Finn Rally Első Nap: Latvala az élen + videó

Július 30.
Jari-Matti Latvala a 60 éves Finn Rally második és egyben utolsó napját 9,1 mp-es előnnyel kezdni meg Petter Solberggel szemben.


Jari-Matti Latvala

Latvala azelőtt még sohasem nyert Finnországban, de már hétszer rajthoz állt a hazai futamán és ennek a tapasztalatnak elégnek kell lennie, hogy ne legyen rajta nyomás. Solberg sem nyert még itt, de neki annyi előnye biztosan van, hogy nem elsőként indul, így nem ő söpri az utakat.

”Az, hogy harmadikként mehettem, azért nagyban hozzájárult ehhez az eredményhez,” mondta Latvala. ”Talán túl óvatos voltam, de holnap majd felveszem a ritmust.”

 

Latvala a péntek délutáni sirkkamaki-i szakasz után ugrott az élre, hiszen egészen addig Petter Solberget követte. Amíg azonban Jari-Matti az első sikere felé száguld, a verseny annál tragikusabb végkifejletet vett Mikko Hirvonen számára. A finn az eddig év talán legnagyobb esését mutatta be a negyedik szakaszon, porrá zúzva a Ford Focus WRC-t. "Az álomnak vége, roppant csalódott vagyok, de legalább addig a borzalmas pillanatig jól mentünk." - mesélte a szomorú Hirvonen, akinek szép 30. születésnapi ajándék lett volna egy hazai futamgyőzelem szombaton.


Petter Solberg

Petter Solberg Latvala elsőszámú riválisa, hiszen a pénteki nap első felében maga mögött tudta tartani a finnt. "Magabiztos vagyok és teljesen nyugodt." - nyilatkozta a norvég. "Nem fogok felesleges kockázatot vállalni."

Dani Sordo a verseny első felében tartotta a harmadik helyet, de aztán a két gyári Citroenes, Sebastien Ogier (3.) és Sebastien Loeb (4.) megindultak és a spanyolt letaszították az összetettben az 5. helyre.


Sebastien Ogier

Loeb a tizedik szakaszt nemcsak megnyerte, hanem megdöntött egy újabb rekordot, méghozzá a legnagyobb átlagsebességet a Finn Rallyn, amit most a francia 133km/h-ra emelt.

Matthew Wilson a hatodik helyre hozta be a Stobartos Focust. A fiatal britnek nem volt szerencséje, hiszen a hetedik szakasz elején hatalmas zivatar kapta el.

Henning Solberg felmászott az 5. helyre, amikor a 8. szakaszon egy bal kanyarban belehajtott egy kátyúba és kétszer bukfencet hányt az autóval, ami végül a fák között kötött ki.

 

A régi nagymenő, Juha Kankkunen az abszolút hetedik helyet hozta a nap végére. Az 51 éves, négyszeres rally világbajnokot az ex F1-sztár, Kimi Räikkönen követi.

Mads Ostberg tekintélyes hátrányból figyelheti az előtte menőket, hiszen az 5 szakaszon egy nagyobb ugratás után eltört a jobb első kereke.

Khalid Al-Qassimi csatlakozott a megpördülők és bukfencezők csapatához, mivel a 6. gyorsaságin ő is bemutatott egy hasonló eseményt.

 

A Finn Rally utolsó napja holnap, szombaton kezdődik ottani idő szerint 07:33-kor. Valószínűleg esős idő lesz, így még több izgalom vár a nézőkre és a versenyzőkre egyaránt.

S-WRC: Hanninen az élen a Skodával
Kedvenc helyén bukott Hirvonen + videó
Hirvonen eldobta, nem kicsit, nagyon

Girls on Rally