Allianz Rally N csoportos beszámoló

Augusztus 4.
Július utolsó napján, és augusztus első hétvégéjén került megrendezésre a 42. Allianz Rally, pécsi központtal. A pénteki napon, délelőtt, gépátvételen nézelődhetett a közönség, míg késő délután egy városi prológgal hangoltak a futamra a versenyzők.

Az N-csoportosok mezőnyéből a leggyorsabbnak Aschenbrenner György bizonyult a prológon Matics Mihály előtt. A harmadikként Botka Dávid érkezett meg csupán hét tizedes különbséggel Matics mögött.

Szombaton reggel a Camping-Árpádtető került lebonyolításra első szakaszként. A hat és fél kilométeres részt Asi teljesítette a leggyorsabban ifj. Ranga előtt két tizeddel. Őket Krózser Menyhért követte egy Mitsubishi Lancer Evo IX-essel.

A következő, második rajt Alsómocsoládon volt. Asi folytatta előnyének növelését. A szakasz második legjobb idejét ezúttal Hadik András autózta, aki mögött Krózser érkezett a harmadik helyre.

A GY3-as részen csak végiggurulhattak a versenyzők, hiszen Turi Tamás óriási bukása után nem engedték a szervezők versenytempóban teljesíteni a gyorsot.

A negyedik, Camping rész előtt egy szervízparkot iktattak közbe a szervezők Pécs városában. Egy kis pihenő után, 12 óra magasságában kezdődhetett elölről a kör.

A negyedik gyorson Asi tovább gyűjtögette szakaszgyőzelmeinek a számát. Közel két másodperccel előzte meg Pethő Istvánt, aki Rangát utasíthatta maga mögé ezáltal több mint egy másodperccel.

Ekkor az összetettben természetesen Asi vezetett majd’ 12 másodperccel Hadik előtt. A harmadik helyezet már nem volt annyira lemaradva, hiszen Ranga mindössze két másodpercre volt a borsod megyei Subarustól.

Az ötödik gyors volt az, ahol fordult a kocka. Asi második lett... Hadik mögött egy tizeddel. Az utóbbi versenyző nem sokat ugyan, de faragott hátrányából az összetettben.

A hatodik, nyárásvölgyi részen a Spitzmüller Csaba - Kazár Miklós duó bukása miatt etapként könyvelhették el a részt, így az N-csoport összes talpon maradt tagja átlagolt időt kapott.

A harmadik kör késő délután vette már kezdetét, szintén a Camping részről elrajtolva. A célba érkezés Asiéknak érdekesen sikerült, hiszen bukfencezve érkeztek át a célvonalon, mely a 9. helyet jelentette a számukra. Összetettben még az első hely megvolt a számukra ekkor, de Hadik megközelítette a zirci versenyzőt öt másodpercre.

Valószínűleg a bukás során megsérülhetett Asi futóműve, így a nap utolsó előtti szakaszán a célban már nem találkozhattunk velük. Ezek után nem volt kérdés, ki került a csoport élére: Hadik András. Mögötte, a második helyen Osváth állt 10 másodperces hátránnyal.

A szombati nap utolsó részén Hadik növelte előnyét Osváth Péterrel szemben, így a vasárnapi négy gyorsaságit 15 másodperces előnnyel várhatta.

Vasárnap mindössze négy rajt várt a 26 N-csoportos versenyzőre. A nap első, és egyben a tizedik részén Osváth lett a szakaszgyőztes. Őt Krózser, majd Hadik üldözte.

A következő árpádtetői gyorson a nevek maradtak, csak a sorrendjük változott. Hadik neve került az első helyre Osváth és Krózser előtt.

A Mecsek Rally utolsó két részén még volt egy kis adok-kapok, azonban az eredményeken már nem sokat változtatott. A csoport győztese végül Hadik András lett Subarujával. Az első naphoz hasonló különbségét megtartotta Osváth Péterrel szemben, aki 15 másodperccel került a miskolci nevező mögé. A dobogó harmadik helyére végül Krózser Menyhért állhatott fel, akinek a neve mellett már a verseny elején sokszor szerepelt ez a szám.

Az N3-as kategóriában Bessenyey Zoltán öt perccel előzte meg Hibján Józsefet. Mögöttük Kovács Attila gyűjthette be a harmadik helyért járó díjat.

Az N2-es csoport 8 célbaérkezővel számolhatott. Közülük a leggyorsabb Magyar Miklós volt Sós Nacsa Gábor előtt mindössze 14 másodperccel.

Lara