Először Gyulán

Július 9.
Július 10-én, pénteken veszi kezdetét a három napig tartó PROHUN 500 elnevezésű magyar tereprali futam, egyben a Közép-Európa Zóna Trófea negyedik futama, és mindkét esemény kétszeres szorzóval számít a bajnokságokban.

 

A versenyt a hagyományoknak megfelelően az ország dél-keleti régiójában található egyik legszebb, közel 800 éves városunkban, Gyulán rendezik meg. A Hungarian Baja után ez a második legnépszerűbb magyar bajnoki futam, jelenleg 28 autós, valamint 9 motoros és quados egység szerepel a nevezési listán, akik közül heten indulnak a Zóna kupában is.

A Szalay Dakar Team nem vett még részt a gyulai megmérettetésen, idén viszont két Antarával áll rajthoz a csapat. A Szalay-Bunkoczi páros mellett Rónai Péter és Galambos Tamás száll ringbe, ezúttal Somfaiék kimaradnak a mezőnyből egyéb elfoglaltságaik miatt. Szalayék jelenleg a harmadik helyen állnak a bajnoki tabellán, másfél ponttal lemaradva a második, illetve 12 ponttal az első hely mögött, amelyet a magyar színekben versenyző cseh Zapletal birtokol. Az Opellel versenyző pilóta azonban optimista, hiszen a két nagy verseny még hátravan: "Az autó műszakilag készen áll egy újabb versenyre, mi pedig nyerni szeretnénk. A gyulai terep egyelőre ismeretlen számomra, de szerintem ez nem jelent hátrányt a többiekkel szemben. Várom már a hétvégét, de nem is csak a Prohun miatt, hanem mert szeretem ezt a várost, sajátos miliője, és rengeteg érdekes látnivalója van."

A PROHUN 500 a hivatalos rajtceremónia nyitja meg pénteken 16:30-kor, melyet közvetlenül az 5 km hosszú, szuperspeciál követ. Ez homokos terep lesz, ám a verseny többi távja földúton zajlik majd. Szombatra és vasárnapra 4-4 szelektív szakaszt írtak elő, melyeket négy különböző pályán vezényelnek le. A legrövidebb szakasz 42,1 km, a leghosszabb pedig 96,8 km hosszú lesz, ezzel összesen 530,6 kilométernyi szelektívet kell teljesíteniük a csapatoknak (az össztáv 775,6 km).

Ez jóval több a magyar versenyeken megszokottnál, de épp ezért rengeteg izgalmat tartogat a hétvégi viadal. Mindenképp érdemes lesz kilátogatni a helyszínre, hiszen a magyar tereprali mezőny szinte teljes létszámmal felvonul az eseményen.

Szalay Dakar Team