Öt év után ismét Bajnokok vagyunk!

November 18.
Szilágyi Jani és Vörös Aliz a hétvégén Porecben az abszolút harmadik, míg a Horvát Bajnoki értékelésben a második helyet szerezte meg, amivel 5 év után ismét sikerült megnyerniük a Horvát Nyílt Rally Bajnokságságot.

A magyar páros három pont előnnyel érkezett az utolsó versenyre, ami azt jelentette, hogy mindenképpen a másik bajnokesélyes páros Juraj Sebalj és Toni Klinc előtt, vagy közvetlenül mögöttük kell végezni a bajnoki cím megszerzéséhez. Mivel a pályákat csak csütörtök este hozták nyilvánosságra, így a pályabejárás pénteken reggel 7-kor kezdődött. Az előző évhez képest három teljesen új gyorsasági szakasz került a verseny programjába, egy teljesen, egy pedig részben megegyezett a tavalyival. Délelőtt sikerült felírni a két új helyszínt, amiből az egyik érdekességképpen részben murvás volt. Mivel az autó nem volt teljesen 100%-os délután egy kis tesztelést is be kellett iktatni a programba, megszakítva a tréninget.

A szombat délelőtti gépátvételt követően, délután háromkor rajtolt el a mezőny az újonnan épült sportcentrum elől, ami egész hétvégén a verseny központja volt és a szervizparktól kb. 300 méterre feküdt. Az első napra rendelt két gyorsasági tulajdonképpen a szervizparknak is helyt adó hatalmas parkoló túl végében került megrendezésre, ahol is 2x4 kört kellett megtenni a versenyzőknek. A nyomvonal megépítése nem sikerült túl jól a rendezőknek, mivel a negyedik kör utáni kihajtó szakaszon egy lezárást elfelejtettek kitenni, így az első tíz rajtolóból 3 párosnak is sikerült elrontani a pályát. Sajnos Janiék is ezek közé tartoztak és a fatális hiba miatt elúszni látszottak győzelmi esélyeik a várható időbüntetést miatt.

Reggelre kiderült, hogy a verseny vezetősége úgy gondolta, dőljön el a pályán a bajnoki cím. Janiék 30 másodperc hátránnyal a 37. helyről kezdhették a napot, ami ugyan jelentős, de mégsem behozhatatlan hátrány. A vasárnapi első hat gyorsaságit egy szervizzel kellett teljesíteni, vagyis gyakorlatilag fél nyolctól délután fél kettőig nem volt szerviz lehetőség, csak tankoló zóna. Jól sikerült a délelőtti szakasz, a szervizbe érve már a harmadik pozíciót foglalhatták el Janiék, ám Gassnerék előnye még mindig közel 20 másodperc volt, ami a hátralevő gyorsaságikon már behozhatatlannak tűnt, ©ebaljék pedig biztosan tartották reggel megszerzett vezető pozíciójukat.

Izgalmasan alakult a délutáni etap, ment az adok-kapok, mindhárom élen álló páros nyert szakaszt, ám a húsz másodperc tényleg sok volt, maradt a harmadik hely, és a tudat, nem sikerült. Ekkor jött a meglepetés, ©ebaljék az utolsó gyors után elmondták amiről egyébként mindenki tudott, csak Janiék nem. Tételesen, hogy Gassnerék nem neveztek a bajnokságba, így nem is értékelték őket, tehát mégiscsak sikerült.

Szilágyi Jani: Jó hangulatban, reményekkel telve érkeztünk Porecbe. Kíváncsian vártuk az új, "titkos" pályákat, és kissé meg is lepődtünk itiner osztáskor milyen kevesen voltak a versenyzők. Másnap a pályabejáráson Sasáékon és pár külföldin kívül nem is nagyon láttunk senkit, de nem baj, legalább nyugodtan tudtunk tréningezni, nem zavartak minket. A verseny előtt beállítottuk az autót ám leérve valahogy semmi nem úgy állt, ahogy kellett volna. Pénteken ez is elvett elég sok időt a tréningtől, szombaton pedig egész délelőtt ezzel küzdöttünk. Nyilván ennek is betudható, hogy behibáztunk az első gyorson, nem koncentráltunk eléggé a felírásra. A beállítások elterelték a figyelmemet, ami majdnem a bajnoki címbe került, pedig külön elmentünk "parkolót" gyakorolni, hogy itt is jó időt mehessünk.

