l1
l2


 

Elhunyt az első Rali Világbajnok

Augusztus 30.
Életének 71. évében elhunyt minden idők első rali világbajnoka, a svéd Björn Waldegard. A hivatalos jelentések szerint Waldegard halálát rák okozta.

A svéd pilóta azzal írta be nevét a rali világbajnokság történelemkönyvébe, hogy Hans Thorszelius-szal és a finn ralira beugró Claes Billstam-mel megnyerte az 1979-ben első alkalommal a versenyzők számára kiírt világbajnoki sorozatot. A sorozat európai állomásain Waldegard egy gyári Ford Escorttal, a Safari és az Elefántcsontpart Ralikon pedig egy Mercedes 450 SLC-vel szállt harcba, a bajnokság végén pedig egyetlen ponttal előzte meg a finn Hannu Mikkolát.

Waldegard 1979-ben két győzelmet aratott, megnyerte az Acropolis és Quebec ralikat, ennek ellénre Afrika királyának nevezték, mivel nagyon szeretett a fekete kontinensen ralizni, pályafutása során 25 afrikai VB futamon állt rajthoz, melyből 7-et (4 Safari és 3 Elefántcsontpart rali) meg is nyert.

Bár 1992-ben felhagyott profi pályafutásával élete utolsó pillanatáig visszaült egy-egy alkalom erejéig a raliautóba, 2011-ben, 68 évesen még megnyerte az East African Safari Classic ralit, de így tett például idén nyáron is, amikor egy Toyota Twin Cam Turbo-val részt vett a Goodwood-i Sebesség Fesztiválon, de szeptemberben a Wiltshire-i Rallynap-ra is hivatalos lett volna, azonban ezt már megromlott egészségügyi állapota miatt korábban le kellett mondania.

Björn Waldegard Colin McRae és Richard Burns után a harmadik rali világbajnok aki távozott közülünk.

Fri