Riválisok napja

Augusztus 22.
Aki augusztus 22-én kilátogatott a Veszprém melletti Jutaspusztára, az egy hatalmas küzdelemnek lehetett tanúja a Hungarian Bajan. A hétvégi verseny az Európa Kupa negyedik állomása volt, a csatát mégsem ez tette izgalmassá, mint inkább az a tény, hogy a magyar bajnokság utolsó állomásaként ma került fel a pont az "i"-re, azaz, eldőlt a bajnoki cím sorsa.

Pénteken csak egy szelektív szakaszt kellett teljesítenie a mezőnynek, melyet nevezhetünk akár bemelegítő körnek is, miután másnapra már nyolc speciál megtétele volt az előírt feladat. Ez már önmagában fárasztó és megterhelő volt, azonban még megtoldotta a magyar OB izgalmas zárófutama is. Egyébként a nap utolsó szakaszán a mezőny felét nem engedték elrajtolni, mivel oly hosszúra nyúlt a nap, hogy rájuk sötétedett volna.

A verseny élmezőnyében megtalálhatjuk a holland származású Van Deijne-Rosegaar párost, valamint az orosz Gadasin-Demyanenko duót, akik igazi húzóerőként vettek részt a viadalon, hiszen a három magyar rivális szorosan a nyomukban volt a verseny végéig. Sőt, Palik László nem egy alkalommal abszolút időt hozott a szakaszokon, mivel a pilóta a nap második felében annyira megtáltosodott, hogy hihetetlen eredményeket produkálva végül a második helyen végzett összetettben. Valójában ehhez az is hozzájárult, hogy Gadasint kizárták a verseny után, mivel a rugóútja nem felelt meg az előírt szabályoknak.

A Szalay Dakar Team már a megszokott trióval startolt a legnagyobb hazai versenyen, Szalay Balázs és Bunkoczi László mellett csatasorba állt a másik két Opel Antara is a Rónai-Galambos, valamint a Somfai-Somfai apa-fia duóval a fedélzetükön. A teljes csapat azonban vegyes érzelmekkel fejezte be a viadalt, hiszen míg Szalayék a bajnoki kupáért harcoltak, Somfaiék kiestek, mert a jobb első kerék csonkállványa eltört, a forfait időt pedig túllépték. Rónaiék pedig bértek ugyan a célba, de utolsó versenyük lévén szomorúan búcsút vettek az évadtól.

"Nagyon nehéz versenyen vagyunk túl, de azt hiszem, elmondhatom, hogy igazi éles küzdelemben volt részünk az első perctől az utolsóig. Fizikailag és szellemileg is kimerítő volt a nap, hatalmas harcot vívtunk, de néhányszor hibáztunk, ami miatt sajnos a bajnoki cím is elúszott. Ez kicsit rányomta a bélyegét a jókedvünkre, de így is óriásit autóztunk. Az utolsó két szakaszt kifejezetten élveztem is, annak ellenére, hogy úgy éreztem, nem megyünk olyan jól." - számolt be a napjukról Szalay Balázs. A bajnokság végeredménye ezzel Zapletal-Ourednicek kettős győzelmével zárult, mögöttük a Palik-Darázsi páros, majd a dobogó harmadik fokára a Szalay-Bunkoczi páros léphet majd fel.

A Szalay Dakar Team párosa szeptemberben a Baja Slovakian áll rajthoz, ami ugyan nem magyar OB futam, de a Zóna Kupa sorozat részeként sokat számít a csapatpontokban.

Nem hivatalos végeredmény:
1. Van Deijne, 2. Palik, 3. Zapletal, 4. Szalay