Ausztrál Rally 3. nap: Hirvonen, Loeb, Sordo

Szeptember 6.
Tarolt Sebastien Loeb az Ausztrál Rally befejező napján, ellentmondást nem tűrően szerezte meg az első helyet, a végső technikai ellenőrzésen azonban szabálytalannak találták a Citroeneket és egy perc büntetéssel sújtották valamennyit, a győzelemét járó tíz pontot így Mikko Hirvonen szerezte meg.


1. Mikko Hirvonen

Loeb már a vasárnapi nyitószakaszon magához ragadta a vezetést, amit a nap végéig már nem is engedett ki a keze közül, a nap tíz szakaszán öt szakaszgyőzelmet szerezett és 12 és fél másodperces előnye tudatában elsőként érkezett a céldobogóra. A futamnak azonban a technikai ellenőrzésen után vége, ahol az ellenőrök fennakadtak a C4 WRC stabilizátorán, mely eltért a homologizációs lapon szereplőtől, emiatt egyperces büntetést szabtak ki a három Citroenes versenyzőre.


2. Sebastien Loeb

A büntetés nagyban befolyásolta a futam végeredményét, a győzelmet Mikko Hirvonen kapta meg. "Szégyen hogy egy ilyen szoros, háromnapos csata után az asztalnál dől el a verseny eredménye.” -kommentálta a döntést Hirvonen. "Két évvel ezelőtt Portugáliában én is hasonló körülmények közt vesztettem el két pontot, szóval sejtem mit érezhet most Sebastien. A döntés komoly hatással van a világbajnokság alakulására, ötpontos előnnyel mehetünk Spanyolországba."


3. Dani Sordo

A Citroen csapatfőnöke, Olivier Quesnel csapata nevében bocsánatot kért Loebtől, az adminisztratív hiba miatt.” Elfogadtuk a bírák döntését, hiszen autónk eltért a homologizációs lapon szereplő képtől. Az eltérés nem érintette az autó teljesítményét, semmilyen előnyt nem biztosított számunkra, egy adminisztrációs hibáról van szó. Az egész csapat nevében és személyesen is bocsánatot kértem Sebastien Loeb-től és Daniel Elenától, akik egy fantasztikus győzelmet szereztek a pályákon."

Az első öt helyezett közül egyedül Daniel Sordo eredményét nem érintette a büntetés, a spanyol ígyis úgyis a harmadik helyen érkezett célba. Sebastien Ogier negyedik helyét volt kénytelen átadni Jari-Matti Latvalának.

Meggyűlt a baja a vasárnapi szakaszokkal a napot az ötödik helyen kezdő Henning Solbergnek, a norvég versenyző napközben a nyolcadik helyen is járt, a záró szakaszon sikerült visszaelőznie Federico Villagrát, így csak csapattársát, Matthew Wilsot kellett maga elé engednie.

Az Ausztrál Rally leggyorsabb N-es versenyzője az N csoportos világkupában nem értékelt fiatal új-zélandi pilóta, Hayden Paddon lett, a világkupa győzelmét az elmúlt hetekben sikert-sikerre halmozó Martin Prokop szerezte meg. Prokop mögött Richard Mason érkezett célba másodikként, a hazai közönség a harmadik helyezett Cody Crockert ünnepelhette. Prokopnak győzelme ellenére egy fájdalmas tényt is el kellett könyvelnie, hiába nyerte meg a futamot, nincs már esélye a junior világbajnoki cím mellé az N csoportos kupát is begyűjtenie. Toshi Arai ugyanis az utolsó szakaszon kiszállt a versenyből, ennek köszönhetően a portugál Armindo Araujó a negyedik helyen érkezett célba. A portugál a megszerzett pontokkal elméletileg világbajnok, de mégsem ünnepelhet felhőtlenül. Nasser Al-Attiyah Akropolisz Rallyn szerezett győzelme fellebbezés alatt ál, amennyiben a katari pilóta visszakapná pontjait, akkor a Wales Rallyn már egy nyolcadik hely is elég lenne a trófeához.

Fri