Rázós nap Marokkóban

Október 28.
Rázós napja volt a Qualisport kamionos istállójának a marokkói Shamrock-rali 4. napján, amikor Bleida környékén, sziklás terepen rótták a kilométereket. Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Tóth Tamás vezető szerelő a Scaniával a 3. időt érte el a monstrumok versenyében, így az összetettben tovább őrzik a 2. helyet.

Bleida környékén folytatódott szerdán a Shamrock-rali, amelynek 4. napján roppant kemény, sziklás terepen vezetett az autók, motorokból, quadokból és kamionokból álló mezőny útja. Míg a motoros-quados indulóknak csak egyszer kellett teljesíteni a 219 kilométer hosszúságú gyorsasági szakaszt, addig az autók és a kamionok kétszer futották meg a távot.

Scaniájával a verseny egyetlen magyar résztvevője a 3. időt érte el a kamionok között: a Qualisport triója 8 óra 25 perc alatt teljesítette a távot, így az MAN-jével a nap legjobb eredményét produkáló portugál hölgytől, Elisabete Jacintótól 1 óra 20 perccel, az összetettben is élen álló Tatrától, Tomás Tomecektől pedig 44 perccel kaptak ki.

Fontos fejlemény a magyar csapattal kapcsolatban, hogy a versenybíróság az előző napi második etapot kihagyó négy kamionos - Tomecek volt a kivétel - beadványára reagálva módosított az időbüntetéseken. Míg kedden a négy kamionos egylet a két szakaszra adott maximális idővel, valamint 10 órányi büntetéssel zárta a napot, addig az enyhítő módosításnak köszönhetően a teljesített első szakasz eredménye, plusz 2 óra büntetés került a jegyzőkönyvekbe.

A csütörtöki nap előtt Tomecek 22 óra 20 perces idejével vezet, míg a Qualisport triója 27 óra 48 perces idővel továbbra is a 2. helyen áll. A Kovács-Tóth-Czeglédi hármas előnye 2 óra 39 perc a 3. helyen állomásozó Elisabete Jacintóval szemben.

"Borzalmasan nehéz volt a mai szakasz, szinte a lelket is kirázta belőlünk és a Scaniából a sziklákon való döcögés. Bár jó alaposan elfáradtunk, szerencsére kibírtuk mi is és a kamion is. Haszna is volt ennek a napnak, több érdekességre is rájöttünk a futómű beállításával kapcsolatban, amit remélhetőleg a későbbiekben hasznosítani tudunk majd. Továbbra is a második helyen állunk, s bár már csak két nap van hátra, az utolsó két szakasz sem ígérkezik könnyűnek. Tesszük a dolgunkat, ahogyan eddig is és bízunk benne, hogy sikerül megőriznünk az ezüstérmes pozíciót" -nyilatkozta a csapat tulajdonos-pilótája, Kovács Miklós.

Csütörtökön, a Shamrock-rali utolsó előtti napján 310 kilométernyi szelektív vár a mezőnyre Cheggaga környékén, homokos és dűnés terepen. A verseny szervezőinek tájékoztatása szerint varázslatos tájkép fogadja majd a versenyzőket, ugyanakkor a szakasz navigációs szempontból is komoly próbatételnek ígérkezik.

Qualisport