Minden jó, ha jó a vége: Ezüstérem összetettben

Október 12.
A Synergon Turán Motorsport kettőse, Turán Frigyes és Zsiros Gábor harmadikként végzett a Komló-rali szombati prológján, s bár ez már önmagában is adhatott volna okot az örömre, mégsem ezért ért fülig az egész csapat szája. Hanem azért, mert ünnepelni mentek Komlóra, azért, hogy a közönségnek autózzanak, s nem utolsó sorban, hogy saját magukat szórakoztassák. Méghozzá egy számukra új World Rally Carral, egy Skoda Fabia WRC-vel.

"Mentünk keresztben, hosszában, ahogy ígértük. Bár a murvás részen semmit sem láttunk, mert a fák közül nem szállt fel a por, ez egy csöppet sem zavart meg minket, hiszen most nem az volt a lényeg, hogy a tizedmásodpercekért küzdjünk" - mondta Frici a prológ után, majd azt is elárulta, a rövid körgyorsasági éppen elég volt ahhoz, hogy bemelegedjenek, úgyhogy amikor beértek a célba, kedvük lett volna továbbmenni. Akár a vasárnapi leghosszabb, 28 kilométeres szakaszból is bevállalt volna egyet, mondván, úgyis szeret sötétben autózni.

Ha tudta volna, mi vár rá vasárnap, aligha igyekezett volna siettetni az eseményeket. Történt ugyanis, hogy az első gyorsasági szakasz rajtja előtt 200 méterrel elszakadt a Skoda gázbovdenje, s mivel az autóban nem volt tartalék, Friciék számára itt véget is ért a verseny.

"Háromperces munka lett volna, ha van nálunk tartalék alkatrész, de nem volt, ezért úgy jártunk, ahogy még sohasem: az első szakasz rajtja előtt búcsúzni kényszerültünk" - mondta Frici, aki ezek után elkezdhetett izgulni, hiszen könnyen megeshetett volna, hogy a már "zsebben lévő" év végi ezüstöt is elveszíti. Legfőbb riválisa, ifjabb Érdi Tibor ugyanis a nyolc szakasz közül hatot megnyert vasárnap, s a verseny csak azért nem lett az övé, mert defektet kapott és másfél percet veszített a negyedik szakaszon. Így harmadik lett, az év végi ezüst pedig mégiscsak Friciéknek jutott.

"Egyszer nekünk is lehet szerencsénk - kommentálta a történteket Frici. - Igazán ránk fért a mai reggel után, mert azt nem kívánom senkinek, amit akkor éreztem, amikor realizáltam, mi történt az autóval. Örülök az ezüstéremnek: nagyon sokat dolgoztunk érte az idény során..."

KOMLÓ-RALI, AZ OB 7. FUTAMA, KOMLÓ
Abszolút végeredmény: 1. Hideg Krisztián, Notheisz Ivett (RSQ Team, Mitsubishi Lancer Evo6) 1:18:24.1, 2. Kazár, Szőke (Full Gas Motorsport, Subaru Impreza WRC) 24.9 másodperc hátrány, 3. ifj. Érdi, Rubóczky (Érdi Rally Team, Subaru Impreza WRC) 41.2 mp h.

Az ob végeredménye: Bajnok: Herczig Norbert, Baranyai László (Subaru Rally Team Hungary, Subaru Impreza WRC) 105 pont, 2. Turán Frigyes, Zsiros Gábor (Synergon Turán Motorsport, Peugeot 307 WRC) 81 pont, 3. ifj. Érdi, Rubóczky 76 pont