Nagyon elkeseredtünk, hiszen még szinte el sem kezdődött a verseny, máris veszni látszottak az esélyek. Szerencsére "csak" 30 másodpercet kaptunk, lévén nem csak mi hibáztunk, a pálya is rosszul volt megépítve, amit menet közben át is alakítottak. Ezzel, ha nem is túl sok, de maradt esélyünk másnapra, annyi legalábbis biztos, hogy érdemes legyen teljes erővel nekivágni a vasárnapnak. Juráék is bíztattak, ne törődjünk a büntetéssel, csatázzunk, dőljön el a pályán ki a jobb. Sikerült is felszívni magunkat és tényleg jó időket szaladtunk, felzárkóztunk az élmezőnyhöz. Délután ráadásul az a pálya volt kétszer ahol én tartottam a pályacsúcsot, sokat reméltem ettől a gyorstól, sikerült is abszolút időt menni itt. A körgyorsokat sosem szerettem, ezúttal is sikerült berajtoltatni elénk egy másik autót, aki nem engedett el amíg ki nem ment. Mentségére legyen mondva utólag odajött és elnézést kért, de ezzel meg is pecsételte a sorsunkat, bent hagytunk vagy 6 másodpercet.

Az utolsó gyorsról lejőve odamentünk Juráékhoz gratulálni a bajnoki címéhez, amikor is közölte velünk, hogy inkább ő gratulál, mert Gassnerék nem neveztek a bajnokságba, így miénk a 8 pont és a bajnoki cím. Mit mondjak, köpni-nyelni nem tudtam. Ezúttal a szerencse is mellénk állt, öt év után ismét Bajnokok vagyunk! Szeretném megköszönni a régi csapatnak a hosszú évek munkáját, az új csapatnak, hogy hozzásegítettek a sikerhez. Remek munkát végeztek mindannyian. Nagyon hálás vagyon ©ebaljéknak a sportszerű hozzáállásért, hogy még akkor is bíztattak amikor én már rég feladtam volna. Felszabadultan versenyeztünk egész nap, nagyon élveztem a küzdelmet, talán pont azért, mert igazán már lemondtunk a győzelemről.

Vörös Aliz: Hatalmas verseny volt, szenzációs pályákon. Sűrű volt a program nem sok pihenésre jutott idő, de a teljesítményünk azt hiszem mindenért kárpótolt. Mindketten nagyon élveztük a versenyt még a szombati baki ellenére is, ami azt hiszem mindkettőnk hibája volt. Nagyon el voltunk foglalva az autóval, jobban kellett volna koncentrálnunk a feladatra. Mégis, ez valahogy plusz lelkesedést adott másnapra, mindent egy lapra kellett feltenni, nagyon keményen hajtottunk egész nap, ami meg is látszott az időeredményeinken. Mikor a végén ©ebalj közölte velünk, hogy bajnokok vagyunk, nem nagyon akartuk elhinni. Jani első reakciója az volt, hogy inkább kikésünk az időellenőrzőben mert ez így nem fair. Szerencsére erről azért sikerült lebeszélni hisz mégiscsak ezért harcolt egész évben.

Köszönet támogatóinknak:
Schneider Írószerek, Victoria Office Products, Miller & Morrison, Kókai Tömítéstechnikai Kft., Transdanubio’96 Kft., K+F Tanácsadó Kft., Baumidex Kft., A-Z Holding Kft., Monty Sro.

Szilágyi Jani a Horvát Bajnok!
Az utolsó megmérettetés!
Szabó Gergő győzelemmel szerezte meg a bajnoki címet

Stille ASE