Ausztrál Rally 1. nap: Latvala, Ogier, Loeb

Szeptember 4.
Nem várt izgalmakat hozott az Ausztrál Rally pénteki versenynapja, miközben a világbajnoki címért csatázó Loeb - Hirvonen kettős a harmadik helyért küzd, a győzelemért két fiatal versenyző, Jari-Matti Latvala és Sebastien Ogier birkózik egymással.


Jari-Matti Latvala

A verseny első igazi napja Jari-Matti Latvalának sikerült a legjobban, a lehiggadni látszó fiatal finn a pénteken megrendezett 11 szakaszból hatot tudott megnyerni. A szervezők péntekre 13 szakaszt terveztek, de a CTEK East pályát ki kellett venniük a programból, mivel a helyiek nem látták szívesen a versenyautókat és kövekkel torlaszolták el az utat. Latvalának mindenestre a hat részsiker elég volt ahhoz, hogy szombaton az élről várhassa a folytatást.


Sebastien Ogier

Bár csütörtökön tarolt, kevesen hittek benne, hogy Sebastien Ogier másnap is folytatni tudja menetelését, pedig így történt, a tavalyi junior világbajnok három szakaszon is abszolút időt autózott, amikor meg nem, akkor ott loholt Latvala nyomában. Ennek köszönhetően péntek este csupán 2,2 másodperces hátránnyal szorult a második helyre.


Sebastien Loeb

Az első ötből a harmadikként célba érkező Sebastien Loeb az egyedüli, akinek neve mellé nem került szakaszgyőzelem, Ogiertől 20 másodperccel lemaradva érkezett a nap végi célba. Mögötte ráadásul elég komoly a tülekedés, csapattársa, Dani Sordó a mérhető legkisebb különbséggel lemaradva követi, de legfőbb ellenfele, a pénteken ötödik helyet szerző Mikko Hirvonen is egy másodpercen belül maradt, az ötödik rajtpozíció ráadásul igazán értékes lesz szombaton, amikor már négy 20 kilométer körüli gyors is vár a mezőnyre.

Az abszolút hatodik helyre csúszott vissza a napot a második helyen kezdő Henning Solberg, a pontszerző helyeken két újabb Fordos versenyző, Matthew Wilson és a pár hete lovat gázoló Federico Villagra érkezett célba.

Az N csoportos világkupa mai napján új-zélandi siker született, ezen a napon nem akadt gyorsabb a többszörös kiwi bajnok Richard Mason Subarujánál. A második helyre az újdonsült Junior Világbajnok, Martin Prokop érkezett, a dobogó harmadik fokára Bernardo Sousa állhatott fel.

Fri