Sikeres EB futam Horvátországban!

Június 1.
Az abszolút értékelés nyolcadik és a Horvát Nyílt nemzetközi Rallye Bajnokság abszolút negyedik helyén értek célba Szilágyi Janiék a horvátországi EB futamon. A három napos verseny meglehetősen mozgalmasra sikeredett számukra, de mindenképpen sikeresnek értékelhető a futam, főként a tavalyi vesszőfutást ismerve.

Győztesként Krum Donchev örülhet, aki óriási hajrát rendezett a harmadik napon, hiszen 33,5 másodpercet dolgozott le és így megnyerte a versenyt Michal Solowow és Luca Betti előtt. Corrado Fontana a második nap végén még vezetett, de technikai gondokkal küszködve a negyedik helyen érkezett célba. (mind a négyen Peugeot 207 S2000-el)

Jani: El sem akarom hinni, hogy itt vagyunk a célban! Mindenki csak dícséretet érdemel a csapatban, már nagyon kellett ez az eredmény, rengeteget dolgoztunk érte. Sajnos nem ehhez vagyunk szokva, hogy 250 kilométereket versenyezzünk három nap alatt, pedig ezt kéne csinálni, körbejárva az európai versenyeket. De annak is örülök, hogy itt lehettem és ilyen nevek között autózhattunk, és tényleg úgy érzem, nem vallottunk szégyent.

Mindig lehet gyorsabban menni, most is lehetett volna sok esetben, de a képlet igen egyszerű: kevés a versenykilométer ahhoz, hogy igazán labdába rúghassunk olyan pilóták ellen, akik egy évben legalább 10 ilyen versenyen mennek. De nem is ez a fontos, hanem az, hogy iszonyat sokat tanulhattunk, ezt kéne folytatni ilyen vagy ehhez hasonló futamokon, és télen nem kihagyni több mint fél évet.

Az első napot nem kezdtük túl jól, a hangosításunk megszűnt és tizenegyedikként zártunk abszolútban, a horvát értékelésben - ami nekünk a fontosabb - pedig hetedikként. A második nap végére sikerült feljönni az abszolút hatodik és a horvát negyedik helyre úgy hogy két gyorson is leesett a turbócsövünk. Előttünk több mint egy perccel voltak, mögöttünk pedig 1,1 másodperccel a román Valentin Porcisteanu.

A szombati feladat az volt, hogy őt magunk mögött tartsuk, ez az első gyorson nem sikerült de a másodikon már igen és ismét csak 1,2 volt köztünk a különbség csak most az ő javára. Nem baj - gondoltam - jön a kedvencem a Zágráb melletti Sljeme, a mai hosszú gyors, ami 25 kilométeres és nagyon szeretem. Itt el is rendezhettük volna a dolgot, de kaptunk egy defektet amit nem igazán értek mert ezt most nem csináltuk, ez csak úgy jött.

Mindjárt bent hagytunk két és fél percet, ezzel a kilencedikek lettünk abszolútban és ötödikek a horvátban. Így új ellenfelünk lett Jan Cerny személyében, aki 44,4 másodperccel volt előttünk. Volt hátra két rövid és egy hosszú gyors, mindenképpen vissza akartuk szerezni a horvát negyedik helyünket, az abszolút hatodikra már nem volt sanszunk.

Cerny hibájának köszönhetően ez már az első gyorson sikerült, az utolsó kettőn már nem tudtunk előrébb lépni és így alakult ki az eredmény. Küzdelmes volt, de nagyon jól esett és várjuk a folytatást Opatijában.

Köszönet támogatóinknak:
Schneider Írószerek, Victoria Office Products, Miller & Morrison, Kókai Tömítéstechnikai Kft., Transdanubio’96 Kft., K+F Tanácsadó Kft., Baumidex Kft., A-Z Holding Kft., Monty Sro.

Stille ASE