A raliból sohasem elég

December 14.
Aligha van olyan mitfahrer a mezőnyben, aki a Synergon Turán Motorsport navigátoránál, Zsiros Gábornál több verseny- (vagy tréning) kilométert tett meg az idén.

Zsiros Gabi részt vett a teljes magyar bajnoki sorozaton Turán Frigyessel, ment négy IRC-futamot Vizin Lászlóval (ami össztávját tekintve hosszabb volt, mint a hét magyar bajnoki), és pilótaként is teljesített három versenyt - a legutóbbi éppen az elmúlt hét végi Mikulás-rali volt, amelyet a "nem licences" kategóriában megnyert, az abszolút értékelésben pedig tizedikként végzett.

"Elég sok kilométer van bennem, de nem bánnám, ha csak augusztust írnánk, és mehetnék még - mondta Gábor, arra utalva, hogy a raliból sohasem elég. - Remélem nemsokára leesik a hó, és akkor feltehetjük a tréningautóra a szöges gumikat, hogy menjünk még egy kicsit. Az lenne számomra az igazi jutalom az év végén..."

S hogy milyen tanulságokat hozott az idény? Először is azt, hogy külföldön mindig nehezebb versenyezni, hiszen hiába adnak meg GPS-pontokat, azok a földutakon nem mindig pontosak, a tréképet is használni kell. A legnehezebb talán Skóciában volt mindez, ahol az európaival ellentétes oldalon kell közlekedni, s ehhez jöttek még a nem teljesen pontos GPS-koordináták... Szóval hatalmas kihívást jelentett.

"Laci bácsi jövőre ugyanazokon a futamokon akar menni, mint az idén, úgyhogy a mostani tapasztalatok nagyon hasznosak lesznek. Ez azonban nem azt jelenti, hogy csak külföldön fejlődtem, Frici mellett is nagyon sokat tanultam. Ő nem az a fajta, aki megtanul egy pályát, nagyon támaszkodik a navigátorára, ezért részletes itinert diktál, amiben rengeteg információ van. Pokoli gyorsan kell mellette beszélni és eltalálni a ritmust, úgyhogy ezáltal rengeteget fejlődött a precizitásom."

S hogy mi a fontosabb számára, a navigálás vagy a vezetés? Egyelőre nemigen tudja eldönteni, hiszen mindkettőt szereti. A navigálás talán azért áll pillanatnyilag közelebb a szívéhez, mert az sokkal több sikerélményt szerez, s mert ha őszinte akar lenni, akkor szereti, ha ő diktálhat egy rettenetesen gyors pilótának.

"Frici a hét végén megnézett az egyik gyorsaságin, és amikor sms-ben megkérdeztem tőle, hogy nagyon rossz volt-e, viccesen azt válaszolta, jövőre ő navigál nekem. Erre rögtön elkezdtem tiltakozni. Autózok a magam szórakoztatására, de igazán azt szeretem, amikor Fricinek diktálom az itinert és borzalmasan gyorsan megyünk. Péntektől vasárnapig átveszem az uralmat a csapatban, és az autóban ő tényleg azt csinálja, amit mondok neki. Ehhez nagyon nagy bizalom kell, s az a komoly barátság, ami kettőnk közt kialakult."

Synergon Turán Motorsport