Sordo nyert, Raikkönen egyet hibázott + videó

Január 30.
Kimi Raikkönen hiba nélkül teljesítette az Arctic Lapland Rally szombati gyorsasági szakaszait, a versenyt 100 százalékos teljesítménnyel Dani Sordo nyerte. Pénzes Zsolt a 34., Szabó Zoltán közvetlenül Raikkönen mögött, az 59. helyen érkezett célba.

Tökéletesre sikerült a Citroen Racing spanyol versenyzőjének főpróbája a Svéd Rallyra, Dani Sordo megismételte pénteki 100 százalékos teljesítményét, a befejező nap hat gyorsaságiját megnyerve hatalmas előnnyel az első helyen érkezett célba. "Nemzetközi versenyen sosem sikerült még megnyernem az összes gyorsaságit. Természetesen ez nem mérvadó, mert nem voltak hasonló autók, de azért én büszke vagyok erre az eredményre" - mondta Dani a célban.

Sordo nemcsak a győzelem és a makulátlan mérleg miatt érezte magát boldognak, nagyon élvezte az egész hétvégét, de volt meleg pillanata is. "Volt egy hihetetlen és ijesztő pillanatunk, az egyik nagyon gyors kanyarban szembe találkoztunk egy szánkózóval. Megpróbáltam kikerülni, de ő csak ment előttem jobbra-balra. Elég sok időt elvesztettem, de nem volt gond, csak nagyon veszélyes helyzet volt."

Sordo remek teljesítménye ellenére, ezen a versenyen minden szempár Kimi Raikkönen mozdulatait követte, aki először versenyzett WRC-vel. A pénteki hiba után Kimi magabiztosan terelgette a Citroent, a szombati pályákon valamennyiszer közvetlenül Sordo mögött ért célba. Kimi hétvégi teljesítménye bizakodásra ad okot szurkolóinak, élete hatodik és egyben első WRC-s versenyén kilométerenként egy másodperccel volt lassabb Sordonál, Kimi bevallása szerint azt is tudja, hol szenvedi el a hátrányt.

"Ahogy már korábban is mondtam, az eredmény most nem számít" - mondta az F1-es világbajnok." Teljes mértékben elégedett vagyok a versennyel, jó móka volt és remélhetőleg jövőre is az lesz!" Kimi nem is tagadhatná, hogy jól érzete magát, egész nap fülig ért a szája, pedig Forma 1-es pályafutása alatt nem éppen ehhez voltunk hozzászokva.

 

"A legfontosabb hogy sikerült célba érnünk és gyűjtöttük a kilométereket. Ami pénteken történt az nem történhet és nem is fog megtörténni még egyszer. Van még dolgunk a svéd szezonnyitóig, de ettől fogunk javulni. Észrevettem, hogy sokszor túl korán és túl sokat fékeztem, ennek ellenére az idők nem voltak katasztrofálisak. Persze a tempónk még nem olyan, mint szeretném, de nincs értelme növelni már a legelején, amikor tudom, hogy még nem érzem úgy a dolgokat, ahogy éreznem kellene." - foglalta össze tapasztalatait Raikkönen.

A verseny egyébként a finn bajnokság szezonnyitó futama volt, a bajnoki értékelésben Kosti Katajamaki gazdag előnnyel szerezte meg a győzelmet a remekül hajrázó Jarkko Miettinen Szuper 2000-es Skodája előtt. Hiába állt a verseny elején az élen Juha Salo, a korábbi bajnok pénteken hibázott amivel a második helyre esett vissza, majd szombaton erőtlenné vált Mitsubishije, így kénytelen volt Miettinent is maga elé engedni és beérni a bronzéremmel.

Pénzes Zsolt a szombati gyorsaságikon is végig úton tartotta a Mitsubishit, így a finn bajnoki mezőny 20. és a nagy abszolút 34 helyével térhet haza. Szombaton Szabó Zoltán is visszaállt a versenybe és sikerült a célba érkezés is, a versenyt a finn 27. és az abszolút 59. helyen zárta.

Kimi elégedett az első munkanappal
Raikkönen újra száguld
Raikkönen kiesett a második gyorson

Fri