l1
l2


 

Paddon megcsinálta, megnyerte az Argentin Rallyt! + videók

Április 24.
Remek versenyzéssel, Latvalát hibára késztetve majd Sebastien Ogier legyőzve Hayden Paddon megszerezte élet első világbajnoki futamgyőzelmét az idei Argentin Rallyn.

Az ezúttal a Hyundai második csapatába nevezett pilóta sikere több okból is fontos mérföldő. Hayden Paddon Új-Zéland első Rally Világbajnoki futamgyőztese, emellett a Hyundai Mobis csapat is első alkalommal végzett az élen, mint ahogy a második generációs i20 WRC is első futamgyőzelmét szerezte Argentínában.

Ehhez Paddonnak a befejező napon három gyorsasági szakaszon kellett beosztania a szombat estig összegyűjtött félperces előnyét az élen, kihívója azonban az elmúlt három év világbajnoka és az idei pontvadászat éllovasa, Sebastien Ogier volt, aki nem arról híres, hogy könnyen lemondana egy világbajnoki futamgyőzelemről. Főleg, hogy Argentínában eddig sem a Volkswagennek, sem Ogier-nek nem termett még sok babér így várható volt, hogy Ogier vasárnap támadásba lendül.

Ogier pedig nem cáfolta a várakozásokat, a nyitó szakaszon ugyan Ott Tanak volt a leggyorsabb, de Ogier második helyével is faragott 7 másodpercet hátrányából. A napi középsőn aztán már senki nem állhatott Sebastien Ogier és Polo WRC-je utjába, a francia hatalmasat autózott Mina Claveron, a másodikként célba érkező Dani Sordó is kapott 13 mp.-et, Paddon pedig két tized híján húszat, így az extra pontokat adó Power Stage-re maradt a döntés a futamgyőzelemről.

Némi meglepetésre a Power Stage-k királya, Sebastien Ogier ezúttal szolidabb teljesítménnyel rukkolt elő, olyannyira, hogy Dani Sordó is megelőzte a záró szakaszon, Paddon pedig elképesztő tempót diktált az i20 WRC-vel és több mint 10 másodpercet mérve spanyol csapattársára is, maximális pontszámmal megszerezte az Argentin Rally győzelmét.

"Szinte el sem hiszem, ami történt, ebbe a szakaszba tényleg beleadtam mindent, ami létezett." - nyilatkozta a boldog győztes. "Hatalmas köszönet mindenkinek, különösek azoknak az embereknek akik otthonomból, Új-Zélandról szurkoltak értünk. Három hetet készültem erre a szakaszra, a múltban az ilyen pályák sosem feküdtek nekem igazán, nem gondoltam volna, hogy lehet itt esélyünk, ezzel az autóval viszont sok győzelmet fogunk még szerezni!" - zárta szavait Paddon, akinek navigátora mindehhez csak ennyit tett hozzá: "Lenyűgöző, Hayden világbajnok lesz!"

Paddon argentin sikere az elmúlt három év egyik legfontosabb győzelme a Volkswagen kihívói számára, hiszen a csapat első és eddigi egyetlen győzelme kicsit az ölükbe hullt, mint ahogy a Citroen tavalyi sikere is sokkal inkább Volkswagenek hibáinak volt betudható. Paddon azonban most komoly versenyben szerezte meg az első helyet: megnyerte a shakedown-t, pénteken és szombaton sikerrel helyezte nyomás alá és késztette hibára Latvalát, Ogier-t pedig úgy győzte le, hogy a francia pilóta is elismerte, ezúttal nem szenvedett igazán hátrányt a rajtpozíciója miatt. A maximálisan megszerezhető 28 pontnak köszönhetően Paddon Ogier elsőszámú kihívójává lépett elő, a bajnoki tabellán felkapaszkodott a második helyre.

"Nagyon durva volt a befejező szakasz, nem is nyomtam a maximumon." - mondta a célban Ogier. "Akármi is lett az eredmény, számunkra ez nagyszerű hétvége volt és jó itt lenni." - zárta szavait Ogier, aki ezzel az eredménnyel is tovább növelte tetemes előnyét a bajnoki ponttáblázat élén.

A Volkswagen Andreas Mikkelsen jóvoltából két autóval képviseltette magát a dobogón, Dani Sordó pedig igazán bánhatja, hogy pénteken hátrányba került, hiszen Paddon mellett a spanyol fiú is sorozatosan szállította a top időket. Mads Östberg számára ezúttal csak egy ötödik hely jutott, amivel a legjobb Fordos pilóta címet is megszerezte, Thierry Neuville pedig a pocsék kezdés után a hatodik helyen hozta célba a harmadik i20 WRC-t. A hazai szurkolók nagy örömére, Marcos Ligato az abszolút hetedik helyen zárta élete első WRC-s versenyét a Citroen DS3-mal, Eric Camilli pedig eleget téve az elvárásoknak a nyolcadik helyen célba érkezve megszerezte első világbajnoki pontjait.

A WRC2-ben a perui Nicolas Fuchs ünnepelhetett, aki az abszolútban is zsebre vágott egy pontot, Hubert Ptaszak a második helyre hozta a Peugeot 208 T16-ot, Al Kuwari pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

 

Az Argentin Rally végeredménye (nem hivatalos):
1. Hayden Paddon/John Kennard, Hyundai i20 WRC 3:40:52.9
2. S. Ogier/J. Ingrassia, Volkswagen Polo R WRC +14.3
3. A. Mikkelsen/Anders Jaeger, Volkswagen Polo R WRC +1:05.2
4. Dani Sordo/Marc Martí, Hyundai i20 WRC +1:17.1
5. Mads Östberg/Ola Flöene, Ford Fiesta RS WRC +4:56.7
6. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 WRC +9:29.5
7. Marcos Ligato/Rubén García, Citroen DS3 WRC +9:39.2
8. Eric Camilli/B. Veillas, Ford Fiesta RS WRC +10:16.0
9. Henning Solberg/Ilka Minor, Ford Fiesta RS WRC +10:48.5
10. Nicolás Fuchs/F. Mussano, Ford Fiesta R5 +24:42.8...

Paddon karnyújtásnyira első VB győzelmétől + videók
Latvaláé az első nap Argentínában + videók
Hyundai sikerrel indult az Argentin Rally + videók

Fri