Vegyes érzelmek, őrzi 2. helyét a Qualisport

Október 26.
Tragikus második nappal folytatódott a Shamrock-rali Marokkóban, ahol a viadal egyetlen magyar résztvevője, a Qualisport kamionos istálló továbbra is őrzi 2. helyét kategóriájában.

Vegyes érzelmekkel zárta a marokkói Shamrock-rali második napját a viadal egyetlen magyar résztvevője, a Qualisport kamionos istálló. Bár Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Tóth Tamás vezető szerelő ismét jó eredményt ért el a Scaniával, a szervezők egyik autójának halálos közúti balesete a dunaszentbenedeki legénységet is lesújtotta.

Zguilma katonai terepén száguldozott hétfőn a marokkói Shamrock-rali mezőnye, azonban az indulóknak a tervezett kettő helyett csak egy menetet kellett teljesítenie. Az ok tragikus: a szervezők egyik autója a hajnali órákban közúti balesetet szenvedett, s a versenyzőket indító személyzet tagjai közül ketten is életüket veszítették.

A fejlemény lesújtotta a futam egyetlen magyar indulójaként a kamionok között rajthoz álló Qualisport istálló tagjait is. Bár a nap keservesen indult, Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Tóth Tamás vezető szerelő jó eredményt produkált: a 169 kilométernyi szelektív szakaszt 2 óra 46 perces idővel teljesítették, amivel a kamionok között a 3. helyen zártak a hajszálra azonos, 2 óra 27 perces időt teljesítő Elisabete Jacinto MAN-je és Tomás Tomecek Tatrája mögött.

Az Africa Eco Race-re készülő magyar együttes a nap végén kicserélte a Scania hátsó futóművében a rugókat, amelyeket alaposan megviselt az első két nap kőkemény, sziklás terepe. A csapat az összetettben a 2. helyről várja a folytatást: az élen álló Tomecektől 44 perccel vannak lemaradva, míg az MAN-es Richard Gonzalezt 1 óra 28 perccel előzik meg.

"Miután elindultunk a zagorai versenyközpontból a rajt felé, út közben értesültünk a tragikus fejleményről. Természetesen szomorúak vagyunk, hiszen a GPS-ekért felelős hölgyet, valamint a kommunikációs stáb munkatársaként dolgozó srácot is jól ismertük a versenyekről. A mai napunkról annyit, hogy a szakasz lerövidítve is alaposan megdolgoztatott bennünket. A kamion jól ment, így azt hiszem, nem lehetünk elégedetlenek"- nyilatkozta Kovács Miklós.

Tóth Tamás hozzátette: "A java csak a szakasz befejezése után következett, ugyanis a hátsó futóműben ki kellett cserélnünk rugókat, amiket megviselt az utóbbi két, sziklás nap. Mivel számunkra ez a futam a legkomolyabb teszt a második Africa Eco Race előtt, a mai műszaki beavatkozással is hasznos tapasztalatokra tettünk szert"- fogalmazott a csapat vezető szerelője.

Kedden a mezőny Iriki környékén folytatja a versenyt, ahol az autósokra és a kamionosokra összesen 566 kilométer vár, ebből 368 kilométer lesz a szelektív szakasz hossza. Ezzel kapcsolatban Czeglédi Péter másodpilóta elmondta: "Rengeteg homok vár ránk, a navigáció egyáltalán nem ígérkezik könnyűnek. Reméljük a legjobbakat!"

Qualisport