A világ legjei 2009

December 31.
A Világ Rali Bajnokainak kivonataként idén is összegyűjtöttük az év legjeit, kiderül megőrizte e toronymagas első helyét a Mitsubishi, vagy sikerült valakinek közelebb kerülni.

Nos, a háromgyémántosok első helye nem hogy nem forog veszélybe, de előnyük az élen még tovább nőtt a Subaruval szemben, akit vészesen megközelített a Peugeot. Idén 91 bajnoki első helyezettet sikerült összegyűjtenünk, melyből 38-at szereztek a Lancer valamely Evolúciós autójával, leggyakrabban a kilencessel. A márkák összetételében változás tavalyhoz képest, hogy visszatért a Skoda, a csehek rögtön két bajnoki címmel, a Hyundai és a Renault, feliratkozott a listára a Lada, a BMW, a Porsche és az Audi, búcsúzott a Chevrolet.

A legtöbb bajnoki címet szerző gyártók:
Mitsubishi: 38
Subaru: 17
Peugeot: 15
Ford: 7
Citroen: 3
Skoda: 2
Toyota: 1
Hyundai:1
Renault:1
Porsche: 1
Audi: 1
Lada: 1
BMW: 1
FIAT: 1
Volkswagen: 1

A versenyzők közül kettőnél több címet idén senkinek nem sikerült begyűjtenie, a duplázás is csak három pilótának jött össze, Paolo Andreucci, Kris Meeke és a mexikói Ricardo Trivino gyűjtött be két serleget.

Idén figyelmet szenteltünk azoknak a versenyezőknek, akik nem hazájukban lettek bajnokok, nem véletlenül, hisz ebben mi magyarok nagyon jól állunk. Szabó Gergő Romániában, Szilágyi Jani pedig Horvátországban diadalmaskodott, és hát származását tekintve a szlovák bajnok ifjabb Béres Józsi is magyar. Kínában David Higgins, Oroszországban Patrik Flodin, francia murván a belga Dominique Bruyneel, Barbadoson a brit Paul Bourne húzta be az első helyért járó serleget.

A világ legjei 2009

Fri