l1
l2


 

 

WRC helyett R5?

Április 18.
Na, nem mostanában, ugyanis 2016 végéig biztosan maradnak a WRC-k, a jelenlegi formájukban, de 2017-től új szabályok jöhetnek és az R5-ös kategória válthatja a jelenlegi csúcsmodelleket. Az FIA már dolgozik az új regulákon.

2014 új szabályok vonatkoznának a WRC-k homologizációjára. „Ez a változás már hosszú ideje eldöntött” nyújt Christian Loriaux, az M-Sport vezető tervezőmérnöke betekintést a dolgokba „Szeretnék a szabályokat és a homologizációs folyamatot rendbe tenni. az utóbbi újra és újra zavarokhoz vezetett. Nagyon szerteágazó a folyamat, és azt gondolom Jerome Toquet (FIA Rallye szakág, technikai főnöke) szeretné ezt egyszerűbbé tenni. Így nem sok technikai változás lesz, helyette a homologizálás lefolyása fog változni. Gyakorlatilag 2014 januárjában minden kezdődik elölről, újraszámolhatjuk a változtatási lehetőségeinket (Joker). A rendszer újra 3 évig érvényes, 2017-ben újrakezdhetjük a számolást.”

„"Egy nagyon fontos változás, hogy a jövőben nem lesz szükség Super2000-es bázisra egy WRC homologizációjához. A mi szemszögünkből az egésznek az az oka, hogy ezeket az autókat le fogják váltani az R5-ösök. A váltás lehetővé teszi a gyártóknak egy teljesen új autó bevetését 2014-re." folytatta Loriaux "Nekünk ez nem szolgál nagy jelentőséggel, bár továbbra is egy komoly evolúciós váltást tervezünk a Fiestánál a következő évre." (Viszont annál jelentősebb változás ez például a Hyundai-nak)

Az FIA Rally főnöke Jarmo Mahonen a portugál ralin megerősítette, hogy a WRC-k 2016 végéig biztosan a rali top autói maradnak. Ha esetleg változás állna be ebben a dologban 2017-től, és mondjuk az R5-ös kategóriát választanák a csúcskategóriának, akkor a döntésnek legkésőbb a jövő évben meg kell születnie. "Amire nekünk és a gyártóknak is szükségünk van, az a stabilitás a szabályokban. Biztos vagyok benne, hogy 2016-ig a WRC-kel folytatjuk. Minden további döntésnek egy új típusról 2014-ben meg kell születnie." - zárta sorait Mahonen.

Kígyó