Béresé a bajnoki cím

November 7.
Megvédte címét a Szlovák Bajnokságban ifjabb Béres József és Müller Róbert, a Peugeot 207 S2000-es páros Hadik András és Juhász István előtt szerezte meg a győzelmet a Kassa Rallin.

Joskó legnagyobb ellenfele, a lengyel Gregorz Grzyb, mindent beleadott a sorsdöntő szezonzáró futamra, a bajnoki cím reményében egy vadonatúj Skoda Fabiát újított be, amivel jó néhány álmatlan éjszakát okozott a Peugeot pilótájának."Körülbelül két hónapja nem tudok aludni, mióta megtudtam hogy Grzyb szuper 2000-es Fabiaval indul."- mondta Joskó. "Rémálmaim voltak a versennyel kapcsolatban, hiszen tudjuk hogy a Skoda jobb autó mint a mi Puegeot-nk."

Grzyb főpróbaként rajthoz állt a Skodával egy cseh ralisprinten, ahol sikerült maga mögé utasítania kis Bérest, igaz Joskó egy defekt miatt komoly hátrányba került. Grzyb sorsa azonban már nem volt saját kezében, a bajnoki serleghez a győzelmen túl arra is szüksége lett volna, hogy valaki még beférjen közé és Béres közé. Újdonsült Országos Rallye Bajnokunk, Hadik András és Juhász István a szlovák bajnoki címre már nem volt esélyes, így tulajdonképpen tét nélkül autózhatott a Kassa környéki pályákon. Hozmann László és Kertész Krisztián az A/7-ben, Veszprémi Barna és Kassai Tibor az A/6-ban, Radó István és Kovács Szilvia szlovák licenccel az N/2-ben képviselte hazánkat.

"Mindenképp nyerni szerettem volna ezen a versenyen, de tudtam hogy nem lesz olyan egyszerű mint tavaly, mivel nagyon sok jó ellenfelünk volt Csehországból, Magyarországról és a lengyelek a Szuper 2000-es Fábiakkal.” - mesélte Joskó a verseny előtti benyomásairól. "A versenynek úgy álltam neki, hogy megyek ahogy csak tudok, de az autóra nagyon fogok vigyázni és ne kapjak defektet."

Béres nem sok beleszólást engedett a futamgyőzelem, így a bajnoki cím sorsába sem, a nyitó szakaszon magához ragadta a vezetést, majd fokozatosan növelte előnyét az élen. A megrendezett kilenc gyorsaságiból nyolcat megnyert, Grzyb csak a harmadik szakaszon tudta hajszállal megelőzni ellenfelét, amikor Joskó túlszaladt egy lassítón. A lengyel fiú a hetedik gyorsaságin kiszállt a versenyből, egyes hírek szerint műszaki hiba miatt, de olyat hírek is terjengtek, hogy egyszerűen feladta a kilátástalan küzdelmet. Joskó ugyanis a hetedik gyorsasági után már bő fél percet vert Skodás ellenfelére. Grzyb kiállása után tovább nőtt Joskó előnye, a futamgyőzelmet majd háromperces előnnyel zsebelte be, ennek köszönhetően a célban harmadik Szlovák Bajnoki címét ünnepelhette. "Nagyon boldog vagyok, de igazából még fel sem fogtam hogy sikerült. A csapattal egy vacsorával ünnepeltük meg a győzelmet, de azt hiszem egy bárba fogom tölteni az éjszakát!" -mondta a boldog győztes.

Hadik Andrásnak némi szerencsére is szüksége volt az ezüstéremért folytatott harcban, legnagyobb ellenfele, a Skoda Octavia WRC-vel versenyző Igor Drotár egy időben Grzybbel búcsúzott, így tulajdonképpen senkitől és semmitől sem zavartatva érkezett meg a második helyre. A bajnokságban Hadik ezzel utólérte a harmadik helyen álló Drotárt, de a szlovák jobb eredményei miatt megtarthatja a bronzérmet. A mezőny másik szuper 2000-es Skodájával egy másik lengyel fiú, Maciej Rzeznik szerezte meg a harmadik helyet. Hadik egyedüli magyarként teljesítette a szlovák szezonzáró futamot a magyarok közül, valamennyi párosunk idő előtti búcsúra kényszerült.

Béresről köztudott, hogy sokáig nem bír nyugton ülni a fenekén, és bár tervei közt szerepelt még idén egy magyar látogatás, úgy tűnik erről le kell mondanunk. "Nagyon szerettem volna elmenni a November végi Élményosztóra, de most tudtam meg, hogy nekünk ekkor lesz a díjkiosztó, így ide sajnos nem tudok menni, d e majd kinézünk valami mást, amikor lesz időm, mert nagyon szeretnék még menni."- Így legyen!

A 35. Kassa Ralli végeredménye:
1. ifj. Béres József/Müller Róbert (SK), Peugeot 207 S2000 1:01.22,0
2. Hadik András/Juhász István (H), Subaru Impreza N12 +2.58,8
3. Maciej Rzeznik/Bogdan Browiński (PL), Skoda Fabia S2000 +3.54,5
4. Peter Gavlak/Frantisek Rajnoha (SK/CZ), Mitsubishi Lancer E9 +4.55,1
5. Daniel Landa/Josef Bartoncik (CZ), Mitsubishi Lancer E9 +5.02,2
6. Jaroslav Melicharek/Richard Lasević (SK/CZ), Mitsubishi Lancer E9 +5.22,3
7. Martin Vlcek/Pavel Svajda (CZ), Mitsubishi Lancer E9 +6.17,0
8. Martin Hudec/Jindrich Müller (CZ), Mitsubishi Lancer E9 +8.48,6
9. Augustin Podhajecky/Andrej Siska (SK), Skoda Fabia +9.06,7
10. Rastislav Chvala/Zuzana Lieskovcova (SK), Mitsubishi Lancer E9 +9.08,9

A Szlovák Bajnokság végeredménye:
1. Béres 157 pont, 2. Grzyb 120 pont, 3. Drotár 103 pont, 4. Hadik 103 pont, 5. Rzeznik 91 pont...

Fri