Latvala első hazai győzelme

Július 31.
Jari-Matti Latvala és navigátora, Miikka Antilla elsöprő győzelmet arattak a Rally Világbajnokság nyolcadik futamán. A finn ezzel az eredménnyel Markku Alen rekordját döntötte meg, így ő lett a legfiatalabb pilóta, aki meg tudta nyerni a versenyt.

"A gyerekkori álmom vált valóra, de még igazából fel sem fogtam." - örvendezett a Ford finn versenyzője. "Finnországban rengeteg a rajongó és fantasztikus érzés előttük nyerni. Mostmár nyugodt vagyok és nincs rajtam nyomás. A csapatunk kitűnő munkát végzett a héten, így nekik is szeretném megköszönni a győzelmemet."

Ogier ahhoz képest, hogy harmadszorra állt rajthoz a Finn Rallyn, szenzációsan teljesített a második helyével, hiszen Latvalát egészen a verseny végéig üldözte és egy pillanatra sem felejtett el nyomást gyakorolni rá. "A második hely biztosan több, mint amit remélni mertem a rallyn." - mondta a francia versenyző. "Jari-Matti hihetetlenül gyors volt, de én ezzel az eredménnyel is teljesen elégedett vagyok."


Sebastien Ogier

Sebastien Loeb az utolsó szakaszon maga mögé utasította Petter Solberget, így ő állhatott fel a dobogó legalsó fokára. "Nem az ilyen helyezéshez szoktunk hozzá, de nem is a győzelemért jöttünk ide." - nyilatkozta a szinte már majdnem biztosan hétszeres világbajnok. "A Finn Rally nem tartozik a kedvenceim közé, de a harmadik hely a világbajnokság szempontjából annyira nem rossz."

"Mindent megpróbáltunk, de a gyári csapat az gyári csapat." - nyilatkozta Petter Solberg, miután 4,7 mp-el lecsúszott a pódiumról. "Gyorsak voltunk és ahhoz képest, hogy kis csapat vagyunk, jól mentünk."


Sebastien Loeb

Dani Sordo az ötödik helyet szerezte meg, de egyáltalán nem volt elégedett a teljesítményével. "Az autó jól működött, de nem mindig tökéletesen. Legközelebb jobban fog menni."

Matthew Wilson is éppen bekerült a top6-ban, míg Mads Ostberg egy késői büntetés miatt a hetedik helyre csúszott. A norvég lelkesedése így sem tört le, a célban azt nyilatkozta, hogy ez volt élete legjobb rallyja.

A további pozíciókon a négyszeres világbajnok Juha Kankkunen és az S2000-esekkel menő Juho Hänninen és P-G Andersson osztoztak.

A tabella élén még mindig Loeb áll 166 ponttal, mögötte pedig Ogier 118-caL. Latvala győzelmének köszönhetően felmászott a harmadik helyre 105 ponttal, Petter Solberg a negyediken tanányzik 90-nel.

P-WRC: Tanak dominált az első napon
Finn Rally Első Nap: Latvala az élen + videó
S-WRC: Hanninen az élen a Skodával

Girls on Rally