkolást." - mondta el Kajto.

A lengyel versenyző legnagyobb ellenfelének, Alexej Lukjanuk-nak sem a tervek szerint alakultak a görög rali . Az orosz srác a hetedik gyorsaságin összeszedett egy defektet, majd két szakasszal később ő is megborította a Fiestát, míg a tizenegyedik részen a turbo nehezítette a versenyét. Lukjanuk így a kilencedik hellyel elégedhetett meg, aki 6 perccel maradt el a nyolcadik helyen célba érő Kajetanowicz-tól.

 

A verseny legjobbja a lett színeket képviselő Ralfs Sirmacis lett egy Fabia R5-össel. A szemtelenül fiatal, 21 éves srác mondhatni alázta a mezőnyt - több mint két percet adott a görög Lambros Athanassoulas-nak, aki szintén egy Fabia R5-össel szelte a kanyarokat. Harmadikként szintén a csehek márkájával versenyző tapasztalt pilóta, Jaromír Tarabus érkezett. A második és harmadik helyért nagy harcok mentek, melyet jól mutat a végeredmény is. Athanassoulas mindössze 1 tized másodperccel volt gyorsabb Tarabus-tól.

Magyar párosaink számára nem feltétlen pozitív tapasztalatokat adott a görög futam. A kvalifikáción még legjobb magyarként szereplő Botka Dávid végig műszaki gondokkal küzdött - a pénteki teljesítménycsökkenés után a srácok úgy érezték, sikerült helyre pofozni az autót, de szombaton bebizonyosodott, hogy mégsem olyan jó motorikusan a Citroen, mint amire számítottak. Vasárnap még a super rally szabályai szerint visszaálltak a versenybe, de a tízedik gyorsaságin az elektronika hibája miatt végleg feladták a küzdelmet.

Ranga Péter szintén hasonló sorsa jutott - a pécsi srác Mitsuja a két kilométerre a verseny utolsó gyorsaságijának céljától dobta be a törölközőt, amivel az igencsak dicséretes abszolút hetedik helytől intettek fájó búcsút.

Ifjabb Érdi Tibornak és Bessenyey Zoltánnak már nagyobb szerencséje volt - ők ketten meglátták a kockás zászlót. Érdi az utolsó előtti részen még a tizedik helyen állt, az utolsó métereken azonban búcsúznia kellett a top10-ből, és végül egy tizenegyedik hellyel elégedhetett meg. A dobogóra azonban még felállhatott - az ERC2-esek között a harmadik pozíciót foglalta el.

Bessenyey Zoltán szintén egy kupával térhet haza - a Renault Clio-t irányítja az ERC3-asok között a második leggyorsabb volt

Az Acropolis Seajets Rally végeredménye:
1. Sirmacis Ralfs / Simins Arturs - Skoda Fabia R5 2:53:12.5
2. Athanassoulas L. / Panagiotounis E. . Skoda Fabia R5 +2:42.3
3. Tarabus J. / Trunkát Daniel - Skoda Fabia R5 + 2:42.4
4. Jeets Raul / Toom Andrus - Skoda Fabia R5 RC2 +5:51.9
5. Chuchała W. / Dymurski Daniel - Subaru Impreza STI +8:29.9
6. Kołtun J. / Pleskot I. - Ford Fiesta R5 +9:11.1
7. Kasperczyk T. / Syty Damian - Ford Fiesta R5 +10:40.4
8. Kajetanowicz K. / Baran Jarosław - Ford Fiesta R5 + 13:58.1
9. Lukyanuk Alexey / Kapustin Roman - Ford Fiesta R5 +20:05.5
10. Jacquet Rios J. / Vargas Peña H. - Mitsubishi Lancer Evo X +20:09.6
11. Érdi Tibor jr. / Papp György - Mitsubishi Lancer Evo X +22:50.6
15. Bessenyey Z. / Berendi Dávid - Renault Clio R3T +27:31.3

Lara