Katalán Rally 3. nap: Loeb, Sordo, Hirvonen

Október 4.
Sebastien Loeb győzelme és Dani Sordo hazai pályán szerzett második helye márka-világbajnoki címhez segítette a Citroent, Hirvonen harmadik helyével megőrizte vezető helyét a ponttáblázaton. Asi ma abszolút 9 időt is autózott, de az N csoport győzelméről le kellett mondania.

A Katalán Rally befejező napját, tulajdonképpen meg sem kellett volna tartani, az pontszerző nyolcak közt ugyanis nem történt változás szombat estéhez képest. Bár látszólag úgy tűnhetett, Loeb és Sordo közt izgalmas csata várható az első helyért, a napnál is világosabb volt, hogy Sordo ezen a versenyen nem előzheti meg csapattársát. A két gyári Citroenes a befejező nap csak arra ügyelt, hogy ne boruljon fel a csapatsorrend, így az első két helyen, ahogy 2006 óta minden évben, ugyanazok a versenyzők locsolhatták a pezsgőt. Loeb Spanyolországban zsinórban ötödször zsebelhette be a győzelemért járó 10 pontot, Sordonak pedig sorozatban negyedszer kellett beérnie hazai pályán a második helyért járó 8 ponttal. Loeb is tisztában volt vele, hogy csapattársa ezen a hétvégén gyorsabb volt nála, a céldobogón meg is köszönte Sordo csapatmunkáját: "Tudtam, hogy szükségünk lesz Dani segítségére, hogy megvalósíthassuk tervünket, négy pontot faragni Mikkoval szembeni hátrányunkból. Dani tökéletes verseny futott, elfogadta, hogy nem harcolhat a végsőkig a győzelemért. Feladta saját versenyét, amit nagyon nehéz lehetett elfogadni. Tehát, köszönöm Dani! Remélem a következő versenyen is összehozunk valami szépet!"

Sordo második helyével sem csalódott, legalábbis szavaiból erre kell következtetnünk. "Második lettem, de örülök, hogy segíthettem Sebastiennek a bajnoki címért folytatott harcában, és hozzájárulhattam a csapat márka világbajnoki címéhez." Sordo azért magának is hozott valamit a konyhára, az év végi egyéni bronzérmet már senki nem veheti el tőle.

A kettős sikernek köszönhetően a Citroen egy futammal a bajnokság vége előtt behozhatatlan előnyre tett szert a márka-világbajnokságban a Forddal szemben, ezzel két év szünet után szerezték vissza a márka-világbajnoki trófeát. Ötödik világbajnoki címükkel felzárkóztak az örökranglista második helyére a testvérmárka Peugeot mellé.


Mikko Hirvonen

Mikko Hirvonen hozta a kötelezőt, a harmadik hellyel továbbra is vezeti a pilóták világbajnokságát, igaz előnye egyetlen pontra csökkent. Az egy pont tulajdonképpen semmit sem ér, a világbajnoki címet kettejük közül az szerzi meg aki előrébb végez a szezonzáró Wales-i futamon.

Remek hétvégét tud maga mögött Petter Solberg, első versenyén a Citroen C4-gyel az abszolút negyedik helyen érkezett célba. Petter vasárnap újabb szakaszgyőzelmekkel hívta fel magára a figyelmet, igaz az első három helyezett már nem erőltette meg magát. Sebastien Ogiernek vasárnap sem sikerült közelebb kerülni norvég vetélytársához, a célba így az abszolút ötödik helyen érkezett. Jari-Matti eredményeiből látszik, hogy a finn fiú nem igazán érzi magát otthon az aszfalton, ennek ellenére az utolsó gyorsaságin szakaszgyőzelmet szerzett, a célban pedig három ponttal lett gazdagabb. Matthew Wilson és Federico Villagra is megőrizte előző nap eredményét, Wilson két, Villagra pedig egy pontot vihet haza Spanyolországból.

Kemény feladat várt a mezőny egyetlen magyar párosára a vasárnapi szakaszokon, Asi és Pikó Zsuzsi pályafutásuk első világbajnoki versenyén két napja őrzött N csoportos első helyüket szerették volna megtartani a célig. A nap első felében váltóproblémákkal küzdöttek, a 15. gyorsaságin így is a szenzációs abszolút kilencedik időt autózták. Sajnos korai rajtért egy 10 másodperces büntetés is sújtotta őket, a norvég Eyvin Brinildsen pedig szélvészgyors volt szuper 2000-es Skodájával, az áhított csoportgyőzelemről így le kellett mondaniuk. Azonban a körülmények ismeretében az ezüstérem is nagyon szépen csillog, különösen úgy hogy a márkatársak messze leszakadva érkeztek célba. Asiék eredményéhez gratulálunk, reméljük lesz még folytatása!

A Junior győzelmet a holland Hans Weijs gyűjtötte be, miután a világbajnoki cím büszke birtokosa, Martin Prokop szombaton bukott és a verseny feladására kényszerült. A további dobogós helyeken helycsere történt, az ezüstérmet Simone Bertolotti, a bronzot pedig Jordi Martí nyakába akasztották.

Fri