Brit Rally 1. nap: Loeb, Hirvonen, P. Solberg

Október 22.
Semmi sem dőlt el a világbajnoki döntő, Brit Rally első napján, a címvédő Sebastien Loeb nyúlfarknyi előnnyel előzi meg Mikko Hirvonent, Petter Solberg és Dani Sordo pedig küzd a harmadik helyért. A futam egyetlen magyar versenyzője, Mayer Gábor az N csoportos világkupa 10. helyén érkezett célba.


Sebastien Loeb

A nap első fele Loebnek jött ki jobban, a Citroen francia világbajnoka az első kör mindhárom szakaszát megnyerte, de a déli szervizparkig csak kilenc másodperces előnyre tudott szert tenni. A második kör nyitószakaszán sokáig fej-fej mellett haladtak, de Mikko az utolsó szekcióban berobbantotta rakétáit és ledolgozott hátrányából öt másodpercet. A kör második pályáján megérkezett Loeb válasza, visszavett két és felet, de a záró szakaszt ismét Hirvonen nyerte, 5,3 másodperces különbséget konzerválva szombat reggelig.


Mikko Hirvonen

'A délután nagyon nehéz volt. Nem igazán értem miért voltam a lassabb, mint délelőtt."- kezdte értékelését Loeb. "Örülök, hogy holnap elsőként vághatok neki a pályáknak. Mikko nagyon gyors, nagyon izgalmas csatát vívunk egymással. Fontos dolog, hogy jelen pillanatban az élen állok, meglátjuk holnap mire leszünk képesek."

A záró gyorsaságin külön izgalmat jelentett Hirvonen számára, hogy menet közben nem kapta meg Loeb részeredményeit, így aztán csak magára hagyatkozhatott. "Nagyon csúszós volt a szakasz, voltak meleg pillanataink, de remekül ment.” mondta mosolyogva Hirvonen.”Nagyszerű a harc, nagyon élvezem. Igen, reggel nem vezettem tökéletesen, de délután már jobb volt. Most már holnapra koncentrálok!"


Petter Solberg, Fotó: eWRC.cz

A futam harmadik helyéért legalább olyan ádáz küzdelem folyik, mint a világbajnoki címért, Petter Solberg és Dani Sordo öli egymást a dobogós helyezésért. Szombat reggel Petter várhatja kedvezőbb helyzetből a második nap újabb hat gyorsasági szakaszát, Dani Sordó 1,1 másodperces hátránnyal követi. A Citroenek hegemóniája Nagy-Britanniában is folytatódik, az első ötben négy, a nyolc pontszerző közt öt C4-es találunk. Az ötödik helyen a jövő reménysége, Sebastien Ogier, a nyolcadikon a Zimbabwei fenegyerek, Conrad Rautenbach érkezik. Kettejük közé két Ford ütött szeget, Henning Solberg a hatodik, Matthew Wilson pedig a hetedik helyen zárta a pénteki napot. Na de hova tűnt Jari-Matti Latvala? Merül fel a kérdés jogosan. Az ifjú finn titánt már a nyitó szakaszon megtalálta a technika ördöge, rögtön a pálya elején eltört a jobb első féltengelye, és tetemes hátrányt szedett össze. Az első napot az abszolút kilencedik helyen fejezte be.

Egy kis szünet után ismét versenybe szállt az N csoportos világkupa első és eddigi egyetlen állandó magyar résztvevője, Mayer Gábor és Tagai Róbert. A fiúk az N csoportos Subaruval a csoport tízedik helyét szerezték meg. Az élen a norvég Eyvind Brynildsen tanyázik szuper 2000-es Skoda Fabiájával. A norvég pilóta rendesen elintézte a mezőnyt, a második helyezett Patrik Sandell és Sandellt 3 tizeddel követő Martin Prokop már közel egyperces csomagott kapott.

Fri