Répás Zolival megy a Barumra Kis Béres

Augusztus 6.
A fiúk egy Lada VFTS-sel neveztek az IRC betétfutamára, a Sztár Rallyba, jelszavuk: kilinccsel előre! Répás Zolit faggatuk.

Kezdjük a végén, elég balszerencsésen végződött számotokra a Mecsek Rali, hogy alakult a versenyetek?

- Az első napot úgy lehetne jellemezni, hogy 3-3-3-3. Árpádtetőn tudtunk egész jó időket autózni mind a 3 körben, ott jól éreztük magunkat. Alsómocsoládon viszont mind a 3 körben elég rendesen kitömött minket Csépe Gabi és Szabó Laci. Nyárásvölgy viszont mind a 3 körben etap volt nekünk, ezért ott talán jövőre tudjuk majd meg, hogy mire vagyunk képesek a kategória éllovasaival szemben. Az első napot a 3. helyen zártuk. Ezért este etapon a szervizparkba menet meg is beszéltük, hogy nincs értelme rohanni, mert elég messze van az első két helyezett, ezért csak annyit tűztünk ki célul, hogy vasárnap jól érezzük magunkat. Megpróbáltunk a magunk szórakoztatására koncentrálni úgy, hogy valahogy be tudjuk fejezni a versenyt.

- A második napnak pedig 5-5-5 a számsora. 5 pont előnnyel érkeztünk Pécsre és pont ennyi hátránnyal jöttünk haza. Idén már másodszor adta meg magát a váltó, csak most annyi különbséggel, hogy Salgótarjánban még sikerült időben kicserélni, itt meg bent maradtunk az utolsó előtti gyorsaságin. Ekkor már csak az 5. helyen álltunk egy másik technikai probléma miatt. Annyi pozitívum volt a hétvégében számunkra, hogy lehetett hallani olyan híreket, hogy Nyirád helyett Komló Rally lesz idén az utolsó verseny, úgyhogy talán visszatérhetünk még 2009-ben ezekre a kiváló pályákra. Én a Nyírségen más elfoglaltságok miatt nem tudok Robival menni, de így, hogy nem murva az utolsó, talán versenyezhetek még a H/9-ben idén ugyanilyen jó baráti hangulatban Nottiék, Csépéék, Zsírosék, Királyék, Szabóék, Szojkáék és persze a többiek ellen. Nagyon jó és összetartó csapat van a H csoportban, jó itt menni.

Az év elején az ózdi túra versenyen ifjabb Béres József oldalán is bemutatkoztál. Milyen volt Joskóval versenyezni?

- Húúúú az óriási élmény volt!:-) Az többet ért mint a lottó ötös... :) Volt pár óriási élményem a ralival kapcsolatban, de azt egyik sem múlja felül. Hihetetlen volt, hogy az összejött. Nem győzöm az akkori segítőimnek elégszer megköszönni...

Kettőtök kapcsolata azonban itt nem ért véget...

- Mentünk együtt azóta pár versenyen. Indult "sztárvendégként" a Szlovák MRC (Mini Rally) sorozat valamennyi futamán előfutóként és mivel Robo (Robert Müller) nem megy ezeken, többnyire engem hívott magával. Persze nem gondolkodtam, hogy menjek-e vagy sem... :) Eddig kb. 20db hátsó gumit égettünk le a piros Opelről, de biztos vagyok benne, hogy nem csak én éreztem jól magam ezeken a hétvégéken, hanem az a sok ember is, aki kilátogatott ezekre a versenyekre.

...és már nem is csak a versenyzésről szól...

- Nem... Szinte napi kapcsolatban vagyunk. Ő az egyik legjobb barátom. Csendes, egyszerű srác, akinek egy kis hülyeségért sem kell a szomszédba mennie. Nagyon komoly baráti társaság áll mellette, nem győzöm kipihenni a röhögést, ha hazajövök valamelyik kinti versenyről, vagy csak egy szimpla bográcsozós hétvégéről. Nagy örömmel tölt el, hogy ő a barátom. Sokat köszönhetek neki.


