Kategóriája 2. helyén kezdett a Qualisport Marokkóban

Október 25.
Remek eredménnyel kezdte a marokkói Shamrock-ralit a rangos összecsapás egyetlen magyar résztvevője, a kamionos kategóriában rajthoz álló Qualisport istálló. A dunaszentbenedeki legénység a 2. helyen áll az első nap után.

"Misztikus Ait Ouzik" - ezt a fantázianevet adták a szervezők a viadal első, két részben lebonyolított, 298 kilométer hosszú szakaszának, amely 277 kilométernyi szelektívet tartogatott a mezőny számára. Az útvonal zömmel sziklás hegyvidéken vezetett, amely a forrósággal párosítva alaposan próbára tette a versenyzőket és a technikát is.

Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Tóth Tamás vezető szerelő a sárga Scaniával az öt indulót felvonultató kamionos kategóriában a 2. helyen zárta a nyitónapot. A súlycsökkentésen átesett monstrum fedélzetén a magyar különítmény 5 óra 21 perc alatt teljesítette a távot, így hátrányuk 24 perc a Tatrával induló cseh Tomás Tomecekhez képest.

Az Africa Eco Race-re készülő magyar gárdának a nap folyamán egy kisebb elektronikai problémája adódott a Scaniával, amelyet Tóth Tamásnak körülbelül 10 perc alatt sikerült orvosolnia. Más gond nem volt a kamionnal, amely az átépítések óta első ízben versenyez afrikai terepen.

"Sokkal jobban sikerült az első napunk, mint amire számítottunk. Az első hurok teljesítése közben adódott egy kisebb elektronikai problémánk, de szerencsére sikerült gyorsan elhárítani. A folytatásban próbáltuk kímélni a kamiont ezen a roppant rázós, sziklás terepen, ugyanis az a célunk, hogy minél több hasznosítható tapasztalatot gyűjtsünk az Africa Eco Race-re. Második helyen állunk az első nap után, aminek nagyon örülünk, de nem szabad elfelejteni, hogy a verseny vége nagyon messze van" - mondta Kovács Miklós.

Tóth Tamás az elektronikai hibával kapcsolatban elmondta: "Megtréfált bennünket a technika ördöge, elszakadt az egyik vezeték. Hamar rájöttünk, hogy melyik az és sikerült kijavítani a problémát. Körülbelül tíz percet veszítettünk emiatt, de bízom benne, hogy ettől nagyobb nehézséggel nem kell szembenéznünk a verseny során."

"Nagyszerű újra marokkói terepen versenyezni, a mai sziklás szakasz is bőven tartogatott kihívást. Úgy érzem, hogy összességében véve jól sikerült a mai nap. A neheze még hátravan, de remélhetőleg tartani tudjuk a mai lendületet" fogalmazott Czeglédi Péter.

Hétfőn 557 kilométer vár a Qualisport kamionosaira és a mezőny többi tagjára, ebből 398 kilométer lesz a két szelektív szakasz hossza. A szervezők tájékoztatása szerint a Zguilma környékén kialakított rész lehet a Shamrock-rali leggyorsabbja, de a por megnehezítheti a versenyzők dolgát.

Qualisport