l1
l2


 

Volkswagen és a többiek + videó

Szeptember 13.
Jóformán csak a különbségek változtak az Ausztrál Rally második versenynapja után, továbbra is a három Volkswagen Polo WRC pilótája tartja kézben a dobogós helyeket, velük egyedül Kris Meeke tudja tartani a lépést.


Sebastien Ogier

Az Ausztrál Rally szervezői nem sok időt adtak szombaton a versenyzőknek a bemelegedésre, hiszen nyitásként rögtön a verseny leghosszabb, közel 50 kilométeres gyorsasági szakaszát tűzték terítékre. A kör és a délelőtt zárásaként amolyan levezetésként bekerült a programba egy 9 kilométeres pálya, majd délután következett minden előröl. A második kör után azonban nem volt még vége a napnak, egy rövid pihenő után két nyúlfarknyi nézőcsalogató szuperspeciál szakaszt követően érkeztek a nap végi célba.

Az izgalmak fokozásába az időjárás is megpróbálta hozzátenni a magáét, az éjjeli esőzések kicsit feláztatatták a pályákat, ami Jari-Matti Latvala malmára hajtotta a vizet, a Volkswagen finn pilótája megnyerte a nyitó maratoni szakaszt majd és visszavette a vezetést az összetettben csapattársától, Sebastien Ogier-től. A szervizparkig hátralévő másik pályán is Latvala volt a leggyorsabb, így 4 másodperces előnnyel várhatta a délutáni gyorsaságikat. Miközben Latvala és Ogier az élen csatázott a mezőny darabokra szakadt az 50 kilométeres pályán, a harmadik helyért vívott harcban Mikkelsen és Meeke maradt talpon, délelőtt Meeke szerezte meg a harmadik helyet, aki egy alkalommal komoly vágást mutatott be az egyik kanyarban (lásd videó), miközben Hirvonen pedig kissé magára maradt az ötödik helyen.

 

A nap második felében aztán mindkét csatában fordult a kocka, előbb Ogier cserélt helyet Latvalával, az összetettben a hosszú pálya után, a Meeke - Mikkelsen párharcban pedig folytatódott a gyorsonkénti helycsere, így a kör végén ismét Meeke állt jobban. A másfél kilométeres szuperspeciál azonban egyértelműen a Volkswagen pályája, mindkét nekifutásra a német csapat autói szerezték meg az első három helyet. Mivel Ogier délután mind a négy pályán utolérhetetlen volt a nap végére 10 másodperc felé tornászta előnyét az élen Latvalával szemben, Mikkelsen pedig szombat estére is szállította csapatának a dobogó harmadik fokát.


Jari-Matti Latvala

Az élmezőny hátsó felében Hirvonenhez egyre közelebb került a szintén régi önmagát kereső Mads Ostberg, akit a helyi tapasztalatokat jól ismerő Hayden Paddon üldöz legjobb Hyundai-os versenyzőként. Paddon a szombati nap végére több mint másfél percet akasztott friss világbajnoki futamgyőztes csapattársa nyakába.

Neuville mögött Elfyn Evans és a szerencsével sem hadilábon álló Robert Kubica szerezték meg a fennmaradó pontszerző helyeket.

 

A WRC2-ben a két tereprali szombaton is tovább ölte egymást a kategória győzelemért, a nap végén a Dakar győztes Nasser Al-Attiyah kevesebb mint 2 másodperccel előzi meg szaúd-arábiai ellenfelét, Yazeed Al Rajhi-t, kettejükhöz azonban egyre közelebb lopakodik a finnek reménysége, Jari Ketomaa is, a finn fiú kevesebb mint 15 másodperccel lemaradva következik a harmadik helyen.

A Rally Australia állása a 2. nap végén:
1. S. Ogier/J. Ingrassia, Volkswagen Polo R WRC 2:03:55.3
2. J.M. Latvala/Miikka Anttila, Volkswagen Polo R WRC +11.8
3. A. Mikkelsen/Ola Flöene, Volkswagen Polo R WRC +25.3
4. Kris Meeke/Paul Nagle, Citroen DS3 WRC +26.8
5. Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen, Ford Fiesta RS WRC +1:27.2
6. Mads Östberg/Jonas Andersson, Citroen DS3 WRC +2:08.2
7. Hayden Paddon/John Kennard, Hyundai i20 WRC +2:15.5
8. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 WRC +3:52.4
9. Elfyn Evans/Daniel Barritt, Ford Fiesta RS WRC +3:59.0
10. Robert Kubica/M. Szczepaniak, Ford Fiesta RS WRC +4:59.2...

 Volkswagen uralom Ausztráliában
A Citroeneké a bemelegítés Ausztráliában

Fri