l1
l2


 

Mások előtt sem zárult be a havas VB futam kapuja

Február 19.
A világbajnokság második futamán nehéz feladatba ütköztek a szervezők, de a sorozat továbbra is kitart a svédek mellett. A téli rali fogalma már-már összefonódott Svédországgal, azonban a jövőben lehet, hogy nekik is változtatniuk kell, főképp hogy hamarosan konkurenciát is kaphatnak.

A múlt héten mint tudjuk, nagy bajba kerültek a svédek, hiszen az időjárás nem akarta az igazat, és az enyhe körülmények miatt néhány szakaszt törölni kellett, míg bizonyos részeket lerövidítettek a nagyobb biztonság érdekében. A módosított útitervvel futott második futamot végül sikeresen lebonyolították a körülményekhez képest - ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az elmúlt napokban aláírt szerződés, mellyel Svédország 2019-ig biztosította helyét a világbajnokság helyszínei között.

De vajon hogyan tovább? Nemcsak idén, de az elmúlt években is meggyűlt a bajuk a szervezőknek a szinte nem létező hó helyzettel. Jelenleg Karlstad biztosítja a központot, és a szakaszok jóvoltából Norvégiába is átugranak a párosok jópár kilométer erejéig. Talán egy északabbra költözés néhány évig biztosítani tudná a hófalas versenykilométereket - melynek lehetőségét már felvetették nemcsak a svéd rali, hanem a WRC emberei és a versenyzők is.

"Úgy gondolom, itt az ideje, hogy még északabbra telepítsék a futamot." - mondta jegyezte meg a háromszoros világbajnok, Sebastien Ogier, amire Oliver Ciesla, a WRC promótere így reagált: "Szerintem erről még korai beszélni. Nagyon sok egyeztetésnek és tárgyalásnak kell lezajlania ahhoz, hogy a költözés lehetővé váljon - mely mellett természetesen a pénzügyi dolgokat is figyelembe kell vennünk. Az időjárással nem voltunk elégedettek, de minden másra büszkék vagyunk, és köszönjük a helyi szervezőség gyors reagálását a felmerült helyzetekre. Beruházói szempontból ez egy nagyon jó piac, nagy kedvenc a nézőknél és versenyzőknél is egyaránt. Mivel ennyien rajonganak a havas versenyért, ezért az sem kizárt, hogy Kanada, Oroszország vagy éppen Japán is helyet kapjon a naptárban, mint második téli megmérettetés."

Lara