Porfelhő

Augusztus 21
Az ötödik helyen zárta a Hungarian Baja első napját a Szalay-Bunkoczi páros. Az Opellel nem volt gond, a porral annál inkább. A pálya nagyon gyors volt és lendületes, de mikor utolérték egymást a versenyzők, többet küzdöttek a porral, mint egymással.

A verseny gépátvételei már tegnap elkezdődtek és ma délelőtt 10 órakor zárultak le. Ezek után 50 autós, 4 kamionos, 20 motoros és 32 quados egység kapta meg a rajtengedélyt. Utána egy szokatlanul hosszú pihenő következett és csak a 16:15 órás versenyzői eligazítással kezdődött újra az élet a szervizparkban. Ezt követően már pörögtek az események, jött a rajtceremónia és az első szakasz.

Szalay és Bunkoczi számára nagyon nagy a tét, ők a bajnoki címért küzdenek. Sajnos a hatalmas por őket sem kímélte, így holnap reggel az ötödik helyről várják a rajtot. "Nagyon meleg volt a kocsiban, a végén már úgy éreztem, hogy kiszáradunk, ráadásul sokat mentünk porban, ami nehezítette a haladást. Utolértük az előttünk haladó autót, aki nagyon lassan ment, de csak 10 km után tudtuk megelőzni, ezzel nagyon sok időt veszítettünk. Majd ezután utolértünk egy másik versenyzőt is, akinek a pora szintén feltartott. - nyilatkozta az Opel Antara RR pilótája - Az autó egyébként kiválóan működött, semmi gondunk nem volt vele. A pálya nagyon jó volt, a terepet ismerjük már, de mégis újdonság volt számunkra néhány rész, amit eddig csak egy irányból tettünk meg, most viszont az ellenkező irányból még nem szoktuk meg. A végére sajnos az allergiám is kijött, ami hátráltatott, mert nagyon könnyezett a szemem."

A csapat Somfai Mátyás-Somfai Imre párosa a magyar OB 17. helyen végzett. Ők még nem jártak ezen a pályán, így friss élményeket szereztek. "Nagyon tetszett, de óriási por volt, apu viszont nagyon jól diktált... amíg el nem tévedtünk. A méterszámlálónk később megadta magát és a szakasz utolsó harmadát már itiner nélkül tettük meg. Mivel nem volt szél, a por megállt a pályán, ezért a látási viszonyok sokszor a nullával lettek egyenlők. Ennek ellenére nagyon tetszett a pálya, az autó is tökéletesen működött és nagyon várjuk a holnapi rajtot." - számolt be élményeiről a kisebbik Somfai.

A csapat harmadik párosát Rónai Péter és Galambos Tamás alkotja, akik a 26. helyen hozták be az Antarájukat. De nem hátrálnak meg, élvezik a versenyt, a pilóta eképp nyilatkozott: "A pályák szerintem nagyon jók, de az egyperces indítás nagyon kedvezőtlen, mert úgy beporolunk, hogy képtelenség a pályán tájékozódni. A nap szembesütött, a por megállt, semmit nem láttunk. A ritmusunkból sajnos kiestünk ezért, hisz nem tudtunk a saját ütemünkben autózni. De nem adjuk fel, ez a verseny velejárója, így reméljük, ha porban is, de megússzuk a holnapot."

Holnap már nem lesz ekkora nyugalom, korán kezdődik a nap. Az viszont maratoni lesz, összesen nyolc szakasz vár a mezőnyre, melynek végén ki is derül, ki lett végül a magyar bajnok. A versenyt ugyanis nagyon kurtára szabták, a holnapi lesz egyben a befejező szakasz is.

Nem hivatalos eredmény: 1. Van Dejne, 2. Gadasin, 3. Korda, 4. Zapletal, 5. Szalay...