Elég...

Augusztus 3.
A félreértések elkerülése végett csapatunk az alábbi közleményt kívánja tenni a Mecsek Rally-n történt incidens ügyében.

Csapatvezetésünk a verseny 7. szakaszának céljában várt bennünket, amikor az Aschenbrenner – Pikó páros sérült autójával kijött a gyorsaságiról: nyilvánvaló volt, hogy az autóban olyan károk keletkeztek, amivel nem tudták volna folytatni a versenyt. Ekkor egészen "véletlenül" megjelent Asiék alkatrészekkel és üzemanyaggal megpakolt szervizbusza és a versenyzők után indult. Mivel várható volt, hogy az ő segítségükkel (ami tiltott szerviznek minősül) próbálják versenyképes állapotba hozni a versenyautót, csapatunk egy része, köztük Laci testvére Ranga Péter, édesanyja, barátnője és Andris testvére, Miki is a nyomukba indult.

Itt szeretnénk jelezni, hogy a sajtóban az jelent meg, hogy Asiék jelezték, hogy feladták a versenyt és csak használható állapotba akarták hozni a versenyautót. A menetlevelük leadása, ami a verseny hivatalos feladását jelenti csak jóval később (az incidens után) történt meg: Pikó Zsuzsa majdnem 1 órával később a versenyirodán adta le a menetlevelet, amit ha a feladás mellett döntöttek, már a szakasz céljában megtehetettek volna.

Petiék Mánfa belterületén érték utol Asiék csapatát, akik ekkor már megkezdték a versenyautó szabálytalan "újjáépítését": mégegyszer szeretnénk hangsúlyozni, hogy ekkor még "versenyben" voltak, hiszen még nem adták le a menetlevelet. Peti kb. 10 méterre állt meg tőlük és megkezdte a tiltott szerviztevékenység dokumentálását.

Aschenbrenner György ekkor előbb szóban fejezte ki nemtetszését, aztán felállt és a kezében levő kerékkulccsal megtámadta Petit: előbb a bokájára ütött, aztán a bordáira, majd megrúgta. Peti nem tanúsított semmilyen ellenállást, csak próbálta megnyugtatni a magából kiforduló "versenyzőt", sikertelenül. A tettlegességnek csapatunk több tagja is szemtanúja volt. Peti sérüléséről később a szervizparkban orvosi látlelet is készült.

Felháborítónak tartjuk, hogy egy magát sportembernek nevező személy ilyen fellépését, akit amúgy nyilvánvaló szabálytalanság közben értek tetten (nem először pályafutása során). Felháborítónak tartjuk, hogy csapatának jelenlevő tagjai (köztük a fotókon jól látható Müller Tamás), koruk szerint felnőtt emberek, hagyták, hogy versenyzőjük egy éppen a 24. születésnapját ünneplő "gyereknek” rontson.

A dolog morális oldalát tovább súlyosbítja, hogy Aschenbrenner a tettéért azóta sem kért bocsánatot, szabályosan elmenekült Pécsről, telefonját mással vetette fel és természetesen minden fórumot kihasznál, hogy letagadja tettét , vádaskodik. Mindezt teszi egy a magyar rally-ban etalonnak számító egyéniség fiával. A szomorú az, hogy ez nem meglepő tőle, sőt szánalmas...

Ezúton kérjük a Magyar Nemzeti Autósport Szövetséget, hogy Aschenbrenner Györgyöt a lehető legsúlyosabb szankcióval súlytsák, versenyzői licenc-ét (visszaesőként) vonják be.

Ezúton szeretnénk megköszönni azon versenyző társaink (akik az első és másodosztályú magyar mezőny túlnyomó többségét képviselik) erkölcsi támogatását, akik szintén kijelentették, hogy Aschenbrenner Györggyel nem kívánnak a jövőben együtt versenyezni.

Ifj Ranga László - Benkő András