Szalayék az élen

Június 12.
Ma kezdődött Romániában a Baja Eurocarpatica, melyet a hagyományoktól eltérően új helyszínen, máramarosi Tirgu Lapus-i versenyközponttal szervezték meg. A gépátvételeket követő versenyzői eligazításon Faluvégi Péter, a verseny igazgatója óvatosságra intette a mezőny tagjait, hangsúlyozva, hogy a magyar terepraliban soha nem volt még ennyire nehéz verseny.

Egyetlen szakasz volt a mai követelmény, ám azt is leredukálták 26,6 km-ről 11,44 km hosszúságúra, mert az elmúlt éjszakai esőzések olyannyira feláztatták a pálya második felét, hogy a szervezők nem akartak kockáztatni a nehéz mentési körülmények miatt. Végül az időjárás is őket igazolta, mert az egész napos napsütés után a rajttal egy időpontban elkezdett esni az eső, ami igencsak feladta a leckét a mezőny végének. Elmondásuk szerint iszonyúan csúszott a pálya, ráadásul tele volt hatalmas gödrökkel és átmosásokkal, ami könnyedén dobálta az autókat. Az eredeti táv törölt részét etapként kellett megtenniük a versenyzőknek, végül így alakult, hogy az összekötő szakasz nehezebbre sikeredett a speciálnál.

"Teljesen más stílusú volt ez a verseny, mint a megszokott tereprali futamok, inkább a triálhoz hasonlítanám. - értékelte a mai szakaszt Szalay Balázs. - Az átlagsebesség nagyon alacsony volt, én is lassan mentem, emiatt nem gondoltam volna, hogy az első helyen végzünk. De úgy tűnik, mások is ilyen óvatosan mentek. Az elektromos problémáink szerencsére már megszűntek, az Opel hibátlanul működik és holnap az első helyről indulhatunk."

Rónaiék és Somfaiék is küzdöttek az elemekkel, mert amikor ők értek a pályára, már olyan mély nyomvályúk keletkeztek az útvonalon, hogy hármasnál nagyobb sebességbe nemigen tudtak kapcsolni. Ők a 12. és a 13. helyen zárták a napot.

Holnapra elvileg már száraz időt várhatunk, a mai szakasz legközelebb csak vasárnap szerepel a programban. Hogy teljes hosszában, vagy ismét csak részleteiben, az még a jövő titka. Szombaton egy 15 és egy 30 km-es szakasz váltakozásával kell teljesítenie a mezőnynek hat szelektívet, melyek főleg köves és kavicsos terepen zajlanak majd, így a mai sárdagonya várhatóan nem köszön vissza.

Szalay Dakar Team

,