l1
l2


 

Tanak uralja az észt EB futamot

Július 18.
Kilenc szakasz után Ott Tanak áll az élen a Rally Estonia első versenynapját követően. A hazai utak előnyét élvező Fordos versenyző 44 másodperces előnnyel várhatja a szombati folytatást. Természetesen magyar versenyzőkből sincs hiány - Bessenyey Zoltán a 28., míg Klausz Kristóf a 40. helyről rajtolhat szombaton.

Markko Martin csapatának a támogatását élvező Tanak szinte tökéletes napot tudhat magának, hiszen a kiírt kilenc szakaszból nyolcat győztesként zárt - az első gyorson ugyan megpörgött, ennek ellenére nem talált legyőzőre, viszont az ötödik, közel 10 kilométeres részen alul maradt Alekszej Lukjanuk-kal szemben.

Az orosz pilóta Mitsubishi Lancerével hat tizeddel tudott gyorsabb lenni az észt kedvenctől. "Nagyon jó napon vagyok túl, egy szavam nem lehet. A gumikat jól megválasztottuk, a versenytársakat sikerült magam mögött tartani. Az autóban az üzemanyagnyomás szabályozóval lehet egy kis probléma, de a szervizben a fiúk ránéznek, így bízom benne, hogy holnap gond nélkül állhatok majd rajthoz." - összegezte Tanak.

Az összetett második helyen is egy észt versenyző toporog – Timmu Körge egy Ford Fiesta R5-össel próbál EB pontokat begyűjteni. Mivel hátránya 44 másodperc, ezért nem feltétlen törekszik a határon autózásra, többek között azért sem, mert mögötte, a harmadik helyen érkező Alexey Lukyanuk mindössze három másodperccel van elmaradva a dobogó középső fokától. Az orosz pilóta egész jól haladt, ám a nap utolsó, kilencedik részén csupán a 12. időt hozta össze: "Nagyon jó érzés ennyi néző előtt autózni. A versenyre egy rossz szavam nem lehet, nem úgy, mint az utolsó részre elkészített itinerre... Ennek ellenére nagy harcban vagyunk, melyet holnap folytatni fogunk!"

 

Negyedikként Rainer Aus érkezett, míg mögötte Esapekka Lappi 18,9 másodperccel elmaradva az ötödik helyről fog elrajtolni szombat reggel. A Skoda pilótája eléggé hullámzó teljesítményt mutatott a pénteki szakaszokon, hiszen a 4. és a 10. hely között mozgott szakaszidőket tekintve. "Minden rendben van az autóval, és csodálkoztam az elején, hogy mennyivel elmaradok az élmezőnytől. Ahogy tudom, az előttem állók sokkal jobban levágják a kanyarokat, mint én, és ez másodperceket jelent a javukra." - mondta el Lappi.

Magyarjaink szépen állják a sarat az észt pályákon - Bessenyey Zoltán az összetettben ugyan csak 28., de a kategóriájában a negyedik helyen áll. Hasonlóan a Hondás versenyzőhöz, Klausz Kristóf is az RC3-as csoportot gyarapítja, melyben nyolcadikként jegyezték a nap végén.

A férfiak nagy szomorúságára már a futam előtt búcsúra kényszerült az orosz szépség, Inessza Tuskanova. Martin Kangur is hasonló sorsra jutott, ám ő még egy gyorsot be tudott fejezni, a másodikon azonban baleset miatt már nem tudta folytatni a kilométereket.

Az auto24 Rally Estonia 2014 eredménye az első versenynapot követően:
1. Ott Tanak/Raigo Mölder, Ford Fiesta R5 58:18.1
2. Timmu Körge/Erki Pints, Ford Fiesta R5 +44.2
3. Alekszej Lukjanuk/Alekszej Arnautov, Mitsubishi Lancer Evo X +47.4
4. Rainer Aus/Simo Koskinen, Mitsubishi Lancer Evo IX +1:07.0
5. Esapekka Lappi/Janne Ferm, Skoda Fabia S2000 +1:25.9
6. Sepp Wiegand/Frank Christian, Skoda Fabia S2000 +1:48.7
7. Karl Kruuda/M. Jsrveoja, Peugeot 208 T16 +1:56.1
8. Siim Plangi/Marek Sarapuu, Peugeot 208 T16 +2:01.7
9. Roland Murakas/Kalle Adler, Mitsubishi Lancer Evo X +2:05.7
10. S. Chardonnet/T. De La Haye, Citroen DS3 R5 +2:06.7...
28. Bessenyey Z./ Nyirfás J., Honda Civic Type R3 +7:48.6...
40. Klausz Kristóf/Kecskeméti B., Renault Clio R3 +10:25.5...

Lara