Fantasztikus kezdés

Május 25.
Fantasztikusan kezdte idei ERC szereplését Hodula Misi, az N csoport újonca 10 másodperccel szorult le a Sezoens Rally N csoportos ezüstérméről.


Mark Van Eldik Subaru S14, Fotó: menmrally.nl

Sokan kétkedve tekintettek az Euro Rally Challenge idei szezonja elé, az előzetes nevezések alapján attól lehetett tartani, hogy a megszokottnál lényegesen kevesebb WRC-t láthatunk az idei szezonnyitón. A Sezoens Rally nevezési listája rá is cáfolt a kétkedőkre meg nem is, nagyon komoly mezőny gyűlt össze a belga szezonnyitóra. A címvédő Erik Wevers kitartott 2006 Ford Focusánál, és így tett az ifjabbik Peter van Merksteijn is (Focus RS WRC07). A Fordosok táborát gyarapította egy 2006-os Fókával Ten Brinke Bernhard. Komoly erősítés érkezett viszont Subaru oldalon, átpártolt a kékekhez a Kuipers család, az apa, Rene Kuipers egy S14-essel, Dennis pedig egy S12-vel érkezett Belgiumba. Balesetéből felépülve szintén egy 2008-as S14-es Impreza WRC-t állított csatasorba Mark Van Eldik, a belga legenda Patrick Snijers beérte egy S12-vel, akárcsak John Temmink. A belga bajnokság állomásáról nem hiányozhatott napjaink egyik leggyorsabb női versenyzője, Melissa Debackere sem, aki Corollájával igyekezett borsot törni ellenfelei orra alá. A szépséghiba csupán annyi, hogy a fentiekből csupán ketten, Wevers és Van Eldik nevezett az ERC-re.


Hodula Misi, Fotó: KDMRally.be

Ebben a mezőnyben kellett helyt állnia a magyar kolónia egyetlen párosának, a már rutinos ERC-snek tekinthető Hodula Misinek. Misi és navigátora, Kocsis György Belgiumban új vizekre evezett, Balázs Öcsi Mitsubishijével az N csoportban próbáltak szerencsét. Misiék a kezdeti tapogatózás után egyre inkább lendültek bele, a rali nyolcadik gyorsaságiján már abszolút időt autóztak az N csoportban! A célba számos elismerés gyűjthettek be, az ERC-ben megnyerték az N csoportot, a holland és belga bajnoki mezőnyben 10 másodperccel szorultak a harmadik helyre a szériások közt, az ERC nagy-abszolútban pedig Wevers, Van Eldik és Marcus Hesse mögött negyedikként intéttek le őket. Gratula érte!


Patrick Snijers, Fotó: Rallymedia.nl

A futamgyőzelemért Wevers és a legenda, Snijers vívott ádáz csatát, Wevers ugyan jobban kezdett, de Snijers a végére felőrölte holland ellenfelét és félperces előnnyel otthon tartotta a Sezoens Rally győzelmét. A bronzérem Peter van Merksteijn junior nyakába került.

Sajnos másik magyar párosunk külföldi szereplését is egy szomorú baleset árnyékolta be. Akárcsak Romániában a baleset itt is az utolsó előtti gyorsaságin történt, Rene Kuipers S14-es Imprezájával hatalmasat bukott. A baleset következtében mindkét versenyzőt kórházba szállították, Kuipers kisebb sérülésekkel megúszta, már haza is engedték, de navigátora, Bart Hissink sajnos továbbra is kómában fekszik. Mielőbbi felépülést kívánunk nekik!

Fri