Szerencsés esés

Október 2.
Egy rövidke, ám annál eseménydúsabb prológot tartogatott a csehországi Vsetinben megrendezett Internext Rally első napja. A versenyen a Szalay Dakar Team eddig nem látott formációban képviselteti magát. A csapat első számú párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi László nem nevezett be a viadalra, helyettük azonban három kettős is indult a Szalay Dakar Team színeiben.

Szalayék hétliteres Opel Antarájával a Daniel Saskin-Damir Bruner horvát páros indult, akikről a Dakar Rallyn hallhattunk utoljára. Az ezüst-sárga Antara legénységét a Somfai Mátyás-Somfai Imre apa-fia duó alkotja, illetve a csapat kis fehér Opeljével a Morvai Zoltán és Erős Gábor szállt ringbe.

A prológ két körből állt, és a kettőből mindenkinek csak egyet értékeltek, ami a terepraliban nem bevett szokás. A hossza csak 2,5 km volt, és nem egymás után tették meg a két kört, hanem aki végigment már rajta, beállt a startnál a sor végére és még egyszer elrajtolhatott.

A prológ nagy mutatványát a Morvai-Erős páros mutatta be, akiknek a harmadik ugratónál eltört a kormányösszekötőjük, ezáltal az autó kormányozhatatlanná vált és leszánkáztak a kb. 7-8 mélyen fekvő patak partjára, közben megritkítva az erdőt. Néhány fát kivágtak útközben, de szerencsés véget ért az esés, mert sem az autónak, sem a legénységnek nem lett baja. A kormányösszekötőt ki tudták cserélni, így rajthoz állhattak a másodszorra is, és mivel a két körből a jobbik idejét számították mindenkinek, így az esésük semmilyen büntetést, vagy kikésést nem eredményezett.

Somfaiék a prológ első felében még óvatosan nyomták a gázt, de a második körben már az összetett hetedik eredményt hozták, így azt számolták el nekik a holnapi rajtsorrendhez. "Az autó gyengébb lett, mint nyáron volt, mert kisebb motort kapott, de így is jó időt tudtunk autózni. A prológ nagyon rövidke volt, de tetszett, és jó hangulatban telt. Voltak benne ravasz részek, de apu már gyakorlott navigátor és megoldotta." - nyilatkozta az ifjabbik Somfai.

A trió legjobb eredménye a horvát párosé lett, akik az ötödik helyről várhatják holnap reggel a rajtot. Ők gond nélkül autóztak, bár Daniel Saskin számára csak kóstoló volt a mai néhány kilométer, ő holnapra tartogatja az engergiáit.

Volt még egy kellemetlen epizód is a pálya szélén, amikor az egyik versenyző, a cseh Kunovsky Dusan egy rossz manővert követően bevágódott a nézők közé. Szerencsére mindenkinek sikerült időben elugrania, a nézők rohantak, amerre láttak. Egy nőt azonban elvittek a mentők, mert ugyan az autó nem ütötte meg, de nagyot esett menekülés közben és már nem bírt felkelni.

Holnap rövidke szakaszok várnak a mezőnyre, összesen kilenc szelektívet teljesítenek majd, de egyik sem éri el a 10 km-es távot.