Ogier nyert Portugáliában

Március 27.
Harmadik győztest köszönthettünk a Rali Világbajnokság idei harmadik állomásán, Sebastien Ogier 2010 után idén is megnyerte a Portugál Rallyt.

Bár a dobogós helyezések sorsa már szombaton eldőlni látszott, a Portugál Rally befejező napján még 100 versenykilométer várt a mezőnyre, bármi megtörténhetett. A Mexico Rallyhoz hasonlóan ismét Sebastien Ogier vághatott neki a pályáknak az első helyről és a nap négy gyorsasági szakaszán bő félperces előny állt rendelkezésére. Talán vasárnap Sebastien Loeb sem tört már csapattársa helyére, Ogier így alig veszítve előnyéből megismételte 2010-es győzelmét Portugáliában. „Nagyon boldog vagyok, tökéletes hétvége egy tökéletes autóval." - mondta a boldog győztes. "Ennél jobban nem is térhettünk volna vissza Mexikó után. Nagyon jó érzés hat hónap után versenyt nyerni."

Remek húzásnak tűnik az idei év egyik újítása, a power stage, hisz az utolsó gyorsasági szakaszon szerezhető plusz pontokra Portugáliában is számos csalódott versenyző gyúrt. Közéjük tartozott Sebastien Loeb is, aki szombaton Hirvonen porában vesztette el esélyét az első helyre. Loeb nem csak fogadkozott, teljesített is: a futam második helye mellett plusz 3 pontot vághatott zsebre. "Úgy döntöttünk, a mai napot könnyedén vesszük, és a Power Stage-n, kicsit jobban odalépünk." - mondta Loeb a célban. "Bár az idei kilenc plusz pontból hetet mi szereztünk, ennek ellenére azt gondolom, hogy jobb lenne, ha verseny után rendeznék meg ezeket. Így nem azonosak a feltételek, hiszen aki élen áll a versenyben sokkal többet kockáztat, mint a többiek."

Vasárnap Jari-Matti Latvala abszolút harmadik helye sem forgott már veszélyben, de mivel a finn is készült a záró szakaszra, igyekezett egész nap lendületben maradni. A célba a verseny harmadik és a power stage második helyén érkezett. "Nagyon boldog vagyok, végre sikerült teljesítenem a Portugál Rallyt!" - mondta Latvala. "Keményen nyomtam, elégedett voltam a vezetésemmel. Tegnap sajnos eltört a féltengelyünk, emiatt elvesztettük az esélyt a győzelemre, de most nagyon örülök, hogy ismét a dobogóra állhattunk."

Mikko Hirvonen számára viszonylag könnyű feladatnak tűnt ledolgozni Matthew Wilsonnal szembeni 7 másodperces hátrányát. Az első szakaszon ment is egy abszolút időt amivel helyére is került, csakhogy a következőn eltört a Fiesta féltengelye, Wilson így rögtön vissza is vette azt. Sokáig azonban ő sem örülhetett neki, mert a szerviz után Hirvonen ismét támadásba lendült és egy csapásra visszahódította a negyedik helyet. Wilsonnak így be kellett érnie az ötödik hellyel.

Petter Solberg portugál ralija már pénteken elúszott, néhány defekt miatt az abszolút 20. helyen fejezte be a napot. Egy nappal később már a pontszerző nyolcadik helyen zárt, vasárnap pedig tovább folytatta a vadászatot. Előbb Federico Villagra, majd a záró szakaszon Kimi Raikkönen is áldozatául esett, Petter így a hatodik helyen zárta a ralit. Raikkönen és Villagra mögött Henning Solberg és Dennis Kuipers szerzett még pontot.

A PWRC második állámásán magabiztos győzelmet aratott az új-zélandi Hayden Paddon, több mint hét és fél percet vert a második helyezett Juka Ketomakira. A dobogó harmadik fokára a Svéd Rali győztese, Martin Semerad állhatott fel.

A Portugál Rally nem hivatalos végeredménye:
1. Ogier/Ingrassia, Citroen DS3 WRC, 4:10.53,4
2. Loeb/Elena, Citroen DS3 WRC +31,8
3. Latvala/Anttila, Ford Fiesta RS WRC +3.22,1
4. Hirvonen/Lehtinen, Ford Fiesta RS WRC +6.16,3
5. Wilson/Martin, Ford Fiesta RS WRC +7.48,5
6. P. Solberg/Patterson, Citroen DS3 WRC +10.17,4
7. Raikkönen/Lindström, Citroen DS3 WRC +8.55,2
8. Villagra/Diaz, Ford Fiesta RS WRC +9.10,0
9. H. Solberg/Minor, Ford Fiesta RS WRC +7.46,4
10. Kuipers/Miclotte, Ford Fiesta RS WRC +13.07,9

Támogatóink:

 

Fri