Fotó: Actionphoto.sk

Most pedig megint készültök valamire...

- Igen készülünk. A Cseh Barum Rally-n indulunk egy VFTS-el. :) Az IRC mellett van egy betétfutam, a Sztár Rally (Historic), ezen szeretnénk részt venni.

Avass be minket a Sztár Rally részleteibe.

- A városi gyors pénteken este lesz nekünk is, aztán szombaton a Pindula kivételével a maradék három pályát kétszer kell teljesíteni. Nem a stopper ellen kell küzdeni, hanem a nézők sms-ben szavazhatnak az általuk leggyorsabbnak, leglátványosabbnak esetleg legszimpatikusabbnak tartott versenyzőkre. Összesen egyet lehet tréningezni, azt is egy felvezető autó mögött libasorban.

Másnap nem akartok előfutni?

- Tervezzük, de ez sokkmindentől függ. A költségvetés véges. Amíg nem látjuk a vasárnapi plusz 2 garnitúra téli gumi és egy nagyobb mennyiségű versenybenzin árát (és akkor nem beszéltünk alkatrészekről), addig nem vesszük fel a rendezővel a kapcsolatot ez ügyben. Vannak lehetőségeink, és ha ezek realizálódnak, akkor biztos vagyok benne, hogy Joskó és a Styllex Motorsport kijárja az útját, hogy legalább az öt nullás az autónkon lehessen vasárnap. :)


Fotó: Actionphoto.sk

Mezőnyben nem lett volna lehetőségetek elindulni?

- De igen, csak Dodi annyira a fejébe vette a VFTS-t és a Sztár Rally-t, hogy minden lehetőségre nem-et mondott... :-) Többféle márka és kategória is felmerült, de ő ezt már nagyon régen eldöntötte. Ezt mondogatja nekem márciustól, de mindig azt hittem csak hülyéskedik. Egy hónapja hívott föl, hogy nincs apelláta együtt megyünk és VFTS. A nevezési zárlat előtt pár nappal is kapott egy telefont, egy Cseh csapattól, hogy csak sisakot meg ruhát kellene vinni, de ő azt mondta erre vár mióta először ment a városi gyorson és marad minden, ahogy eltervezte.

Gondolkodtál már milyen érzés lesz azok közt versenyezni, akire eddig példaképként tekintettél? Izgulsz?

- Egyenlőre azt is nehezen fogom fel, hogy ez összejöhet, de amióta tudom nincs olyan nap, hogy ne ezeken gondolkodnék. Sajnos nem nagyon találkozunk velük. Külön lesz a szervizpark, de nekem már az is nagyon nagy dolog, hogy ezeken a pályákon és egy ilyen versenyen rajthoz állhatok, főleg, hogy egy ilyen pilótával. Cseh menők közül egy- kettőt személyesen ismerek, Pavel Valousek biztosított arról, hogy ha bármire szükségünk van segít, ő ott lakik ahol a szervizpark lesz az IRC-nek.

Akárhogy is, Joskóval rajthoz állni a Barum Rallyn nem kis előrelépés? Ezek után mi jöhet még? Lehet még folytatása kettőtök versenyzői kapcsolatának?

- Egyenlőre csak az biztos, hogy aki a Barumon megnézi a Sztár Rally mezőnyét az nem fog minket úgy látni, hogy egyenesen áll az autó, mert csak a szórakoztatásért megyünk ki. A későbbieket meglátjuk, de fogunk még együtt menni az teljesen biztos. Idén is lesz még MRC és amekkora LADA őrült, ki tudja mikor találja ki, hogy "csússzunk" egyet valamelyik Rally Túra futamon Magyarországon... ...:)

Hát akkor jó szórakozást a Barumra!

Megkerestük Béres Józsit is, hamarosan érkezik a vele készített interjúnk is!

Fri