A bajnoki cím a tét

Augusztus 18.
Már csak néhány nap van hátra a VI. Hungarian Baja kezdetéig, mely az Európa Kupa negyedik állomása, egyben a Magyar Tereprali Országos Bajnokság mindent eldöntő, utolsó futama lesz.

A szervezőség idén szakít a hagyományokkal, a verseny csupán egy rövid és egy hosszú versenynapból fog állni. Ez annyit jelent, hogy pénteken lezajlik egy 48 km-es szelektív, majd a futam másik nyolc szakaszát szombaton tartják meg. Ez egy maratoni napot ígér, ami 07:30-kor kezdődik és 19:00 órakor ér véget. A versenyzők összesen 520 km-es távot tesznek meg, melyből 462 km a szelektívek összhossza. Két pálya váltja majd egymást, a pénteken szereplő 48 km-es jutaspusztai szakasz mellett megjelenik a palettán a Hajmáskér és Gyulafirátót között húzódó 63 km hosszú táv is.

A hétvégi futamnak hatalmas tétje van, hiszen most dől majd el, ki lesz az idei év magyar bajnoka. A cím egyik legesélyesebb várományosa a Szalay-Bunkoczi páros, akik jelenleg vezetik a bajnokságot. Mögöttük szorosan, két ponttal lemaradva áll a magyar licences cseh páros, Zapletal és Ourednicek. A harmadik esélyes a címvédő Palik László-Darázsi Gábor kettős, akik pillanatnyilag 6,5 pontos hátránnyal a harmadik helyen állnak. Mindhármukat egy cél vezérli, mégpedig, hogy a dobogó legfelső és legfényesebb fokán zárják az évadot, így óriási csatára számíthat mindenki, aki kilátogat a versenyre. A mezőny nagy része már jól ismeri a terepet, hiszen a magyar Baja mindig a várpalotai lőtéren kerül megrendezésre, melynek gyors szakaszai tökéletesen alkalmasak egy adok-kapok játékra, azaz várhatóan ismét a másodperceké lesz a főszerep.

Szalay Balázs eképp nyilatkozott a közelgő küzdelemről: "Most mindent egy lapra teszünk fel, mert különösen nagy fontossággal bír, milyen szereplést nyújtunk a Hungarian Baján, hisz az első hellyel nemcsak a futamot nyernénk meg, hanem magát a bajnokságot is. Számomra ezért csak a győzelem lesz elfogadható eredmény, amiért mindent meg is teszünk majd."

A verseny nemzetközi volta miatt új rajtszámot osztottak a résztvevőknek, Szalayék tízesét a hetesre cserélték le. A hetes szám pedig a nagyok szerint mitikus jelentőséggel bír, reméljük, ezúttal szerencsét hoz a Szalay Dakar Teamnek is...

Szalay Dakar Team