Grönholm a Pikes Peakre megy

Július 15.
Újabb sportágban mutatkozik be a kétszeres Rali Világbajnok, Marcus Grönholm, a Pikes Peak-en egy 800 lóerős Fiestával próbál szerencsét, ami picit átalakítva az X Games-en is részt vesz.

 

Grönholm autóját az a svéd Olsbergs csapat készíti fel a versenyre, akik korábban a Világbajnokságon Tobias Johansson és Thomas Radström alá toltak egy-egy S10-es Subaru Impreza WRC-t. A finn világbajnok a Colorado-i hegyi felfutásra csapattársat is kap, a másik Fiestában a csapat tulajdonosa, a négyszeres svéd ralikrossz bajnok, Andreas Eriksson foglal helyet. Grönholm számára további újdonság, hogy ezúttal nem Timo Rautianen kíséri el útjára, helyét Timo Alanne foglalja el.

A két Fiesta legnagyobb ellenfele a Suzuki sportrészlegének vezetője, Nobuhiro "Szörnyeteg" Tajima lesz, aki tavaly világrekorddal nyerte a felfutást. Tajima erre az évre új autót épített magának, egy 2,8 literes, duplaturbós, 885 lóerős SX4-re hasonlító valamivel igyekszik megvédeni címét.

Az Olsbergs csapat azonban nem csak a Pikes Peak miatt utazik a tengerentúlra, hamár ott vannak részt vesznek az extrém sportok olimpiáján, a 15. nyári X Games játékokon is. A csapat a két Pikes Peak-es Fiestát alakítja át a Rally America Open kategóriájának szabálya szerint, és egy harmadik ugyanilyet is hadrendbe állítanak. A Fiestákkal a korábbi IndyCar bajnok svéd Kenny Bracknak, valamint a Rockstar csapat két pilótájának, Tanner Foustnak és Brian Deegan nak jutott az a megtiszteltetés, hogy először képviselje a Fordot az X Games-en.

És hogy mi is az a Pikes Peak? Szavakkal meg sem próbáljuk leírni, van viszont egy többszörös díjnyertes film Ari Vatanen 1990-es futásáról, ez többet mond minden szónál:

Fri