Dobogós befejezés

Június 14.
Dobogós helyen végzett a Szalay Dakar Team párosa a Romániában megrendezett Baja Eurocarpaticán. Szalay Balázs és Bunkoczi László már a pénteki szelektíven megkaparintotta az abszolút első helyet, majd a szombati napon meg is tartották azt. Ma azonban a magyar licences Miroslav Zapletal-Tomas Ourednicek cseh páros az első speciálon átvette a vezetést és a futam végeredménye is eképpen alakult.

Érdekesen kezdődött a mai nap, mindenki azt várta, hogy a mára kiírt szelektívet módosítani fogják, ahogy már pénteken is az itiner felénél meghúzták a vonalat. Reggel a 7 órás versenyzői eligazításon azonban bejelentették, hogy azt a szakaszt teljes egészében kivették a programból, helyette a szombati szakaszokat tartják meg az ellenkező irányból. Valamennyit persze rövidítettek rajta, így esett, hogy a négy helyett ismét hat szelektívet írtak elő a szervezők. A pályák meglepően szárazak és porosak voltak, a mezőny gyorsan végighaladt rajta, délután négyre végetért az idei erdélyi magyar OB futam. Az utolsó napra végre a nap is kisütött és ragyogó, száraz időben fejeződött be a verseny. A jó idő rengeteg nézőt kicsalt a hegyi utakra, melyek apró falvakban kezdődtek, illetve értek véget.

A Szalay Dakar Team mindhárom egysége sikeresen beért a célba, Szalayék a második helyen, Rónaiék a 11. Somfaiék a 14. helyen végeztek. A Somfai-Somfai apa-fia páros még elcsípte volna a 13. helyet, ám összeszedtek némi büntetést a negyedik szakasz végénél.

Szalay nem elégedett az eredménnyel, mert miután kicsúszott a kezük közül az első hely, az ezüstös helyezés elérése már nem tűnik olyan fényesnek. "Nem mondanám, hogy nehéz volt ez a futam, inkább nagyon lassú volt a hegymenettől. Másodikok lettünk, de jobban örültem volna az első helynek, hiszen győzni jöttünk és majdnem sikerült is. Egyébként tetszett a verseny, nagyon szoros volt a küzdelem Zapletalékkal, folyamatosan harcoltunk egymással a másodpercekért. Végül ők bizonyultak gyorsabbnak, gratulálok nekik az eredményért."

Rónai Péter, a fehér Antara pilótája eképp értékelte a szereplésüket: "Nagyon tetszett az egész hétvége, bár a verseny valóban nagyon nehéz volt. A végére azonban jól összeszoktunk az autóval, belejöttünk a vezetésbe és a navigálásba is, nagyjából ott végeztünk, ahová terveztük, nagyon elégedettek vagyunk, hogy a harmadik versenyünkön is sikerült célba érnünk."

Somfaiéknak több kaland is jutott erre a hétvégére, már szombat reggel kikésték az idejüket, amiért büntetést kaptak. Ezt még kétszer megismételték, utoljára ma reggel, mert az önindító cseréje miatt nem értek a rajthoz az előírt időben. "Óriásit versenyeztünk, sokat hoztunk mindig a saját időnkön is, de nehéz pályákkal kellett megbirkóznunk. Megkaptuk az első defektünket, de a kerékcserét még gyakorolnunk kell. A negyedik szelektíven a cél után visszafordultunk és még a célzónában álltunk, amikor lefulladt az autónk. Ekkor többen segítettek betolni, amiért ismét megbüntettek minket, így sajnos az utolsó helyen végeztünk." - Számolt be élményeiről Somfai Matyi, az ezüst-sárga Antara navigátora.

Ideiglenes összetett végeredmény:
1. Zapletal-Ourednicek (03:51:08), 2. Szalay-Bunkoczi (+00:02:53), 3. Palik-Darázsi (+00:06:57), ... 11., Rónai-Galambos (+00:48:07), 14. Somfai-Somfai (+01:18:35)

Szalay Dakar Team