Szardínia Rally 2. nap: Latvala, Hirvonen, P Solberg

Május 23.
Idén először Ford sikerre van kilátás, ráadásul kettősre, a két Focus stabilizálta helyét az élen a Szardínia Rally második napján.

Rég nem láthattuk olyan mosolygósnak a Ford csapat két finn versenyzőjét, mint az olasz világbajnoki futam második napjának céljában. Volt is okuk az örömre, hiszen több mint egyperces előnnyel vághatnak neki a befejező nap öt gyorsasági szakaszának. Az első hely továbbra is Jari-Matti Latvaláé, Mikko azonban a nap végére 10 másodpercen belülre került csapattársával szemben, holnap még lesz miről „beszélniük”.

Sebastien Loeb győzelmi reményei a nap utolsóelőtti szakaszán csökkentek le drasztikusan. A világbajnoki címvédő 3 kilométert tett meg lyukas gumival, ekkor döntött úgy, hogy elkerülve a komolyabb sérüléseket, kereket cserélnek. Egy kerékcsere jó átlagideje két perc körül mozog, Loebék azonban ebben is világbajnokok, erre a feladatra nekik egy perc is elég volt. Az első helyért vívott harcban azonban így is komoly veszteségeket könyveltek, sőt Petter Solberg azon nyomban lecsapott a harmadik helyre. Loeb a nap utolsó szakaszán majd fél percet hozott vissza Petteren, holnap így már csak két másodpercet kell ledolgoznia hogy a célban felállhasson a dobogóra.

A rali 11. gyorsasági szakaszába másoknak is beletört a bicskája, a jobb első felfüggesztés törése miatt itt búcsúzott Henning Solberg, Jari-Matti Latvala egy megforgásból jött ki szerencsésen, Sordo a C4 turbóhibája miatt az ötödik helyről a nyolcadikra csúszott vissza, Conrad Rautenbachnál pedig a bal első gátló kukucskált ki a gépháztetőn, ami a nap feladására kényszerítette a Zimbabwei pilótát.

Első napi helyezését megtartva Jevgenyij Novikov futott be az ötödik helyen a szombat esti célba, Mads Östberg hatodikként finiselt az S14-es Imprezával, Matthew Wilson a hetedik helyre kapaszkodott fel, Dani Sordo pedig szombaton is csak a nyolcadik helyen szerénykedik.

Továbbra is nyílt a küzdelem a juniorok első helyéért, azzal a különbséggel, hogy az első napot az élen záró Alessandro Bettega elbúcsúzott kelet-európai ellenfeleitől. A vasárnapi pályáknak a lengyel Michael Kosciuszko és a magyar székhelyű Suzuki Sport Europe Swiftje vághat neki kedvezőbb helyről. A cseh Martin Prokop autóját az egyik gyorsaságin a céltól 500 méterre egy fa állította meg, a kalandot szerencsésen megúszták, az autó nem sérült komolyabban, így továbbra is harcban vannak a győzelemért. A harmadik helyre, senkitől és semmitől sem zavartatva Aaron Burkart érkezett be.

Tartja kiváló hetedik helyét az N csoportos világkupában a Szardínia Rally egyetlen magyar párosa, Mayer Gábor és Tagai Róbert. A Gaboko Racing párosára azonban holnap még komoly izgalmak várnak, hisz két páros is lőtávolon belül követi őket. Az élen eközben Patrik Sandell stabilizálta helyét, a Subarus Nasser Al-Attiyah 22 másodperces hátránnyal követi a Skoda pilótáját a második helyen, a dobogóra pedig Armindo Araujo jóvoltából felfért egy Mitsubishi is.

Fri