l1
l2


 

Paddon nyílttá tette a győzelem kérdését Svédországban

Február 13.
Az új-zélandi sokat faragott az élen álló Sebastien Ogierrel szembeni hátrányából a Svéd Rally szombati versenynapján, amivel nyitva a maradt a győzelem kérdése a befejező napra, a dobogó harmadik fokáért vívott harcban két nap után Mikkelsen egy tizeddel áll jobban Mads Östbergnél.

Beigazolódtak a szervezők számításai és az időjósok előrejelzései, hiszen péntek éjszaka visszatért a tél Varmland környékére. A néhány centi friss hó nemcsak a tájat a verseny hangulatának tett jót, de összerázta egy kicsit a mezőnyt is.

Első ránézésére, akár azt hihetnénk nem történt semmi különös az élen, hiszen egy nap alatt nem változott a dobogós helyek sorsa, de a szombati nap folyamán komoly izgalmakból sem volt hiány. A friss hó borította pályákon ugyanis némi hátrányba került a Monte Carloi győzelmével a ponttáblázat és ezáltal a rajtsorrend élére kerülő Sebastien Ogier is, hiszen neki kellett letakarítani a hóréteget versenytársai előtt. Mindez a legendás Colins Crest ugratót is magába foglaló Fredriksberg-i pályán még nem érződött, hiszen az első helyen Ogier, másodikként Mikkelsen érkezett célba, azonban a 24,7 km-es Vargasenen sokkal több hó fedte az utat, Ogier csak a 11. idővel érkezett célba.

A pénteken ideje előtt búcsúzók közül Jari-Matti Latvala és Kris Meeke is visszatért a versenybe, a nap második gyorsaságiján ők ketten, a fenti sorrendben végeztek az élen, Paddon viszont a harmadik hellyel is több mint 20 másodpercet faragott hátrányán.

 

Latvala és Mekke a folytatásban is beköltözött az első két helyre, a nap második felére azonban Ogier is visszatért az élmezőnybe, begyűjtött egy újabb szakaszgyőzelmet is és újabb 10 másodpercet tett hozzá előnyéhez.

Paddonnak így pályafutása első futamgyőzelméhez 17,1 mp-et kellene ledolgoznia a hátralévő két vasárnapi szakaszon, ami nem lehetetlen, főképp ha az időjárás ismét besegít egy kicsit a kiwi fiúnak egy kis friss hóval, bár az előrejelzések szerint erre nincs sok esély.

Paddon azonban akkor sem nagyon dőlhet hátra, ha éjszaka úgy dönt, megelégszik a biztos második hellyel, mert mögötte azért még lőtávolon belül érkezik Mads Östberg az M-Sport Fiesta WRC-jével, aki szombat estére úgy, ahogy lerázta magáról Andreas Mikkelsent, Ott Tanakot és Dani Sordo-t is.

 

Két versenynapot követően mintaszerűen tagolódott szét a mezőny ezen része, hiszen Östberg, Mikkelsen, Tanak és Sordo is 25 másodpercenként követik ez előttük állót, a sort a hetedik Henning Solberg töri meg, aki 20-ra közelítette meg Sordót, mögötte viszont Craig Breen mindössze 3 másodperces hátránnyal szorult a nyolcadik helyre.

 

A WRC2-ben Elfyn Evans újabb parádés napot tudhat maga mögött a Fiesta R5 EVO-val. A brit fiú ismét oktatónapot tartott Svéd Rallyból a skandinávoknak, az abszolútban is parádés teljesítménnyel rukkolt elő, hiszen szombat este az összetettben a két pontot érő kilencedik helyre tornászta fel magát. A kategóriában a mai nem a norvágok napja volt, hiszen Ahlin és Gröndal is lecsúszott a dobogós helyekről. A két dobogós helyre a Skoda versenyzői csaptak le, a gyári csapat hazai pályán autózó reménysége, Pontus Tidemand a WRC2 második és az abszolút 10. helyig zárkózott, míg a Toni Gardemeister szárnyai alatt fejlődő finn Teemu Suninen napvégi harmadik helye mellett azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a szombat esti Karlstad-i szuperspeciálon az abszolút második idővel gurult célba az R5-ös Fabiaval.

 

Fri