Társalgó: Áfra G a boltba is versenyautóval menne

Szeptember 5.
A Rallysport.hu-nál is megfordult munkatársként, illetve több honlap videó rovatát színesíti felvételeivel. Az elmúlt időben azonban a nevezési listákon is feltűnt a neve - a videóiról ismert navigátorral, Áfra Gáborral beszélgettünk.

Bemelegítésként arra szeretnélek kérni, hogy próbálj meg visszaemlékezni, mikor kezdődött a rally iránti érdeklődésed?

- Természetesen gyerekkorban, amikor a legkönnyebben fertőződik az ember. Az autók, és az autósport már nagyon régen felkeltette az érdeklődésemet, a rallye egy kicsit később került a képbe. Már nem emlékszem pontosan, hogy melyik évben, de egy Salgó rally volt az első verseny, amit élőben láthattam, és indított el valamit bennem, amiből ez lett.

Melyik volt az a futam, melyen először kamerát ragadtál?

- A 2005-ös Budapest Rallye volt az első verseny, ahol saját anyagból készítettem összefoglalót. Akkor jónak tűnt, de amúgy rengeteg hiba volt benne.:)

Meg tudod tippelni, körülbelül mennyi videót osztasz meg az interneten?

- Sokszor gondoltam már arra, hogy összeszámolom, de még nem volt erőm hozzá. Szerintem három számjegyű lenne a végeredmény.

Gondoltad volna a kezdetekkor, hogy belülről is aktív résztvevője leszel ennek a technikai sportnak?

- Erre a felállásra nem gondoltam, de, mint minden gyerek, én is álmodoztam arról, hogy talán egyszer versenyautóba ülhetek. Én azt gondolom, hogy a pálya szélén álló nézők, sportbírók, médiások, nem azért állnak a pálya szélén, mert arról álmodtak, hogy versenyt nézzenek. Szerintem mindenki arról ábrándozott, hogy jó lenne versenyezni, de a lehetőség nem volt adott, így a kellemest a hasznossal elven alakult ki az, hogy például valaki fotózzon a pálya szélén. Így volt ez nálam is - érdekelt az autósport, szívesen kipróbáltam volna magam, de nem volt rá lehetőségem. Közben megtetszett a videó vágás is, így összekötöttem a kettőt. Ennek köszönhetően nem meglepetés az, hogy az első lehetőségre, hogy versenyautóból követhessem a versenyt, azonnal rábólintottam.

Első futamod navigátorként hol volt, és milyen élményekkel ért véget?

A 2008-as szendrői futamon kezdődött a navigálás. Molnár Gellérttel a turbós Unót vágtuk csatasorba. Felemásra sikerült a hétvége. Az első versenyem volt, nem kérdés, nagyon jól éreztem magam, és mellé még egy jó kis csapat is összejött. Pénteken volt a csapatépítő tréning, jól sikerült a pályabejárás is, viszont a versenynapon megkaptam mindent, ami egy autóversenyen előfordulhat. Volt beforgás, árokban járás, és technika problémánk is akadt bőven, úgyhogy ennek köszönhetően a futottak még kategóriát erősítettük.

Melyek azok az autók, amiket belülről is megismerhettél versenytempóban?

- Versenytempóban szerencsére már elég sok autóban ülhettem. Teszten vittek EVO IV-os és IX-es Mitsubishikkel, illetve Gyarmati Arielnek köszönhetően belekóstolhattam a super 1600-ba is.

- Versenyen Gellérttel mentünk a Fiat Unóval, aztán idén Rafival a 320 lóerős BMW-vel és Bedő Imi Evo IX-esével is kocsizhattam.

Eddigi eredményeid?

- Jelentős anyagi kár:) Sajnos elég rosszul kezdődött a pályafutásom, aki mellé beültem, az az árokban végezte.:) Most viszont megtörni látszik ez a folyamat, hiszen Bedő Imivel a szendrői futamot az ötödik helyen fejeztük be, amiért járt egy kupa. Ezen Rafi jól felszívta magát, úgyhogy a szőlősardói versenyen rátett egy lapáttal, és 2 kupát is szerzett Nekem - egy kategória első, és egy abszolút első helyet sikerült összedriftelni.

Esetleg nem tervezed, hogy a bal egyben is kipróbáld magad?

Láttam már elég törött autót, ezért nem erőltetem már.:)

Kiöregedtél?:)

- Voltak ilyen jellegű tervek, de még a legkisebb kategóriához is sok pénz kellene. Miután pedig olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy ennyi jó autóban, ennyi jó pilóta mellett ülhettem, így már nem is látom értelmét. Azt a szintet az én bénázásommal sose tudnám elérni, így sokkal szórakoztatót a jobb oldalon olvasgatni, és tényleg gyorsan menni. Ellenben még bármi megtörténhet. ;)

Mennyire ragadott el a dolog? A jövőben azért még az internet látogatói láthatnak Tőled videókat?

Hát eléggé, szívem szerint még a boltba is versenyautóval mennék! Ettől függetlenül, azt gondolom, hogy az idei év az utolsó éve ennek a videós történetnek. Sajnos rengeteg időmet veszi el, és már az a technikai háttér sem áll rendelkezésemre, amivel lehetne a jövőt tervezni.

Lara