Magyarok az első három helyen…

Augusztus 11.
Sikeresen zárta az első napot minden magyar egység Szlovákiában, a 7. Baja Slovákián. A T1, T2 kategóriában a mai 8 kilométeres prológ után a dobogó első három fokára magyarok állhattak fel.


Fotó: Szántó Frigyes

A pénteki napra a szervezők egy igazi könnyű, bemelegítő napot terveztek a senicai lőtérre megérkező versenyzőknek. A nap többségét a kötelező adminisztratív és technikai formalitások vették el. Sajnos így a hivatalos megnyitójára a versenynek csak késő délután került sor. Viszont a versenyzők addig sem unatkoztak, hiszen az időjárás végig találgatásra adott okot, vajon fog esni az eső, vagy sem… jön a vihar, vagy sem? Sár gumit készítsenek, vagy száraz versenypályára valót…
Elsőnek a motoros és quados kategória fordított rajtsorrendben rajtolt a Baja Slovakia első versenynapján, őket a mezőny egyetlen kamionja követett, majd az Open és Autós kategória zárta a sort. A bemelegítő 8 kilométert minden versenyző szerencsésen teljesítette, sőt, az összes magyar egység kifejezetten sikeresnek mondhatta, hiszen a legelőkelőbb pozíciókból rajtolhatnak a szombat reggeli rajtnál. Ma Szalay Balázs lett a legeredményesebb, őt Korda Erik követi kilenc másodperces lemaradással, és a mai nap képzeletbeli dobogójának a 3. fokát a Garamvölgyi - Pocseg páros szerezte meg szintén 9 másodperces lemaradással az előzőhöz. A Lónyai - Hegedűs páros a 12. helyen fejezte be a mai versenynapot.

"Kicsit még szoknom kell az újfajta navigálási módot, hiszen először ülök Zoli mellett, össze kell még szoknunk. Először navigálok Garamvölgyi Zolinak, mindkettőnknek meg kell még szokni egymás stílusát.” - mondta Pocseg Attila, a Nissan Pathfinder navigátorüléséből kiszállva.

Hangodi Zoltán, mint egyetlen magyar quados rajtoló a 6. helyen ért célba. "Nagyon örülök, hogy Zolinak sikerült rábeszélnie erre a versenyre! Pontosan úgy zajlik minden, ahogy azt előre megjósolta. Nagy az összetartás közöttünk magyarok között. A Korda csapat szinte egy mobil éttermet telepített ki a szervizpark közepére, és mintha csak a saját csapattársairól lenne szó, úgy törődik az egész GarZoe Hango Quad Team-mel is." - mesélte a nap végén Hango. - "Ez a pár kilométer nagyon jó bemelegítő volt, alig várom a holnapi napot, hogy újra felülhessek a quadra, és a pályákra is nagyon kíváncsi vagyok, hiszen rengeteget hallottam már az itteni lőtér híres – hírhedt homokjáról. A mai pálya is igazi ízelítője volt a holnapi napnak, hiszen az első fele homokos, hullámos, gödrös volt, de a második fele kemény talajú gyors szakasz volt. Nagyon remélem, hogy a hétvégén jól szerepel majd minden magyar egység."

Évadzáró futam

Pénteken Szlovákiában búcsúznak az idei évadtól a GarZone Hango Racing Team tagjai.

A csapat egy rövid pihenő után vág neki a Senica melletti lőtér pályáinak. Az idei 7. Baja Slovakia-n több kategóriában is képviselteti magát a GarZone Hango Quad Racing Team. Míg Hangodi Zoltán quadon méri össze tudását a szomszédos országban, addig Garamvölgyi Zoltán egy Nissan Pathfinderrel vág neki a több mint 80 kilométer hosszú csupa homok pályáknak, Pócsik Attila navigálásával. A szervezők az elmúlt évek kemény munkáival mind nagyobb és nagyobb területet tudtak megszerezni a szlovákiai hadügytől, így idén már 500 kilométernyi terep várja az idei résztvevőket, mely már pénteken veszi kezdetét egy 16 kilométeres super speciállal. Ezek után szombaton és vasárnap is 200 kilométer versenytávot kell megtenniük a nevezőknek.

"Minden évben rettenetesen várom már ezt az akciót. Számomra ez a verseny szó szerint az évadzárás. Ezzel a futammal zárom le, hogy vége az egész éves versenyszervezői munkámnak. Úgy is mondhatnám, ez egy jutalomkirándulás nekem a HunGarian Baja után...:). Szó szerint kikapcsolódni jövök ide. Az előző években én is quaddal versenyeztem, idén mégis úgy döntöttem, itt az ideje hosszú szünet után visszaülni az autóba." - magyarázta Zoli. "Ezért is szerettem volna, ha Hango is rajthoz áll ezen a versenyen, pont a jó és kötetlen hangulat miatt."

Míg az autós kategóriában Garamvölgyi Zoli nem egyetlen magyarként rajtol Magyarországról, addig Hangodi Zoli quad és motoros kategóriában egyedüli magyar quadosként képviseli az országot.

"Meglepődtem, mikor megláttam a nevezési listát. Egy komoly közép-európai mezőny gyűlt össze, hisz a 20 versenyző között tapasztalt Dakarosok is szerepelnek. Annak ellenére, hogy nem a pontgyűjtés jelenleg a célom ezen a futamon, mégsem veszem félvállról. Úgy hiszen, csak komoly harcok árán lehet majd dobogós helyezéseket szerezni.” - próbált előre jósolni Hango.

A GarZone Hango Quad Racing Team mellett további magyar egységek is rajthoz állnak a hétvégén, tehát mindenképpen érdemes lesz figyelemmel követni a versenyt akár élőben is a helyszínről, hiszen alig pár kilométerre Pozsonytól zajlik a hétvégi futam.

GarZone Hango Racing Team