Verseny!

Augusztus 26.
Pályabejárás - külön engedéllyel. A Synergon Turán Motorsport kettőse érthető okokból az elmúlt hét végén nem tudta felírni a Nyírség-rali pályáit, lévén állandó navigátora, Zsiros Gábor a kis világbajnokságnak is nevezett IRC-sorozat cseh viadalán vett részt Vizin Lászlóval.

Szóval a pályabejárás a hét elejére maradt, ami abból a szempontból nem is olyan nagy baj, hogy így legalább Fricinek volt egy hosszú hétvégéje a családdal. A két verseny között egyébként maradt idő egy kis pihenőre is: néhány nap Horvátországban, majd még néhány a Balatonon. De persze, azért a versenyzés időről időre szóba került.

"A gyermekeim hároméves koruk ellenére már tudják, mi az az autósport, és nagyon szorítanak nekem - ami, bevallom erőt ad -, sőt, a Formula-1-et mindig együtt szoktuk nézni, bár az általában azért náluk alvásba fullad. Picik még ők ehhez, de a versenyszellem már bennük van, ha felülnek a lábbal hajtós motorjukra, nem telik bele néhány perc, és az egyikük biztos kimondja a varázsszót: Verseny! Azt is szeretik, ha apa gyorsan megy a versenyautóval, bár a gyorsasággal kapcsolatban mindig megjegyzik: vigyázz, mert megbüntet a rendőr."

Szóval a gyerekek számára a rali lényege, hogy apa gyorsan megy az autóval. És hát lássuk be, tényleg ez a sportág lényege, ez lesz a legfontosabb a hétvégi Nyírség-ralin is, amely az országos bajnoki sorozat utolsó előtti állomása. Érdekesség, hogy az öt pályából mindössze kettő az, amelyet valamelyest legalább ismer a mezőny, úgyhogy ezúttal még nagyobb felelősség hárul a navigátorokra, a pilótáknak még jobban rájuk kell hagyatkozniuk, mint bármikor máskor.

"Nagyon tetszenek a pályák, új színfoltot jelentenek a magyar rali palettáján: változatos a ritmusuk, van olyan szakasz, amelynek során négy falun megyünk keresztül - szóval tartogat kihívást bőven. S hogy milyen eredményben reménykedünk? Talán hihetetlen, de nem számolgatunk, ugyanúgy készültünk erre is, mint az összes többi futamunkra: pontosan, precízen, alázattal. Sajnálom, hogy Spitzmüller Csabáék nem tudnak indulni, pontosan átérzem a helyzetüket, mi is kerültünk már hasonlóba. És azt mondom, jobb lett volna úgy versenyezni, úgy jó eredményt elérni, hogy ők is ott vannak. Mi azért így is megpróbáljuk kihozni magunkból a maximumot, ha ez sikerül, akkor legyen bármi is az eredmény, elégedettek leszünk, hiszen ennél többet nem tehetünk.”

Ami magát a versenyt illeti, különleges csemegével indul péntek este: a máriapócsi Rabócsiringen villanyfénynél, párhuzamos pályán mérik össze a gyorsaságukat a párosok. Persze az igazi küzdelem szombaton és vasárnap zajlik majd Sátoraljaújhely környékén: az első napon 9, a másodikon 4 gyorsasági szakasz vár a mezőnyre.

Az össztáv: 725.24 km, ebből a gyorsasági szakaszok hossza: 131.13 kilométer.

Köszönjük a Támogatóinknak!