Hirvonen először nyert otthon

Augusztus 3.
Hazai pályán ünnepelhette sorozatban harmadik futamgyőzelmét Mikko Hirvonen, a finn versenyző Sebastien Loeb és csapattársa, Jari-Matti Latvala ellőt szerezte meg a győzelmet, ezzel tovább növelte előnyét a bajnokságban.


Mikko Hirvonen

Mikko a Neste Rali második gyorsaságiján foglalta el az első helyet, és bár a szinte az utolsó pillanatig tizedmásodpercre menő küzdelmet vívott Sebastien Loebbel, a célig már nem engedte ki kezei közül a győzelmet. Hirvonennek nyolcadik nekifutásra sikerült megszereznie első hazai és pályafutása tízedik világbajnoki futamgyőzelmét, és mivel Görögországban és Lengyelországban is diadalmaskodott, pályafutása során szintén először, mesterhármast autózott. A Rali VB leggyorsabb versenyének győzelme minden versenyző életében kiemelt fontosságú, Hirvonen számára annál is inkább, hisz a rali központjában, Jyvaskylában nőtt fel és él a mai napig is.

"Gyerekkorom óta nézem a versenyt és most megnyertem magamnak, ez fantasztikus érzés."- mondta a boldog győztes.” A rali pontosan úgy sikerült, ahogy terveztük, mindvégig tisztában voltam vele, hogy Sebastien nagyon közel lesz. Nagyon élveztem az egész hétvégét. Ez egészen fantasztikus.”


Sebastien Loeb

Az ötszörös világbajnok Sebastien Loeb bízott benne, hogy megismételheti tavalyi győzelmét, és végig nagyszerű ellenfele volt Hirvonennek, de ezúttal be kellett érnie a második hellyel.” Jobban örülnék az első helynek, de azért így se rossz. Mikko fantasztikusan ment hazai versenyén, a rajttól a célig a határon autózott. Újabb két pontot vesztettünk a bajnoki címért folyó harcban, de még mindig jobb mintha buktunk volna 10-et, mint az elmúlt versenyeken. Úgy tűnik a hajrában nagyon szoros csata lesz.”


Jari-Matti Latvala

A Finn Rallyn az első hat helyért párokban küzdöttek a Ford és Citroen pilótái, Hirvonen és Loeb csatáját lemásolva a bronzéremért Latvala és Sordó küzdött, az ötödik helyen pedig Matti Rantanen és Sebastien Ogier ölte egymást. Dani Sordó élete eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta Finnországban, de ezzel is csak a rali feléig tudta maga mögött tartani Latvalát. Latvalának az első napja arra ment rá, hogy visszatérjen a Lengyel Ralin elszenvedett sokkból, amikor is a záró gyorsaságin esett ki saját hibájából. Latvala szombat délután érte utol spanyol ellenfelét, majd szép lassan kezdett távolodni tőle. Vasárnap aztán minden összejött, négy szakaszból hármat megnyert, és ha van még pár szakasz, Loeböt kezdte volna el fenyegetni.

A Ford minden fronton sikert aratott a Citroen felett, az ötödik helyet a második WRC-s versenyét teljesítő Mantti Rantanen szerezte meg a Citroen Junior csapatának reménysége, Sebastien Ogier előtt. Kettejük párharca még a záró szakaszon is kiélezett volt, Rantanen hat tized másodperc előnnyel vághatott neki az utolsó hat és fél kilométernek. Ogier meg is verte a szakaszon, de ez csak arra volt elég, hogy hátrányát megfelezze, három tizeddel kapott ki Rantanentől.

Jari Ketomaa pályafutása során először versenyzett WRC-vel, a finn bajnoki cím védője, Mads Östberg tavalyi Subarujával az abszolút hetedik helyen érkezett célba. Matthew Wilson nem szerzett még pontot Finnországban, most ennek jött el az ideje, A Stobart versenyzője az abszolút nyolcadik helyen zárta a versenyt.

 

Mielőtt rátérnénk az N csoport és Junior WRC küzdelmeire, ejtsünk pár szót a kiesettekről. Az orosz tini sztár, Jevgenyij Novikov nagyon készült a Finn Rallyra, neki valahol mégiscsak ez a hazai versenye. Nem is kezdett rosszul, két gyorsasági után a figyelemreméltó abszolút negyedik helyen állt, de a rali harmadik szakaszán kiszállt a versenyből. Másnap aztán visszatért, hogy bemutassa minden idők egyik legőrültebb ugratását, majd ismét pihenőre tért. Novikovhoz hasonló sors jutott Petter Solbergnek is, a norvég versenyző pénteken egy gyorsaságival később esett le az útról, és közvetlenül Hirvonen mögül, az abszolút második helyről intett búcsút a versenynek. Ez a rali nem a norvégoké volt, Henning Solberg szombaton ötödik helyét adta fel amikor odaverte Fordja jobb első felfüggesztését, a privát Subaruval remeklő Mads Östberg pedig a szombati záró szakaszon esett le az útról.

Soha ennyi Ferrari szurkoló nem izgult még a Finn Ralin mint idén, Kimi Raikkönen ugyanis egy héttel a Magyar Nagydíjon aratott harmadik helye után itt ejtette meg Rali VB-s bemutatkozását. Kimi az F1 után a raliban is hamar elismerést vívott ki magának, Puntójával már az első nap utolsó előtti szakaszán abszolút második időt autózott a Skodában is alvó Juho Hanninen mögött, a szakaszon olyan ellenfeleket utasított maga mögé, mint Anton Alén, Janne Tuohino vagy Patrik Flodin. A rali első napját a csoport negyedik helyén zárta.

 

Kimi szombaton folytatta menetelését, a nap záró szakaszának már a harmadik helyről vágott neki, de célba nem érkezett, ugyanannak a kanyarnak esett áldozatául, ami Mads Östbergen is kifogott. "Ismertem a helyet, az volt a baj, hogy egy picit szélesen érkeztem a kanyarba.”- mondta a jégember. "Tudtam, hogy nem fogom tudni befejezni a versenyt, mert túl sok bajunk volt a motorral. Jó móka volt és szerencsére nem sérült meg senki. Megesik, ez is a rali része.”

A futam ugyan nem szerepelt az N csoportos világkupa naptárában, mégis több ismerős N-es pilótával találkoztunk. A Red Bull is fontosnak érezte, hogy Skodája megmutassa magát Finnországban, így kölcsönvették az IRC-s csapattól Juho Hanninent, aki nem hagyott kétséget az első hely sorsa felől, a célba a legjobb N csoportosként az abszolút 10. helyen érkezett. A második helyre a Fiat IRC-s menője, Anton Alén csapott le, Tuohino és Raikkönen kiesése után Patrik Flodin örökölte meg a harmadik helyet.

Eldőlt a Junior Világbajnoki cím sorsa, amely története során először kerül Csehországba, Martin Prokop rajt-cél győzelmével a Katalán Rally végeredményétől függetlenül megszerezte a bajnoki címet. A harmadik helyen célba érkező lengyel Michal Kosciuszkónak ugyan még lenne matematikai esélye a bajnoki címre, ha az év elején nem mínuszolja le a spanyol versenyt. A futam ezüstérme a hazai pályán autózó Kalle Pinomaki nyakába került.

Fri